Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ»
Μία γιορτή με τη μέριμνα και την καλαισθησία των απογόνων των προσφύγων της Μικράς Ασίας, αλλά και με τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου Συνοικισμού Νικ. Πλαστήρα, διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος «Προποντίς».
Επρόκειτο για την καθόλα επιτυχημένη εκδήλωση κοπής πίτας του Συλλόγου, που έλαβε χώρα στο φιλόξενο, «ζεστό» κατάστημα Προδρομάκη στον Συνοικισμό και η οποία κατάφερε να φέρει φίλους και μέλη του συλλόγου, πιο κοντά. Τηρώντας τα έθιμα και την παράδοση, η πρωτοχρονιάτικη πίτα του Συλλόγου, φέτος ήταν η ίδια αυθεντική συνταγή των προσφύγων, κλέβοντας τα βλέμματα όσων εισέρχονταν στον χώρο. Ήταν δε διακοσμημένη με γλυκά φρούτα, συμβολίζοντας τους καλούς καρπούς του έτους. Την πεντανόστιμη πίτα που γεύτηκαν όλοι, επιμελήθηκε με μαεστρία η γραμματέας του Συλλόγου, Ολυμπία Προδρομάκη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος, η πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας Μαρία Ιατροπούλου, το μέλος της ΑΧΕΠΑ Πέτρος Δαδιώτης κ.ά.
Το… τελετουργικό κοπής πίτας των Μικρασιατών
Την πίτα ευλόγησε ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και Θεοπρομήτορος Άννης, Πρωτοπρεσβύτερος π. Αγαθόνικος Τσάκαλος, ο οποίος, μίλησε για το έθιμο της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας από τους πρόσφυγες, παρουσιάζοντας όλη τη διαδικασία. Συγκεκριμένα, είπε: ΄΄Ευχομαι υγεία, ατομική και οικογενειακή ευτυχία, έπειτα να ευχηθώ στην πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου καλή δύναμη, υπομονή, ανεκτικότητα, αισιοδοξία, χαμόγελο, πρόοδο και ό,τι για φέτος έχετε προγραμματίσει να μπορέσετε να τα διεκπεραιώσετε στο ακέραιο΄΄. Απευθυνόμενος στον δήμαρχο, είπε: ΄΄Κόβουμε πίτες παντού, όμως απόψε εδώ έχουμε μία ιδιαιτερότητα, είμαστε πρόσφυγες Μικρασιάτες, ίσως δεν ξέρετε τα προσφυγικά έθιμα που μας άφησαν οι γονείς μας, εμείς προσπαθούμε να τα μεταδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Η πίτα δεν είναι συνηθισμένη, αλλά πίτα που έκαναν όλες οι νοικοκυρές στα σπίτια τους την Πρωτοχρονιά, εκείνα τα χρόνια. Την έκοβαν την παραμονή το βράδυ, με μαζεμένα όλα τα μέλη της οικογένειας γύρω της. Για να κοπεί η βασιλόπιτα είχαμε μία ολόκληρη διαδικασία, ένα τελετουργικό ιδιαίτερο΄΄ ανέφερε, αφού είχε βάλει το θυμιατό πάνω στον πίτα. Όπως είπε, ΄΄οι πατεράδες μας λιβάνιζαν την πίτα κι εμείς την τραγουδούσαμε. Λέγαμε τα μικρασιάτικα κάλαντα που διαρκούσαν περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια ο νοικοκύρης σταύρωνε την πίτα και την έκοβε. Πάνω στην πίτα οι νοικοκυρές έβαζαν καρπούς έτσι ώστε τα σπίτια να είναι όλο τον χρόνο γεμάτα με υλικά αγαθά. Επίσης, το στόλισμα της πίτας γίνεται με αμύγδαλα ενώ στο εσωτερικό της αποτελείται από φύλλο και καρύδι. Επίσης έκοβαν το ρόδι στα τέσσερα και πετούσαν στα τέσσερα σημεία του σπιτιού από ένα κομμάτι, ένας συμβολισμός για να είναι το σπίτι γεμάτο όπως είναι το ρόδι΄΄.
Ένα κομμάτι για κάθε χωριό της «πατρίδας μας»
Το πρώτο κομμάτι που κόπηκε ήταν του Χριστού, το δεύτερο του Αγ. Βασιλείου, το τρίτο κομμάτι των προστατών της ενορίας Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και Αγίας Άννης, το τέταρτο του φτωχού, το πέμπτο της προέδρου και του Δ.Σ. και μετά η πρόεδρος έκοψε την πίτα δίδοντας με αλφαβητική σειρά από ένα κομμάτι στο κάθε χωριό της χαμένης πατρίδας απ’ όπου προέρχονταν οι πρώτοι κάτοικοι του Συνοικισμού! Αλώνη, Αρτάκη, Αφησιά, Βόρι, Κούταλη, Μαρμαράς, Πασαλιμάνι, Σκουπιά, Χουχλιά, ανέφερε σε κάθε κομμάτι η πρόεδρος του Συλλόγου, Πόπη Μανεσιώτη, συγκινώντας όλους τους παρευρισκόμενους.
΄΄Είμαι πολύ χαρούμενη που καταφέραμε να διοργανώσουμε αυτή τη γιορτή κι αν είχαμε μεγαλύτερο χώρο ίσως ήμασταν περισσότεροι΄΄, ανέφερε από μικροφώνου η δραστήρια πρόεδρος, ευχαριστώντας τον ιδιοκτήτη του καφενείου, Γιώργο Προδρομάκη που προσφέρθηκε να δώσει τον χώρο του και για την προσωπική εργασία και συνέπεια, καθώς επίσης, τους Γιώτα Πατηράκη, Χρύσα Κονιδάρη, κρεοπωλεία Λινάρδου και Μπαϊνέτα για τις καλύτερες τιμές, την Cavino για την προσφορά κρασιών, τον κ. Δορλή για τα κρασιά, τη Γεωργία Νικολοπούλου που προσέφερε το μισό από το φλουρί της πίτας που αντιστοιχούσε σε ένα ταξίδι, ενώ το υπόλοιπο για τον τυχερό ήταν κρασιά.
Νόστιμο φαγητό και χορός!
Όσο τα εκλεκτά πιάτα σερβίρονταν, τη «σκυτάλη» πήρε ο βιρτουόζος Γιάννης Καραμάνος που με την κιθάρα του και τις ξεχωριστές ερμηνείες του, σκόρπισε ατελείωτο κέφι. Ο κόσμος δεν άργησε να σηκωθεί για τον πρώτο χορό. Άνθρωποι πιασμένοι, ξέφευγαν από τα προβλήματα και τις έγνοιες, γνωρίζοντας πολύ καλά πώς να ξεπερνούν τα «εμπόδια». Όπως άλλωστε και οι άξιοι πρόγονοί τους…