background img
banner
banner

Νέα προσπάθεια για νόμιμο προϋπολογισμό κοινής αποδοχής

ΒΗΜΑΤΑ… ΠΙΣΩ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ… ΠΕΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ

Εκατέρωθεν διάθεση επαναπροσδιορισμού θέσεων ώστε να καταρτιστεί ένας σύννομος προϋπολογισμός κοινής αποδοχής από τις παρατάξεις που συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, διαφάνηκε στη χθεσινή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας. Ουσιαστικά, το «ένα βήμα πίσω» ήταν πρόταση της δημοτικής αρχής που καλείται να αντεπεξέλθει στον πλέον δύσκολο ρόλο, αυτό της διοίκησης του δήμου χωρίς προϋπολογισμό.

Βεβαίως δεν έλειψαν, για πολλοστή φορά τα «κατηγορώ» για το πώς έφτασε ο δήμος την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου να μην έχει προϋπολογισμό για το 2023 και αυτό που διεφάνη χθες, ήταν μόνο η πρόθεση και επ’ ουδενί το εάν θα υπάρξει διάθεση υποχώρησης και σε ποιο βαθμό ώστε να φτάσει το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει μία προαποφασισμένη σύννομη πρόταση προϋπολογισμού.

Δυσχέρειες στη λειτουργία του δήμου

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος ήταν αυτός που στην αρχή της συνεδρίασης έθεσε το θέμα σε νέα βάση, ενημερώνοντας για τις δυσχέρειες που προκαλούνται πλέον ως προς τη λειτουργία του δήμου. Δηλαδή την κάλυψη των στοιχειωδών δαπανών που είναι αναγκαίες για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του δήμου, καλώντας τους συμβούλους που είχαν εντάξει προς συζήτηση την πρόταση που δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη της Οικονομικής Υπηρεσίας και η οποία υπερίσχυσε και εστάλη προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη, να το ξανασκεφτούν δεδομένου ότι η απόφαση, αφού δεν θεωρείται σύννομη, δεν έχει καμία τύχη. Ο κ. Καλογερόπουλος ξεκαθάρισε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα κάνει μία ακόμη προσπάθεια ώστε να καλέσει τους αρχηγούς των παρατάξεων για να δουν πώς μπορούν να συμφωνήσουν σε μία κοινή πρόταση, κάνοντας τροποποιήσεις στις υπάρχουσες, κάτι ανάλογο δηλαδή που έγινε και με τα τέλη.

Το ρίξιμο της ευθύνης στην αντιπολίτευση και η αργοπορία της δημοτικής αρχής

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος καταλόγισε ευθύνες στον δήμαρχο και τους συνεργάτες του ότι επιχειρούν μία νέα προσπάθεια διχασμού της τοπικής κοινωνίας κατηγορώντας την αντιπολίτευση για την έλλειψη προϋπολογισμού. ΄΄Τρέφετε μία κόντρα ή εμείς ή εσείς ή καλύτερα ή εμείς ή κανείς. Και γι’ αυτό φτάσαμε ως εδώ όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Φτάναμε στο παρά πέντε και πάντα βάζαμε πλάτη, όμως αυτό δεν μπορεί να είναι επ’ άπειρον. Κι εσείς που είσαστε σε θέσεις ευθύνης το έργο το έχετε ξαναπαίξει με την πλατεία, όταν όμως πήγατε νόμιμα δεν σας έφταιγε κανείς. Μην μπαίνετε σε αυτή τη διαδικασία δεν είναι μόνο ο Γούτος και η Ψυχράμη, είναι και άνθρωποι που έκαναν διοίκηση μαζί σας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μην θεωρείτε ότι όλοι θέλουν το κακό σας και το κακό της πόλης. Δεν έρχομαι εδώ για να σας πολεμήσω. Σας καλώ να δείξετε την απαραίτητη ψυχραιμία μήπως και βγει άκρη΄΄.

Η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Βάσω Ψυχράμη είπε ότι η δημοτική αρχή είναι παράνομη γιατί δεν έχει εφαρμόσει τη νομοθεσία να βάλει προς ψήφιση τέλη και προϋπολογισμό όταν ο νόμος το προβλέπει. ΄΄Πρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω, να αποδεσμεύσετε τους κωδικούς όπως θα ήταν τον Νοέμβριο για να κάνουμε κι εμείς, να υποβάλουμε μια πρόταση και να συνεννοηθούμε. Προϋπολογισμό θα κάνουμε με ίσους όρους. Ουσιαστικά μας έχετε απαγορεύσει να λειτουργήσουμε ως δημοτικοί σύμβουλοι όπως ο νόμος προβλέπει. Γιατί εσείς με τους τακτικισμούς σας μας φέρατε έναν προϋπολογισμό «δεμένο». Ο πρώτος παράνομος είσαστε εσείς φέρατε προϋπολογισμό το επόμενο έτος και φέρατε προϋπολογισμό που του λείπουν οι κωδικοί΄΄, σημείωσε.

Μόνο 159.000 ευρώ μη δεσμευμένα;

Εκ μέρους της παράταξης Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α., ο Γιώργος Κουβαράς είπε πως οι αδέσμευτοί κωδικοί αφορούν μόλις 159.000 ευρώ από προϋπολογισμό 64 εκατ. ευρώ! ΄΄Παρόλα αυτά εμείς σαν παράταξη καταθέσαμε έναν σύννομο προϋπολογισμό. Πρέπει σήμερα από εσάς να αποτιμάται ότι δεν αφήσατε στις υπόλοιπες δυνάμεις να συνδιαμορφώσουν έναν σύννομο προϋπολογισμό εκτός κι αν θέλετε να καταρτίσετε έναν προϋπολογισμό στο γραφείο σας μόνος σας χωρίς προτάσεις των παρατάξεων΄΄.

΄΄Δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να στερήσει από τον δήμο να λειτουργεί όπως πρέπει΄΄, σχολίασε ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος επικεφαλής της παράταξης «Αιγιαλέων Πόλις», ενώ η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Σταυροπούλου απαρίθμησε τις συνέπειες από την έλλειψη προϋπολογισμού που είναι οι στάση πληρωμών για έργα, για τις παγίες των προέδρων, για τις συμβάσεις που γίνονται κάθε χρόνο και αφορούν την καθημερινότητα.

Εντύπωση προκάλεσε η παρότρυνση της προέδρου της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρίας Τσουκαλά προς τον δήμαρχο, να εξετάσει αν μπορεί να αποδεσμεύσει κάποιους κωδικούς και να συναποφασίσει με την αντιπολίτευση έτσι ώστε ο δήμος να έχει προϋπολογισμό, ζητώντας να… χαμηλώσουν οι τόνοι και να πάψουν οι αντιπαραθέσεις.

΄΄Κάποιοι κωδικοί δεν αλλάζουν, για κάποιους άλλους υπάρχουν περιθώρια΄΄, είπε ο δήμαρχος

΄΄Η καθυστέρηση είχε τη συγκατάθεση αυτών που περίμεναν το αποτέλεσμα της δικονομικής περιπέτειας του ηλεκτροφωτισμού, πέρα από το ότι υπήρχε και ζήτημα με την εγκυρότητα των τελών΄΄, ήταν η απάντηση του δημάρχου στην κ. Ψυχράμη. Ο κ. Καλογερόπουλος μίλησε ακόμη και για προσπάθεια λασπολογίας και δημιουργίας εντυπώσεων, ενώ εξήγησε πως υπάρχουν δεσμεύσεις στον προϋπολογισμό που δεν αλλάζουν τονίζοντας: ΄΄Οι δυνατότες που έχουμε έχουν σχέση με το υπόλοιπο της μη καταναλωθείσας πίστωσης όπως το είχαμε ψηφίσει. Όμως υπάρχουν ακόμη πιστώσεις που έχουν τη δυνατότητα να αναμορφωθούν. Θα τους δούμε στη σύγκληση των αρχηγών΄΄.
Μάλιστα, ο δήμαρχος έκανε γνωστή την πρόθεσή του, στη συνάντηση αυτή να τεθεί και το θέμα της πρόσβασης στον σιδηροδρομικό σταθμό Αιγίου καθώς και άλλα θέματα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr