background img
banner
banner

Με… επίκεντρο τον προσφυγικό Συνοικισμό Νικ. Πλαστήρα

ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΗΜΟ – ΕΚΚΛΗΣΙΑ – ΣΥΛΛΟΓΟ «ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ» ΚΑΙ ΔΙΕΚ

Στον Συνοικισμό Νικολάου Πλαστήρα, εκεί όπου ακόμη… χτυπά η καρδιά της προσφυγιάς, στρέφονται τα βλέμματα το τριήμερο 25, 26 και 27 Νοεμβρίου, στις εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, που διοργανώνουν δήμος Αιγιαλείας, Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος «Προποντίς», Ιερός Ναός Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και Θεοπρομήτορος Άννης και ΔΙΕΚ Αιγίου.

Πρόκειται για την κορύφωση των επετειακών εκδηλώσεων, στο σημείο που εγκαταστάθηκε πριν από έναν αιώνα, μεγάλος αριθμός ξεριζωμένων Ελλήνων από την ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.

Η θεματολογία των τεσσάρων εκδηλώσεων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα, είναι απόλυτα εναρμονισμένη και αντιπροσωπευτική των χαρακτηριστικών των προσφύγων. Η γαστρονομία, η δημιουργικότητα, οι τέχνες και τα γράμματα, ο πολιτισμός και βέβαια η πίστη στον Θεό. Στόχος των δράσεων, η γνώση των γεγονότων, η απόδοση τιμής στους πρόσφυγες και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έκθεση ενθυμημάτων που θα «ζωντανέψουν» την εποχή εκείνη, υποδηλώνοντας την πίστη, τα ήθη, τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των προσφύγων.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής: Παρασκευή 25/11/2022 (Αχ θάλασσα του Μαρμαρά με τα χρυσά νησιά σου) 6.30μ.μ. -9.00μ.μ: Η γαστρονομία της Μικράς Ασίας (γεύματα και γλυκά, μαγειρεμένα από το ΔΙΕΚ Αιγίου, καθώς και από γιαγιάδες του Συνοικισμού). Ζωντανή εκτέλεση συνταγών από τους σεφ. Επένδυση με τραγούδια της Μικράς Ασίας από το συγκρότημα του Σάκη Παπαδημητρίου. Φαγητό και διασκέδαση. Χώρος διεξαγωγής, το σχολικό συγκρότημα ΕΠΑΛ –ΔΙΕΚ Αιγίου.

Σάββατο 26/11/2022, 10.30π.μ.: Εγκαίνια της έκθεσης Ενθυμημάτων, Αγίων σκευών, Αγίων εικόνων, φωτογραφικό υλικό του Ιερού Ναού και του συλλόγου «Προποντίς». (Ξενάγηση στην έκθεση από την πρόεδρο του συλλόγου και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού). Τόπος διεξαγωγής Ενοριακό Κέντρο Αγ. Άννας – Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.
6.30 μ.μ.: Εκδήλωση με αφιέρωμα στην Προποντίδα και τον Μαρμαρά. Παρουσιάσεις Μικρασιατικών Συλλόγων και ομιλιών. Χαιρετισμοί και εισηγήσεις για τον ξεριζωμό. Παραδοσιακοί χοροί της εποχής από το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου και τον Χορευτικό Όμιλο Αιγίου. Χώρος διεξαγωγής. Αίθουσα εκδηλώσεων σχολικό συγκρότημα ΕΠΑΛ –ΔΙΕΚ Αιγίου.

Κυριακή 27/11/2022: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Άννας – Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στον Συνοικισμό με την παρουσία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείς κ. Ιερωνύμου και του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη.
Εισηγητής: κ. Νικόλαος Ουζούνογλου Ομότ. Καθ. ΕΜΠ. Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωσταντινουπολιτών. Θέμα: «Η αδήριτη ανάγκη να διδαχθούμε και να εμπεδώσουμε τα λάθη μας, διορθώνοντας τον εαυτό μας – Για να αποτρέψουμε εθνικές καταστροφές όπως του 1922 και του 1974».

Ν. Καραΐσκος: ΄΄Ανασκαλεύοντας τις μνήμες βάζουμε υποθήκη για το μέλλον΄΄

Ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένος για το θέμα, ως απόγονος προσφύγων, τις εκδηλώσεις εκ μέρους του δήμου Αιγιαλείας, ανέλαβε ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος, ο οποίος ήταν αυτός που είχε εκπροσωπήσει τον δήμο και στις επετειακές εκδηλώσεις του περασμένου Ιουνίου στη Χαλκιδική. Όπως ο ίδιος ανέφερε στo protionline.gr, με αφορμή το τριήμερο, ΄΄είναι μία κοινή προσπάθεια με τους άλλους φορείς, αλλά και μία προσωπική επιθυμία, να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στον Συνοικισμό, στον τόπο που εγκαταστάθηκαν και ρίζωσαν οι πρόσφυγες, βοηθώντας όλη την τοπική κοινωνία να «ανθίσει». Είμαι παιδί προσφυγικής οικογένειας, ανήκω στην τρίτη γενιά και πιστεύω πως κάθε χρόνο πρέπει να θυμόμαστε την μεγάλη καταστροφή του ’22, πολύ δε περισσότερο φέτος που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη μαύρη εκείνη σελίδα της ιστορίας. Με τον τρόπο αυτό, ανασκαλεύοντας τις μνήμες του παρελθόντος, δίνουμε τη δυνατότητα στις νεότερες γενιές να μαθαίνουν στοιχεία για την ιστορική τους καταβολή και να γίνονται καλύτεροι άνθρωποι. Γνωρίζοντας την ιστορία μας βάζουμε υποθήκη για το μέλλον μας΄΄.

Καθοριστική, ως προς τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των προσφύγων, είναι η συμβολή του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου «Προποντίς», που έχει στην κατοχή του έναν «θησαυρό» κειμηλίων, φωτογραφικού υλικού, εγγράφων κι άλλων αντικειμένων προσφύγων, διαθέτοντας ένα σπάνιας ιστορικής, λαογραφικής, πολιτιστικής και κυρίως συναισθηματικής αξίας, υλικό. Μιλώντας στην «Π», για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί όλο αυτό το ηλικό, η πρόεδρος του Συλλόγου Πόπη Μανεσιώτη, επισημαίνει: ΄΄Έχοντας ως βάση τις ενέργειες που είχε κάνει η κ. Ελένη Καβούνη, ως πρόεδρος του Συλλόγου επί σειρά ετών, ελπίζουμε να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο ζωής, τη δημιουργία ενός μουσείου μικρασιατικής τέχνης. Έτσι, θα βρει στέγη όλος αυτός ο πλούτος που βρίσκεται στα χέρια όλων μας, των απογόνων των Μικρασιατών’’.

Ζωντανό ακόμη το στοιχείο του προσφυγικού Συνοικισμού

Πόσο ζωντανές παραμένουν, όμως, οι μνήμες στον Συνοικισμό Νικ. Πλαστήρα εκατό χρόνια μετά, και πόσο συνδεδεμένοι με τις ρίζες τους είναι οι δεύτερης και τρίτης γενιάς πρόσφυγες; Η κ. Μανεσιώτη απαντά: ΄΄Όντως, παρατηρώντας την καθημερινότητα του Συνοικισμού, πιστεύω ότι έχει «μπολιαστεί» και η τέταρτη γενιά. Και έχω παρατηρήσει ότι σημαντικό ρόλο παίζει όταν έχει η μητέρα μικρασιατική καταγωγή. Της είναι πιο εύκολο να εμφυσήσει μικρασιατικά γνωρίσματα στα παιδιά της. Εύκολα διακρίνει κανείς την εργατικότητα, την καλαισθησία, τη λεπτότητα και γενικότερα, την προσωπικότητα των γόνων μικρασιατικών οικογενειών, η οποία – χωρίς να αποτελεί αποκλειστικό γνώρισμα κανενός – σημαδεύει την πορεία τους στη ζωή΄΄. Τέλος, ερωτηθείσα η πρόεδρος του συλλόγου «Προποντίς», «γιατί πρέπει να παρακολουθήσουν οι Αιγιαλείς τις εκδηλώσεις», τονίζει: ΄΄Δεν πρέπει απλώς, επιβάλλεται! Πρώτον, γιατί οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις έχουν πολύπλευρο ενδιαφέρον: Ιστορικό, θρησκευτικό, πολιτικό, πολιτισμικό, αλλά και… γαστρονομικό. Και δεύτερον, γιατί λαμβάνοντας μέρος σε παρόμοιες εκδηλώσεις, ως δημιουργοί ή και ως δέκτες, γνωρίζουμε την ιστορία μας. Πιο συγκεκριμένα, συνειδητοποιούμε το μεγαλείο της κληρονομιάς που μεταφέρθηκε πριν 100 χρόνια στη νέα πατρίδα. Τέλος, η συμμετοχή όλων μας σε τέτοια δρώμενα, αποτελεί ενεργή συμμετοχή στα κοινά και δημιουργεί συνδετικούς δεσμός για το έθνος μας΄΄.

Με τη συμμετοχή περίπου 50 καταρτιζόμενων του ΔΙΕΚ!

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας, θα έχει το Δημόσιο ΙΕΚ Αιγίου. Θα γίνει παρουσίαση των διατροφικών συνηθειών και των μυστικών ομορφιάς της Μικράς Ασίας, παρουσίαση για τις διατροφικές συνήθειες, συνταγές μαγειρικής, συνταγές ζαχαροπλαστικής και την παρασκευή φυτικών καλλυντικών ομορφιάς της Μικράς Ασίας, ζωντανή εκτέλεση των συνταγών, παρουσίαση εντύπου για τις διατροφικές συνήθειες, συνταγές μαγειρικής, συνταγές ζαχαροπλαστικής και παρασκευή φυτικών καλλυντικών ομορφιάς της Μικράς Ασίας. Ακόμη, μπουφές με βάση τα παραπάνω. Θα συμμετάσχουν η Αθηνά Βγενοπούλου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Εκπαιδεύτρια του Δημόσιου ΙΕΚ Αιγίου και η ομάδα εργασίας της ειδικότητας Τεχνικός Μαγειρικής τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef) 3ου Εξαμήνου), ο chef Βασίλειος Μόσχος, Εκπαιδευτής της Ειδικότητας Τεχνικός Μαγειρικής τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef) ΔΙΕΚ Αιγίου, η Ελισάβετ Πίκουλα – Μπομποτσιάρη, Εκπαιδεύτρια ΔΙΕΚ Αιγίου της Ειδικότητας Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστική ΔΙΕΚ Αιγίου και η Χημικός με εξειδίκευση στη κοσμετολογία Ανδριάννα Βουδούρη, Εκπαιδεύτρια ΔΙΕΚ Αιγίου Ειδικότητας Βοηθός Φαρμακείου. Την εκδήλωση οργανώνει η υπεύθυνη εξωστρέφειας και δράσεων του ΔΙΕΚ, Αλεξάνδρα Φωτεινού.

Αναφορικά με τη δράση, ο διευθυντής του ΔΙΕΚ Αιγίου, Λουκάς Χριστολουκάς, επισημαίνει στo protionline.gr: ΄΄Κάθε φορά, όταν μας καλούν, συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις του δήμου, ωστόσο για πρώτη φορά θα φιλοξενηθεί στους χώρους μας μία τέτοια εκδήλωση και παράλληλα θα ανοίξουμε τις πύλες του ΔΙΕΚ στον κόσμο να διαπιστώσει το υψηλό επίπεδο των καταρτιζόμενων. Υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον από τους καταρτιζόμενους και των εν λόγω ειδικοτήτων, που εντρύφησαν στις συνταγές και την κουλτούρα των Μικρασιατών, πραγματοποίησαν έρευνα και είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν τις γνώσεις τους.
Συνολικά, εργάστηκαν γι’ αυτό και θα λάβουν μέρος περί τα 50 άτομα΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr