background img
banner
banner

Χαλάζι έπληξε τα ορεινά της Δ.Ε. Συμπολιτείας

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑ- ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΑ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗ Ή ΜΑΖΙΚΗ ΖΗΜΙΑ

Δύσκολο απόγευμα ήταν αυτό της Τρίτης 28 Μαρτίου για παραγωγούς της Αιγιάλειας, εν μέσω μάλιστα μίας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου. Σφοδρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε στα ορεινά των Δημοτικών Ενοτήτων Συμπολιτείας και Ερινεού, χτυπώντας τη σταφίδα, γεγονός που έχει δημιουργήσει φόβους στους αγρότες για τις επιπτώσεις του έντονου καιρικού φαινομένου.
Δεν φτάνει που οι αγρότες βλέπουν τις τιμές των προϊόντων τους να κατακρημνίζονται, έχουν να αντιμετωπίσουν και τη μανία της φύσης. Όπως εξηγούν στο protionline.gr, δεν είναι βέβαιο εάν θα υπάρξουν εκτεταμένες ζημιές ωστόσο αυτό δεν μπορεί να εκτιμηθεί τα πρώτα εικοσιτετράωρα. ΄΄Έχουμε μιλήσει με συναδέλφους σταφιδοπαραγωγούς, όπως φαίνεται δεν θα έχουμε εκτεταμένες ζημιές΄΄, σχολίασε στo protionline.gr ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος.

Πότε υπάρχει απώλεια στην παραγωγή

Εκείνο που επισημαίνουν οι σταφιδοπαραγωγοί είναι ότι θα υπάρξουν απώλειες στις περιπτώσεις που έχει γίνει το κλάδεμα και είχαν αναπτυχθεί τα πρώτα μπουμπούκια. Διότι, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, από τα δεύτερα μπουμπούκια δεν υπάρχει τόσο μεγάλη παραγωγή.

Τον έντονο προβληματισμό του εξέφρασε στo protionline.gr ο γραμματέας του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Κώστας Γιάχος επισημαίνοντας: ΄΄Την Τρίτη είχαμε χαλαζόπτωση στα χωριά Λάκκα, Τούμπα, Γρηγόρι, Σαλμενίκο, Βερίνο, Μυρόβρυση, Μάγειρα, Άλσος, Δοκανέικα, περιοχές στις οποίες υπάρχουν σταφίδες και αμπέλια. Είναι πολύ πιθανό οι σταφίδες να μην γλίτωσαν από τη μανία της φύσης. Όσα χτυπήθηκαν θα ξεραθούν. Δυστυχώς, δεν μας έφτανε το γεγονός ότι η τιμή έχει πέσει στα Τάρταρα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Αν έχει σπάσει το πρώτο μπουμπούκι από το οποίο παράγονται οι πολλές σταφίδες, τότε θα μιλάμε για μεγάλη απώλεια παραγωγής, καθώς το δεύτερο που μπορεί να πετάξει, δεν είναι τόσο παραγωγικό΄΄.

Ζητούμενο να γίνουν έλεγχοι από τον ΕΛΓΑ την κατάλληλη χρονική στιγμή

Ήδη πάντως ξεκίνησαν οι αιτήσεις για ζημιές ανά περιοχή, ωστόσο το ζητούμενο για τους παραγωγούς είναι να γίνουν εγκαίρως οι έλεγχοι. ΄΄Και να κάνουμε αιτήσεις στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές, εάν δεν γίνει έλεγχος την κατάλληλη χρονική στιγμή, δεν ωφελεί σε κάτι αφού δεν αποτυπώνεται το πραγματικό μέγεθος της εκάστοτε ζημιάς. Δηλαδή εάν περάσουν για ελέγχους σε πέντε μήνες, τότε ίσως έχει αναπτυχθεί το δεύτερο μπουμπούκι και δείχνει το δέντρο υγιές. Όμως εμείς θα έχουμε χάσει μεγάλο μέρος της παραγωγής. Εξάλλου, ως γνωστόν, κάτω από το 25% δεν αποζημιώνεται΄΄, είπε ο κ. Γιάχος, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ελιές που επλήγησαν τον περασμένο Νοέμβριο. Όπως είπε, ΄΄είχαμε κάνει τότε αιτήσεις και… ακόμη περιμένουμε τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ για τις ελιές που χτυπήθηκαν τον Νοέμβριο. Μετά από πέντε μήνες τι θα δουν;΄΄.

Θέμα βιοπορισμού θέτει ο Ανεξάρτητος που ζητά έλεγχο

Τον άμεσο έλεγχο για ενδεχόμενη χειραγώγηση της τιμής της σταφίδας ζητά μέσω ανακοίνωσής του, ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας. Τονίζει δε πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και θέτει θέμα βιοπορισμού των οικογενειών των σταφιδοπαραγωγών…

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου, αναφέρει: ΄΄Με αφορμή τα δημοσιεύματα για αναφορά του Δικηγόρου κ. Γεωργίου Μπέσκου προς τα αρμόδια όργανα κοινοποιούμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητάμε τον άμεσο έλεγχο για πιθανή χειραγώγηση στην τιμή της Κορινθιακής Σταφίδας. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, η τιμή του προϊόντος είναι εξευτελιστική και τίθεται θέμα επιβίωσης των οικογενειών μάς!΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr