background img
banner
banner

Χωρίς προϋπολογισμό ο δήμος

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ» ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΦΟΝΤΟ

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, ήταν αυτός που στην αρχή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης, έθεσε το θέμα σε νέα βάση, ενημερώνοντας για τις δυσχέρειες που προκαλούνται πλέον ως προς τη λειτουργία του δήμου.

Δηλαδή την κάλυψη των στοιχειωδών δαπανών που είναι αναγκαίες για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του δήμου, καλώντας τους συμβούλους που είχαν εντάξει προς συζήτηση την πρόταση που δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη της Οικονομικής Υπηρεσίας και η οποία υπερίσχυσε και εστάλη προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη, να το ξανασκεφτούν δεδομένου ότι η απόφαση, αφού δεν θεωρείται σύννομη, δεν έχει καμία τύχη. Ο κ. Καλογερόπουλος ξεκαθάρισε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα κάνει μία ακόμα προσπάθεια ώστε να καλέσει τους αρχηγούς των παρατάξεων για να δουν πώς μπορούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή πρόταση, κάνοντας τροποποιήσεις στις υπάρχουσες, κάτι ανάλογο δηλαδή που έγινε και με τα τέλη.

Μαρία Σταυροπούλου: «Οι φωνές του παρελθόντος θέλουν να διασύρουν το δήμο μας»

Είχε προηγηθεί όμως μια ημέρα νωρίτερα δήλωση της αντιδημάρχου Οικονομικών Μαρίας Σταυροπούλου, που έριχνε λάδι στη φωτιά λέγοντας πως: «Η ψήφιση μη νόμιμου προϋπολογισμού στρέφεται κατά των δημοτών και έχει σκοπό να ακυρώσει τη λειτουργία του Δήμου» Μάλιστα, η κ. Σταυροπούλου προειδοποιούσε τους δημότες για τα δεινά που έρχονται με ευθύνη της αντιπολίτευσης λέγοντας: «Με λύπη μας παρακολουθήσαμε και φέτος παρατάξεις της αντιπολίτευσης και δημοτικούς συμβούλους να υπερψηφίζουν πρόταση προϋπολογισμού για το έτος 2023 που στερείται νομιμότητας, εκτός των ορίων που θέτουν οι κείμενες διατάξεις, την ίδια ώρα μάλιστα που εκφράζουν ποικιλοτρόπως πως απαιτούν να τηρείται κατά γράμμα η νομιμότητα.
Με αυτή τους τη στάση, αποδεικνύουν περίτρανα ότι προτάσσουν τις αντιπολιτευτικές προσωπικές τους επιδιώξεις και φιλοδοξίες αδιαφορώντας για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, την παροχή υπηρεσιών και αγαθών στους δημότες, την ανάπτυξη του τόπου μας. Οι δημότες, μετά από αυτή την εξέλιξη, δυστυχώς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για στασιμότητα σε πληρωμές και έργα, για την οποία υπεύθυνοι είναι όσοι έσπευσαν να ψηφίσουν εν γνώσει τους ένα μη σύννομο προϋπολογισμό.

Παρά την προσπάθεια που καταβάλουν οι φωνές του παρελθόντος να σύρουν και να διασύρουν το Δήμο μας, εμείς εργαζόμαστε και θα εργαστούμε με στόχο να συνεχισθεί χωρίς οπισθοδρομήσεις το έργο των τελευταίων ετών. Με γνώμονα το κοινό καλό εμείς θα συμπορευτούμε με τους δημότες που προσπαθούν να διώξουν τις εικόνες με τα βουνά των σκουπιδιών, τους απαξιωμένους κοινόχρηστους χώρους και το σκοτάδι της καμένης λάμπας. Τους δημότες που κλείνουν τα αυτιά τους στην οχλαγωγία της στείρας αντιπολίτευσης. Που βλέπουν ότι η εικόνα του Δήμου μας άλλαξε και προοδευτικά, παρά τα προσκόμματα της στείρας αντιπολίτευσης, μπαίνουν τα θεμέλια της ανάπτυξης. Της ανάπτυξης που δικαιούμαστε και για την οποία η δημοτική αρχή δίνει καθημερινά αγώνα.»

Απάντηση στο Δ.Σ. της Τετάρτης έδωσαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος και Βασιλική Ψυχράμη, ωστόσο σήμερα στo protionline.gr φιλοξενείται η θέση του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Περικλή Παπαγιαννακόπουλου, που εξηγεί γιατί φτάσαμε στο δράμα του προϋπολογισμού. Εκτός όμως από τον κ. Παπαγιαννακόπουλο, ανακοίνωση εξέδωσαν οι τέσσερις ανεξάρτητοι σύμβουλοι Γιώργος Γκίκας, Δημήτρης Καλαμίδας, Παναγιώτης Μαρινόπουλος και Θανάσης Χρυσανθόπουλος.

Περικλής Παπαγιαννακόπουλος: «Η δημοτική αρχή να αφήσει στην άκρη τους εκβιασμούς»

“Δεν καταλαβαίνουμε την προσπάθεια και την εμμονή της δημοτικής αρχής στο θέμα του προϋπολογισμού να επαναλαμβάνει πρακτικές τις οποίες έχει δοκιμάσει και στα προηγούμενα χρόνια χωρίς επιτυχία.
Δεν είναι τυχαίο ότι η επιχειρηματολογία είναι ίδια, ρίχνοντας την ευθύνη στην αντιπολίτευση για να καλύψει την δική της μεθόδευση και ανικανότητα.
Επανερχόμαστε για τελευταία φορά, όμως όχι για να ακούσει η δημοτική αρχή (αυτό θεωρείται πλέον πολυτέλεια), αλλά για τους δημότες.
Υπεύθυνη για τη λειτουργία του δήμου είναι η δημοτική αρχή, άρα και για την κατάρτιση του προϋπολογισμού.
Τις δεσμεύσεις των κωδικών του προϋπολογισμού δεσμεύει αποκλειστικά ο δήμαρχος.
Ο προϋπολογισμός έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο πριν το τέλος κάθε χρόνου, έχοντας πρώτα ψηφιστεί τα τέλη. Στον δήμο Αιγιαλείας με υπευθυνότητα της δημοτικής αρχής τα τελευταία χρόνια έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο Μάρτιο ή Απρίλιο, γνωρίζοντας ότι ο δήμος δε θα έχει προϋπολογισμό μετά την 31/3.
Με το υπάρχον εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, ο νομοθέτης έχει προβλέψει ότι για τη λειτουργία των δήμων απαιτείται συνεργασία. Στον δικό μας δήμο, υπάρχει διοίκηση ενός ανδρός.
Από τα παραπάνω βγαίνει το συμπέρασμα για το ποιος ευθύνεται για τις δυσλειτουργίες του δήμου μας, η δημοτική αρχή ή η αντιπολίτευση;
Εμείς καλούμε τη δημοτική αρχή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων έστω και την ύστατη ώρα και να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες (αφήνοντας στην άκρη τους εκβιασμούς), ώστε ο δήμος να ξεπεράσει τα εμπόδια τα οποία οι ίδιοι δημιούργησαν”.

Ο προϋπολογισμός του δήμου – Οι ευθύνες του κ. Καλογερόπουλου και οι προσπάθειες μετατόπισης των ευθυνών

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Αιγιαλείας για το έτος 2023 και ενώ βρισκόμαστε στον Απρίλιο του έτους αυτού ακόμη δεν έχει ψηφιστεί και εγκριθεί όπως ορίζει ο νόμος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στη θητεία του κ. Καλογεροπούλου ως Δημάρχου του Δήμου Αιγιαλείας. Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο (29/3/2023) ο Δήμαρχος δεν κατόρθωσε να πείσει και να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Και μπροστά στα αδιέξοδα, τα οποία ο ίδιος αποκλειστικά και μόνον δημιούργησε, άρχισε να αναζητεί συνενόχους, να εξαπολύει κατηγορίες και να επιχειρεί να μεταθέσει τις τεράστιες ευθύνες του στην πλευρά της αντιπολίτευσης. Ας δούμε όμως μερικά ερωτήματα που πλανώνται και που αφορούν αποκλειστικά τον κ. Δήμαρχο Αιγιαλείας καθώς και την κα. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και ζητούν επείγουσες απαντήσεις.
Ως γνωστόν, ο προϋπολογισμός αποτελεί θεμελιώδη έννοια του δημόσιου λογιστικού και είναι η διοικητική πράξη με την οποία προσδιορίζονται τα έσοδα και καθορίζονται τα έξοδα για το οικονομικό έτος, τα οποία κατατάσσονται σε ειδικούς κωδικούς λογαριασμούς κατά κεφάλαιο και άρθρα. (κωδικούς αριθμούς εσόδων/εξόδων Κ.Α.Ε.)
Ο προϋπολογισμός του Δήμου έπρεπε να ψηφιστεί ανυπερθέτως έως την 15η Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους. Δηλαδή ο προϋπολογισμός του 2023 έπρεπε να έχει ψηφιστεί μέχρι 15/11/2022. Αυτό δεν έγινε ούτε τηρήθηκαν οι σχετικές διατάξεις που προβλέπει ο νόμος για την επικύρωσή του μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2022 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Κατόπιν τούτου δεν έγινε και η ενσωμάτωση αυτού στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που τηρείται στο Υπουργείο Εσωτερικών για να γίνει η πλήρης εφαρμογή και συμμόρφωση με τις διατάξεις του Νόμου.
Επιπλέον δεν ακολουθήθηκαν ούτε τα απαραίτητα προηγούμενα στάδια πριν τη σύνταξη και ψήφιση του προϋπολογισμού (Δημοτικά Τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, προϋπολογισμοί κοινοτήτων και εισήγηση οικονομικής επιτροπής) όπως ορίζει ο Νόμος.
Ακόμη όμως χειρότερα ο κ. Δήμαρχος από την αρχή του έτους 2023 χωρίς να έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό προχώρησε στην εκτεταμένη και σαρωτική δέσμευση σχετικών κωδικών του ανύπαρκτου προϋπολογισμού. Έτσι στη συνέχεια, κατά παράβαση του Νόμου, συνέταξε το σχέδιο προϋπολογισμού του έτους 2023 και τον έφερε προς ψήφιση στην ειδική συνεδρίαση της 29/3/2023 του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου δεν κατόρθωσε να πάρει τη σχετική έγκριση, αφού η πλειοψηφία του Συμβουλίου ψήφισε άλλο σχέδιο προϋπολογισμού, μη υποκύπτοντας στους εκβιασμούς και τις διαδικασίες που εφαρμόζει ο Δήμαρχος, οι οποίες ασφαλώς βρίσκονται εκτός των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία.
Ας σημειωθεί ότι η αντιπολίτευση ζήτησε την αποδέσμευση των κωδικών για να συνταχθεί εξαρχής ο προϋπολογισμός όπως ορίζει ο Νόμος.
Κατόπιν τούτων θέτουμε τα εξής ερωτήματα: Η μη τήρηση των προθεσμιών που προβλέπει ο νόμος για την ψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί παράβαση καθήκοντος για τη Δημοτική Αρχή και την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία?
Για την πιθανή παρακράτηση και τη μη απόδοση μέρους ή του συνόλου της μηνιαίας τακτικής επιχορήγησης του Δήμου από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους ΚΑΠ σύμφωνα με το Ν4172/2013 λόγω μη τήρησης των ανωτέρω προθεσμιών, ποιός έχει την ευθύνη?
Η μη τήρηση, από τα αρμόδια όργανα του Δήμου των τασσόμενων εκ των Νόμων προθεσμιών και διαδικασιών συνιστά πειθαρχική και αστική ευθύνη κατά τις διατάξεις των άρθρων 141, 142 και 143 του Ν3463/2006?
Ως Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αιγιαλείας ζητούμε τις σχετικές απαντήσεις που θα φωτίσουν τις διαδικασίες και τις ευθύνες.
Κυρίως όμως θα είναι η απάντηση προς τις προσπάθειες του Δημάρχου κ. Καλογερόπουλου και σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής και της προέδρου του Συμβουλίου να μεταθέσουν τις δικές τους ευθύνες σε άλλους.
Με συκοφαντίες, αναληθείς και εύκολες δικαιολογίες. Κάνοντας μάλιστα και μία πρωτοφανή και απέλπιδα προσπάθεια να δικαιολογηθεί στην κοινωνία της Αιγιάλειας, ότι για τις πιθανές δυσλειτουργίες του Δήμου λόγω μη ύπαρξης εγκεκριμένου προϋπολογισμού, θα φταίει η αντιπολίτευση.
Είναι καιρός πλέον να σταματήσει ο κατήφορος που έχει οδηγήσει το Δήμο Αιγιάλειας η Δημοτική Αρχή του κ. Καλογεροπούλου. Οι πολίτες ζητούν να μπει τέλος στις μεθοδεύσεις που οδηγούν σε περιπέτειες το Δήμο μας.
Οι Αρμόδιες Αρχές οφείλουν άμεσες και καθαρές απαντήσεις στα ερωτήματα μας που είναι και ερωτήματα ολόκληρης της κοινωνίας”.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr