background img
banner
banner

Η δόμηση βγήκε… εκτός σχεδίου

ΧΑΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ – ΟΥΡΑ ΦΑΚΕΛΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ «ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΙ» ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΈΛΕΓΧΟΥ 

Για μετά τις εκλογές μεταφέρεται πλέον η λύση του προβλήματος με την εκτός σχεδίου δόμηση στα ακίνητα καθώς η Κυβέρνηση απέσυρε την τελευταία στιγμή ρύθμιση, προεκλογικού κυρίως χαρακτήρα, μέσω της οποίας επιχειρήθηκε να παρακαμφθεί το πρόβλημα με την απόφαση 176/2023 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία περιορίζει την εκτός σχεδίου δόμηση, μόνο σε ακίνητα που έχουν πρόσωπο σε νόμιμα αναγνωρισμένη οδό.

Η Κυβέρνηση θέλησε να μείνει πιστή στην δέσμευσή της -προεκλογικά το 2019, ανέλαβε να μπει τάξη στο χάος που επικρατεί στη χώρα με τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες- προκαλώντας όμως ένα άλλο, πολύμηνο χάος, στις πολεοδομίες!

Στην Αχαΐα, στις Υ.ΔΟΜ. των Δήμων της Πάτρας και του Αιγίου, έχουν μπλοκάρει εκατοντάδες οικοδομικές άδειες και επενδύσεις που αφορούν τόσο την εξοχική κατοικία αλλά και την τουριστική ανάπτυξη, ακυρώνοντας σχέδια εκατ. ευρώ για νέα καταλύματα σε εκτός σχεδίου περιοχές και σε γήπεδα πάνω από 4 στρέμματα για τα οποία, είτε ήδη έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες (δόμηση κατά παρέκκλιση), είτε υπάρχουν προεγκρίσεις όρων δόμησης και οικοδομικών αδειών, μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα e-Aδειες.

Τονίζεται ότι εκτός από την εκκρεμότητα του νόμου για τα εκτός σχεδίου γήπεδα με πρόσοψη σε μη νομιμοποιημένη ακόμη οδό (στα 4 μέτρα μέτωπο προς το δρόμο κατ ελάχιστο) έχουν μπλοκάρει εδώ και ένα δίμηνό όλες οι άδειες δόμησης για τα εκτός σχεδίου καθώς δεν λειτουργεί η Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου Ν. Αχαΐας.

Η απόφαση του ΣτΕ για οικοδομή στην Πάτμο

«Έφτασε στη Βουλή μια τροπολογία προς ψήφιση η οποία αμέσως μετά αποσύρθηκε και δεν κατατέθηκε νέα. Η Βουλή έκλεισε και πιθανότατα δεν θα ανοίξει καθώς στις 22 του μηνός θα έχουν το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση και την προκήρυξη εκλογών.

Η κυβέρνηση, πλέον απ ότι αντιλαμβάνομαι η νέα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα που έχει ανακύψει μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για οικοδομή στην Πάτμο, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια για κάθε εκτός σχεδίου οικόπεδο που δεν έχει ‘πρόσωπο’ σε αναγνωρισμένη νομικά οδό» αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασίλης Αϊβαλής.

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί (2019) ότι μέχρι το 2025 θα υπάρχει χωροταξικό και πολεοδομικό σχέδιο για το 70% τουλάχιστο της επικράτειας. Πλέον, με αφορμή το πρόβλημα με τα εκτός σχεδίου ακίνητα, το ΤΕΕ πιέζει να υπάρχει, μέσα στο 2023, σχέδιο που θα ανατάξει τον πολεοδομικό σχεδιασμό στη χώρα

Στο μεταξύ το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας παρεμβαίνει και για το θέμα με την προέγκριση όρων δόμησης από την Επιτροπή Αρχιτεκτονικού ελέγχου η οποία, όπως αποκάλυψε το protionline.gr, εδώ και αρκετό καιρό στα… εξόν συνετέθη.

Η Επιτροπή λειτουργούσε στην Αποκεντρωμένη με πρόεδρο και γραμματεία όμως υπήρξε διπλή αποχώρηση, του επικεφαλής της αλλά και γραμματέα και αναπληρωτή που είχαν αποσπαστεί από την Π.Δ.Ε. με αποτέλεσμα να έχει παγώσει ο έλεγχος όλων των φακέλων που αναμένουν εξέταση από τις πολεοδομίες της Αχαΐας.

«Η Επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς γραμματειακή υποστήριξη υπάρχει όμως μια διαδικασία, απόσπαση υπαλλήλου και διορισμός μελών μέσω νέου ΦΕΚ. Το θέμα μπορεί να κλείσει ανεξάρτητα από τις εκλογές αλλά θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση τόσο από την Αποκεντρωμένη όσο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το ΤΕΕ-ΤΔΕ είναι προετοιμασμένο και θα συνδράμει εφόσον χρειαστεί για να κλείσει άμεσα αυτή η γραφειοκρατική εκκρεμότητα» σύμφωνα με τον κ.Αϊβαλή.

 

Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη του 2022 έχει ανοίξει παράθυρο στους ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν θέλουν να απολέσουν οριστικά την δυνατότητα δόμησης ακινήτων τα οποία δεν βρίσκονται μέσα στο σχέδιο πόλης.

Πολλοί ήσαν αυτοί που έσπευσαν, είτε είχαν σκοπό να κτίσουν άμεσα είτε να κατοχυρώσουν την κατά παρέκκλιση δόμηση, πριν το κεφάλαιο αυτό κλείσει οριστικά. Από τα τέλη του έτους έως και σήμερα μόνο στην Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) του Δήμου Αιγιαλείας έχουν κατατεθεί 250 αιτήσεις για έγκριση όρων δόμησης σε ακίνητα εκτός οικισμού.

Το θέμα απασχόλησε πρόσφατα και το Δ.Σ. του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων το οποίο εκτίμησε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις προς την Αποκεντρωμένη διοίκηση και την αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr