background img
banner
banner

Η άρδευση μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΡΙΑΜΙΣΙ ΧΡΟΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Έχουν περάσει τριάμισι χρόνια από τότε που η άρδευση του δήμου εντάχθηκε στις αρμοδιότητες της ΔΕΥΑΑ και μπορεί να έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα ως προς την οργάνωση της υπηρεσίας, τη διανομή των υδάτων και τη βελτίωση των δικτύων, ωστόσο υπολείπεται πολύς δρόμος ώστε να επιτευχθεί ο απαιτούμενος εκσυγχρονισμός και η αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων.

Η πάντα «ετοιμοπόλεμη» ΔΕΥΑΑ έχει ήδη έτοιμες μελέτες προς αυτές τις κατευθύνσεις, αναμένοντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία εκείνα που στηρίξουν τα έργα, τα οποία θα αποτελέσουν κίνητρο και για την αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων γης και κατ’ επέκταση, ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Έτοιμες οι μελέτες από τη ΔΕΥΑΑ- Αναζητά χρηματοδοτικά εργαλεία

Ένα περίπου μήνα πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου και οι υπεύθυνοι της Δημοτικής Επιχείρησης ξεκαθαρίζουν ότι το πρόγραμμα παραμένει ευέλικτο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, εάν παρατηρηθεί ξηρασία ή λειψυδρία, τότε η έναρξη θα επισπευσθεί. Και μπορεί ως προς τη διαχείριση να έχουν γίνει άλματα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έχει φτάσει στο ιδανικό επίπεδο. Για παράδειγμα, ο στόχος της χρήσης κλειστών αγωγών ακόμη δεν έχει επιτευχθεί καθώς τα έσοδα της ΔΕΥΑΑ από την άρδευση είναι δυσανάλογα του κόστους ενός τέτοιου έργου συνολικά, αφού εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπερνά και τα 50 εκατ. ευρώ! Από την άλλη, οι άνθρωποι της Δημοτικής Επιχείρησης, πάντα… μπροστά από τις εξελίξεις, αποσκοπούν σε τμηματική κατασκευή του δικτύου των κλειστών αγωγών, έχοντας ήδη εκπονήσει μελέτη ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που αφορά τη δημιουργία κλειστού κυκλώματος άρδευσης σε περιοχές της Δ.Ε. Διακοπτού. Αναμένει ωστόσο πρόγραμμα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να καταθέσει φάκελο για χρηματοδότηση του έργου.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη στελεχών δήμων και φορέων στη ΔΕΥΑΑ Αιγιαλείας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων είχε η παρουσίαση της υπηρεσίας, από τον υπεύθυνο μηχανικό που ασχολείται με την άρδευση, Αποστόλη Λιόγκα, δίνοντας στοιχεία για το πώς ξεκίνησε, την πορεία, τα έργα και τους στόχους.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΥΑΑ ανέλαβε την άρδευση τον Δεκέμβριο του 2019. Παρέχεται σε 50 περίπου Τοπικές Κοινότητες, ορεινές και πεδινές, με τη χρήση επιφανειακών υπόγειων και πηγαίων υδάτων. Συνολικά το δίκτυο παρελήφθη σε πολύ κακή κατάσταση λόγω πλημμελούς συντήρησης. Το 80% του δικτύου άρδευσης που ήταν χωμάτινα και τσιμεντένια αυλάκια ,δεν είχε καταγραφεί ή αποτυπωθεί ποτέ. Εκεί έγινε η διαπίστωση ότι το νερό ήταν το κύριο εργαλείο πελατειακών σχέσεων προέδρων, νεροπούλων και τοπικών παραγόντων. Η τιμολόγηση των καταναλωτών επαφίετο στην καλή θέληση αυτών.

Τα ως τώρα βήματα

Τότε έγινε για πρώτη φορά διαγωνισμός για τη διαχείριση της άρδευσης, ο οποίος επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και περιλαμβάνει τις απαραίτητες βελτιώσεις υποδομής.
Στον απολογισμό εργασιών άρδευσης περιλαμβάνονται τα εξής: Συνολικά για την άρδευση των καταναλωτών της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, έχουν κατασκευασθεί νέα κλειστά δίκτυα μήκους 10.000 μ. και 2 δεξαμενές. Έχουν πραγματοποιηθεί καθαρισμοί και ανακατασκευή αυλάκων σε μήκος άνω των 200χλμ. Έχουν γίνει συντηρήσεις υδροληψιών πάνω από 120 φορές, διότι λόγω των καιρικών συνθηκών έχουν αυξομειωθεί οι ποσότητες του νερού και απαιτήθηκε συντήρηση με μηχανήματα και χειρώνακτες εργάτες. Έχουν γίνει εργασίες επισκευών σε βλάβες σωληνώσεων πάνω από 680, σε διατομές αγωγών από 1/2΄΄ έως αγωγούς με διατομή φ400. Καθαρισμοί δεξαμενών πάνω από 40, υπάρχουν δεξαμενές που χρήζουν καθαρισμού εσωτερικά και εξωτερικά για την πρόσβαση και ομαλή λειτουργιά της άρδευσης. Αλλαγές υδρομέτρων πάνω από 350 τμχ, υπάρχουν τοπικές κοινότητες που έχουν κλειστά δίκτυα άρδευσης και αρδεύουν με γεωτρήσεις και ποτέ δεν είχε τοποθετηθεί ούτε ένα υδρόμετρο με αποτέλεσμα να υπάρχει ασυδοσία στο πότισμα, να μην φτάνει το νερό της άρδευσης, οι γεωτρήσεις να δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο και να καίνε ρεύμα και οι καταναλωτές να κάνουν χρήση του νερού της ύδρευσης για πότισμα και να ξεμένουν τοπικές κοινότητες από νερό λόγω της αλόγιστης σπάταλης που γινόταν.

΄΄Αν αφήνουμε το νερό να τρέχει… σύντομα δεν θα τρέχει τίποτα..΄΄

Οι στόχοι για το μέλλον σχετίζονται άμεσα με την ανάγκη, αφενός της εξοικονόμησης ενέργειας και αφετέρου της κατασπατάλησης ύδατος. Αυτοί είναι:
# ΧΡΗΣΗ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΠΑΝΤΟΥ
# ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ –ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ
# ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ
# ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
# ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ –ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ
# ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ-ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ
# ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
# ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

«Αριθμοί» και στόχοι

Οικονομικά στοιχεία έχουν καταγραφεί και τιμολογούνται 17.000 στρέμματα και 3.700 καταναλωτές. Εκτιμάται δε ότι δεν έχουν καταγραφεί 10.000 στρέμματα, ενώ η άρδευση παραμένει ελλειμματική. Η τιμολόγηση μετά την πλήρη καταγραφή, μπορεί να γίνει δικαιότερη για όλους τους πολίτες γι’ αυτό και επανειλημμένως έχουν κληθεί να καταγραφούν όλοι.

Εκτίμηση των ανθρώπων της ΔΕΥΑΑ είναι ότι η δυνατότητα βελτίωσης των αρδευτικών συνθηκών είναι μικρή όσο τα δίκτυα παραμένουν ανοιχτά. Απαιτούνται γενναία χρηματοδοτικά εργαλεία για την πραγματική βελτίωσή της, όπως είναι ο σχεδιασμός ευνοϊκής χρηματοδότησης των αγροτών για την κατασκευή των δικτύων στο χωράφι, η θεσμοθέτηση της αρδευτικής ενημερότητας, η ίδρυση και λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος γεωργίας ακριβείας και συμβουλευτικών υπηρεσιών για τους αγρότες.

Οι κύριοι σκοποί είναι: Η αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών, η βελτίωση της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων, η πιο αποδοτική χρήση των αγροχημικών, η εξοικονόμηση της ενέργειας και του υδάτινου πόρου, η προστασία του εδάφους και των νερών από την ρύπανση. Ακόμη: 1.Καταγραφή και αξιοποίηση της μορφολογίας του εδάφους. 2.Καταγραφή ποιοτικών χαρακτηριστικών του εδάφους. 3.Καταγραφή ποιοτικών χαρακτηριστικών καλλιεργειών σε πραγματικό χρόνο ανά εποχή . Με την χρήση εναέριων και επίγειων ασύρματων δικτύων αισθητήρων θα παρακολουθούνται οι καλλιέργειες σε όλες τις φάσεις. 4.Διαμόρφωση ζωνών διαχείρισης κοινών χαρακτηριστικών ανά αγρό και περιοχή. Η διαμόρφωση των ζωνών διαχείρισης ανάλογα με τα τοπογραφικά ,ποιοτικά ,χαρακτηριστικά των εδαφών, το μικροκλίμα και τις καλλιέργειες είναι κρίσιμη για την επιτυχία του εγχειρήματος. 5.Δημιουργία δικτύου επίγειων μετεωρολογικών σταθμών και αισθητήρων εδάφους. 6.Δημιουργία δεικτών συναγερμού ανά ζώνη και καλλιέργεια. 7.Δημιουργία αρχείου λιπάνσεων, αρδεύσεων, κλαδεύσεων, αποδόσεων, ανά αγρό. 8.Δημιουργία συμβουλευτικού τμήματος αγροτών. 9.Αξιοποίηση δεδομένων.

Υλικοτεχνική υποδομή δράσεων

Παράλληλα με το κέντρο ελέγχου και τηλεμετρίας που θα δημιουργηθεί θα οργανωθεί στο ίδιο κέντρο πληροφοριών και το σύστημα της Γ.Α. Θα αγορασθούν 4 τουλάχιστον αεροσκάφη UAB (drones)με τον απαιτούμενο εξοπλισμό καμερών και άλλων περιφερειακών εξαρτημάτων καθώς και το απαιτούμενο πληροφοριακό σύστημα. Τα αεροσκάφη θα έχουν την δυνατότητα αεροψεκασμού εάν απαιτηθεί. Θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση των απαιτούμενων επίγειων μετεωρολογικών σταθμών και αισθητήρων καθώς και του ιδιωτικού δικτύου επικοινωνίας και διαχείρισης των δεδομένων (LoRa ή άλλο). Τελικός αποδέκτης όλων των παραπάνω πληροφοριών θα είναι ο κεντρικός SERVER του συστήματος σε ένα ενιαίο πρόγραμμα GIS.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr