background img
banner
banner

Κάρτα αναπηρίας δηλαδή… κάρτα αξιοπρέπειας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ

Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ για την Κάρτα Αναπηρίας ΑμεΑ που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ι. Βαρδακαστάνης, χαρακτήρισε την Κάρτα Αναπηρίας ως «Κάρτα Αξιοπρέπειας».

Συγκεκριμένα, τόνισε: ΄΄Η υλοποίηση της κάρτας αναπηρίας, που για πρώτη φορά προτάθηκε από την ΕΣΑμεΑ το 1991, αποτελεί την πλήρη δικαίωση της θέσης του αναπηρικού κινήματος ότι πρέπει να έχει χαρακτηριστικά ταυτότητας. Με την κάρτα παρέχεται η δυνατότητα απεικόνισης των στοιχείων και χαρακτηριστικών του/της κατόχου διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Έτσι, βάζουμε τέλος στη δημόσια χρήση της γνωμάτευσης της αναπηρίας για πάνω από 500.000 άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στη χώρα μας. Τα χαρακτηριστικά αυτά διασφαλίστηκαν κατά προτεραιότητα και στη μελέτη που υλοποίησε το Ινστιτούτο της ΕΣΑμεΑ (ΙΝ-ΕΣΑμεΑ) αναφορικά με το σχεδιασμό της κάρτας αναπηρίας. Με μεγάλη μας χαρά και δικαίωση η κάρτα αναπηρίας αποτελεί πλέον την κάρτα αξιοπρέπειας για κάθε μία και κάθε έναν από εμάς΄΄.

Η Κάρτα παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου, η οποία δόθηκε χθες στο υπουργείο Εργασίας από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και τον κ. Βαρδακαστάνη. Υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ, ενώ η μελέτη για την κάρτα πραγματοποιήθηκε από τον Ινστιτούτο της ΕΣΑμεΑ (IN-ΕΣΑμεΑ).

Ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε και στο Ψηφιακό μητρώο ατόμων με αναπηρία. Τόνισε ότι δεν πρόκειται για κάτι ξαφνικό αλλά για εκκρεμότητα του παρελθόντος, που είχε θεσπιστεί το 2010 μαζί με τη νομοθεσία για τα ΚΕΠΑ, και η ύπαρξή του πλέον θα έχει τεράστια πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα. «Βεβαίως, συνεχίζουν να υπάρχουν πολλά και σοβαρά θέματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Εκτός της Κάρτας Αξιοπρέπειας, τα άτομα με αναπηρία χρειάζονται αξιοπρεπή διαβίωση, και πρέπει να εξεταστούν άμεσα ορισμένα μέτρα και πολιτικές, που αναπτύξαμε ήδη στη συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό στις 9 Νοεμβρίου. Εμείς δεσμευόμαστε ότι η ΕΣΑμεΑ θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή να θέτει προτάσεις καινοτόμες, αλλά και να ελέγχει στενά την εφαρμογή όλων των πολιτικών και των μέτρων που αφορούν στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους», επισήμανε.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr