background img
banner
banner

Αντιμέτωποι με σημαντικές προκλήσεις

ΔΙΗΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΩΝ 110 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ Ο.Χ.Ε.

Mέσα σε κλίμα αλληλεγγύης σε σχέση με τα φλέγοντα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού αλλά και με έντονο το χαρακτήρα της φιλοξενίας, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος υποδέχθηκε στην πόλη του -κατά τη διάρκεια του διημέρου, Παρασκευής 31 Μαρτίου και Σάββατο 1 Απριλίου- τους συναδέλφους του δημάρχους της περιφέρειας καθώς και όλους τους συνεργάτες του, μέλη του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δημάρχων Δυτικής Ελλάδας.

Ως πρόεδρος καθ όλη την τρέχουσα θητεία (2019-2023) της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας ο κ.Παπαδόπουλος είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει το απόγευμα της Παρασκευής στο νέο Δημαρχείο των Καλαβρύτων την διευρυμένη ολομέλεια της Π.Ε.Δ. με τα 21 μέλη του Δ.Σ. αλλά και τους περισσότερους από τους 19 δημάρχους της Περιφέρειας.

Σε επίπεδο υπηρεσιακό κατά την συνεδρίαση της ολομέλειας της Π.Δ.Ε. κυριάρχησε το θέμα με τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, πρόγραμμα το οποίο αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση στα πλαίσια του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα» κατά τη νέα προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ 2021-2027) με ένα σημαντικό κονδύλι, της τάξης των 110 και πλέον εκατ. ευρώ το οποίο για πρώτη φορά απευθύνεται σε όλους τους δήμους και αφορά έργα με έμφαση την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, αστικές αναπλάσεις και αναβάθμιση δομημένου περιβάλλοντος, παρεμβάσεις με έμφαση την βιώσιμη κινητικότητα στα μεγάλα αστικά κέντρα, την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος και δράσεις που έχουν επίκεντρο την εξυπηρέτηση του πολίτη και την ‘έξυπνη πόλη’.

Με βάση και την εμπειρία από τα προγράμματα των ΟΧΕ που συνεχίζουν να εκτελούνται καθώς προκηρύχθηκαν κατά την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο (ΕΣΠΑ 2014-2020) σε Πάτρα, Πύργο-Κατάκολο και Μεσολόγγι – Αιτωλικό, το επόμενο στάδιο μετά την απόφαση της Περιφέρειας να επεκτείνει τις ΌΧΕ σε όλους τους δήμους Δυτικής Ελλάδας, όπως εκτιμήθηκε κατά την ολομέλεια της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας, στα Καλάβρυτα, αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για την επόμενη 4ετία. Οι δήμοι, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν την Παρασκευή θα πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα, συνέπεια αλλά και ωριμότητα καθώς καλούνται να εντάξουν αναπτυξιακά σχέδια με ορίζοντα μακροπρόθεσμο, μέσα από συνέργειες που έχουν χαρακτήρα διαδημοτικό, διασφαλίζοντας την απορρόφηση σημαντικών πόρων.

Τόσο οι Δήμοι Αιγιαλείας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου που έχουν ενταχθεί σε κοινή χωρική ενότητα στα πλαίσια των ΟΧΕ του ΕΣΠΑ 2021-2027 όσο και οι άλλοι δήμοι που συμπράττουν και αυτοί σε κοινές αναπτυξιακές ενότητες, έχουν την υποχρέωση να παρουσιάσουν κοινά στρατηγικά σχέδια, με ώριμες προτάσεις για αναπτυξιακές παρεμβάσεις, πριν τις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές!

Το πρόγραμμα των ΟΧΕ ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. κ.Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ως «το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» ενώ ήδη έχει ζητηθεί στήριξη μέσα από Τεχνική Βοήθεια ιδιαίτερα για τους μικρούς δήμους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ωρίμανση έργων εξαιτίας της έλλειψης εξειδικευμένου τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού.
Τα μέλη της Π.Ε.Δ. έμειναν εντυπωσιασμένοι και από τις δυνατότητες της αίθουσας συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων όπου έγινε η ολομέλεια που φιλοξενείται στο νέο σύγχρονο Δημαρχείο στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων.

Φιλοξενία και ξενάγηση

Η επόμενη ημέρα της ολομέλειας, το Σάββατο, περιελάμβανε ξενάγηση στα Καλάβρυτα, στο Δημοτικό Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (ΔΗ.Μ.Κ.Ο) και τα Σπήλαια Λιμνών Καστριών και Πλανητέρου.

Στο ΔΗ.Μ.Κ.Ο. ο δήμαρχος Καλαβρύτων έκανε προσωπική ξενάγηση στους αυτοδιοικητικούς και μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. από την περιφέρεια η οποία είχε έντονο βιωματικό χαρακτήρα, μεταφέροντας όχι απλά το στίγμα της σφαγής των Ναζί της 13/12/1943 αλλά το γεγονός ότι το έγκλημα αυτό, όπως και όλα τα μεγάλα εγκλήματα στην ιστορία των μεγάλων Παγκόσμιων Πολέμων, ουσιαστικά αφάνισε την μαρτυρική πόλη διαγράφοντας τη ζωή αλλά και την ταυτότητά της για πολλές δεκαετίες.

Στο Σπήλαιο των Καστριών τα μέλη της ΔΗΚΕΚ «Σπήλαιο Λιμνών» ξενάγησαν τους δημάρχους στο γνωστό τμήμα ου χώρου που είναι επισκέψιμο για το κοινό ενώ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και μια νέα εικονική ξενάγηση μέσα από τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση της ιστορίας των Σπηλαίων και τους μύθους που αποκαλύπτονται πλέον και λαμβάνουν χαρακτήρα ιστορικό μέσα από την σπηλαιολογική έρευνα και τις σημαντικές μορφές της πανίδας που επιβίωσαν για χιλιετίες μέσα σε αυτούς τους σκοτεινούς και υγρούς χώρους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr