background img
banner
banner

Η «Κυρά του Αιγίου» και πάλι στο θρόνο της!

-Γράφει ο ΠΑΝ. ΒΑΓΙΑΣ, Φιλόλογος- Δημοσιογράφος-

Γεγονός πανελλήνιας εμβέλειας είναι η επιστροφή της εικόνας της Παναγίας Τρυπητής στον Ιερό της Ναό που επαναλειτουργεί άμεσα μετά από τρεισήμισι χρόνια. Χιλιάδες πιστοί στην περιοχή μας και σ’ όλη τη χώρα περίμεναν με ανυπομονησία αυτή την εξέλιξη.

Και τώρα είναι όλοι έτοιμοι να πανηγυρίσουν και να εορτάσουν συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις και συνοδεύοντας ευλαβικά τη θαυματουργή εικόνα από το Μητροπολιτικό Ναό στην παραλία. Και μπορεί η παραλιακή ζώνη να σκοτείνιασε αυτά τα δύσκολα χρόνια, όμως η εικόνα της Παναγίας μας φώτισε το κέντρο του Αιγίου όπου φιλοξενήθηκε.

Όλοι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία και να σπεύσουν στη Μητρόπολη για να ασπαστούν την εικόνα, να ανάψουν ένα κεράκι και να προσευχηθούν. Η «Κυρά του Αιγίου» ήταν και είναι πάντα στο πλευρό τους εδώ και πεντακόσια χρόνια. Ήταν πάντα εκεί στο σπήλαιο από τα ηρωικά χρόνια της Επανάστασης, στα σκληρά χρόνια της Κατοχής για να προστατεύσει το Αίγιο από τους βομβαρδισμούς των αεροπλάνων, στον καταστροφικό σεισμό του 1995. Αλλά και σε κάθε στιγμή χαρούμενη ή πονεμένη η Παναγιά μας είναι πάντα εκεί, έτοιμη να μας ακούσει, να μας στέρξει και να κάνει το θαύμα στην ψυχή μας.

Τα έργα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αχαΐας ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Ο Ναός υποστηλώθηκε, ανακαινίσθηκε, συντηρήθηκε και έγινε προσβάσιμος για ΑμΕΑ και υπερήλικες. Πραγματοποιήθηκε έτσι το όνειρο ζωής του Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιου που το είχε εκφράσει συγκινημένος πριν από έξι χρόνια: «Όνειρό μου, προτού κλείσω τα μάτια μου, είναι να με αξιώσει η Παναγίτσα να της αναπλάσω αυτό το παλατάκι. Και να μπορούν χωρίς το μαρτύριο με τα σκαλοπάτια να φτάσουν εδώ άρρωστοι, ηλικιωμένοι και ανήμποροι. Όταν το έργο γίνει τότε, με τη δική της μεσιτεία, θα φύγω για την άλλη ζωή».

Ο Ναός της Παναγίας Τρυπητής είναι έτοιμος πια να λάμψει και πάλι. Ίσως είναι η ώρα να ξαναλειτουργήσει με ακόμα μεγαλύτερη μεγαλοπρέπεια, όπως της αξίζει. Κάποιες ιδέες για αυτό θα ήταν: η ύπαρξη διαρκούς ξενάγησης για τους επισκέπτες, η λειτουργία του παλιού λιμανιού ως μόνιμου χώρου στάθμευσης αλλά και η προβολή στους προσκυνητές του σχετικού και μοναδικού ντοκιμαντέρ που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αιγίου. Το τελευταίο μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με τη ΔΗΚΕΠΑ. Για το σκοπό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί το γειτονικό Πολύκεντρο. Έτσι οι πιστοί απ’ όλη την Ελλάδα δεν θα φεύγουν γρήγορα, αλλά θα παραμένουν στην πόλη.

Από τις 8 Απριλίου η εικόνα της Παναγιάς μας θα μας περιμένει στο σπήλαιό της. Και όπως φώτισε και έσωσε τον θαλασσοδαρμένο ναυτικό που την είδε και τη βρήκε πριν από πέντε αιώνες, έτσι θα σώζει και θα φωτίζει την ψυχή όλων μας για πολλούς αιώνες ακόμη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr