background img
banner
banner

Έγκριση του master plan και μετά η εξέταση του αιτήματος παραχώρησης

ΑΝΕΝΔΟΤΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ 10 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ

Οι προθέσεις της δημοτικής αρχής για την αξιοποίηση της λιμενικής ζώνης, η πορεία του master plan, η διενέργεια δημοπρασίας για την παραχώρηση έκτασης 10 στρεμμάτων, η πρόταση για τη δημιουργία ναυπηγείου και οι ενστάσεις πολλών δημοτικών συμβούλων, φάνηκαν και καταγράφηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για θέματα που αφορούν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αιγιαλείας.

Πέρα από τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν ποικιλοτρόπως, ξεκαθαρίστηκε πως η απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου δεν είναι εκτελεστή ενώ κοινή παραδοχή αποτέλεσε πως η αξιοποίηση και ανάδειξη της λιμενικής ζώνης θα πρέπει να στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο μέσα από στρατηγικό σχεδιασμό.

Η ενημέρωση έγινε από την πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μαρία Ιατροπούλου, καθώς είχε προηγηθεί σχετική ερώτηση της επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Βάσως Ψυχράμη, σε προηγούμενη συνεδρίαση, με αφορμή τη γνωστοποίηση της απόφασης για δημοπρασία, μετά την αίτηση παραχώρησης από την εταιρεία «Ηλιοφώς».

Ανοιχτό σε προτάσεις το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

Όπως, μεταξύ άλλων, είπε η κ. Ιατροπούλου, “η διοίκηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις είτε από ιδιώτες είτε από φορείς και το Δημοτικό Συμβούλιο. Δημιουργήθηκε κάποια ένταση μετά από αίτηση ιδιώτη ο οποίος ρώτησε αν υπάρχει δυνατότητα να ασκήσει επαγγελματική δραστηριότητα με δημιουργία ξύλινων παραδοσιακών σκαφών, ενώ κάνει και μετατροπές στα ηλεκτρικά σκάφη. Επ’ ευκαιρία της συγκεκριμένης αίτησης, το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου αποφάσισε σε ό,τι αφορά το κομμάτι που του αναλογεί, με απόφαση του παρελθόντος, να προβεί σε δημόσια ανοιχτή δημοπρασία με προϋποθέσεις πολύ αυστηρές όσον αφορά την παραλιακή ζώνη προκειμένου να έχει κάποια έσοδα από αυτή τη δραστηριότητα΄΄.

Η κ. Ιατροπούλου παρέθεσε έγγραφα αλλά και φωτογραφίες από τον συγκεκριμένο χώρο, ενώ περιγράφοντάς τον είπε πως είναι στην άκρη των 84 στρεμμάτων της Χαρτοποιίας και είναι κάπου 12,5 στρέμματα. Δεν έχει κτίρια παρά μονάχα ένα φυλάκιο ετοιμόρροπο. ΄΄Όταν μπήκα στον χώρο υπέστην σοκ, μένει άστεγος, οι συνθήκες είναι απαράδεκτες. Η εικόνα είναι ντροπιαστική. Ο χώρος είναι βιομηχανική περιοχή, μπορούν να αναπτυχθούν βιομηχανικές δραστηριότητες και προσδιορίζονται στη χρήση γης. Ο εν λόγω χώρος είναι έξω από τον κύριο όγκο της Χαρτοποιίας, μπροστά υπάρχει ιδιοκτησία πρώην Παναγιωτόπουλου΄΄. Επίσης σημείωσε πως χρειάζονται 60.000 με 70.000 ευρώ για να αποκατασταθεί, ενώ τόνισε πως το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, και θα το κάνει αυτός που θα το αξιοποιήσει.

Σε ό,τι αφορά τον υπόλοιπο χώρο της πρώην Χαρτοποιίας, η σημερινή δημοτική αρχή έχει προσπαθήσει να τον προστατεύσει και να τον εντάξει στο πρόγραμμα επανάχρησης προς τέρψη και εξυπηρέτηση των πολιτών, είπε.

Παράλληλα, η πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου τόνισε πως όλες οι απόψεις και προτάσεις είναι αρεστές και θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στις διαδικασίες και δεν υπάρχει κάποιο «σκοτεινό» σημείο.

Γούτος: «Να μην… δεσμεύσει την επόμενη δημοτική αρχή»

Έντονη ήταν η αντίδραση του Χρήστου Γούτου που ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα και να μην ληφθεί η παραμικρή απόφαση, τονίζοντας: ΄΄Δεν με πείθετε ότι κόπτεστε για την αξιοποίηση της λιμενικής ζώνης, συζητάμε τρία χρόνια για το μάστερ πλαν, από την αρχή της θητείας σας, σας είπα να πάρετε τα απορριμματοφόρα από την παραλιακή ζώνη. Εσείς θέλατε να πάτε την αποθήκη του δήμου εκεί κι εμείς αντιδρούσαμε. Τώρα που τελειώνει η θητεία σας μας λέτε ότι έχετε προτάσεις αξιοποίησης. Πάρτε πίσω το θέμα μην προσπαθείτε να δεσμεύσετε την επόμενη δημοτική αρχή. Να το αποσύρετε΄΄. Ο δήμαρχος του επισήμανε ότι δεν λαμβάνεται κάποια απόφαση, αλλά γίνεται ενημέρωση.

Ψυχράμη: «Αν απορριφθεί το master plan και μπει μέσα ο ιδιώτης, πώς θα φύγει;»

Η Βάσω Ψυχράμη σχολίασε πως η απόφαση παραχώρησης των 10 στρεμμάτων ελήφθη 20 χρόνια πριν, ώστε να δημιουργηθεί νέος χώρος του λιμένα για την αποθήκευση εμπορευμάτων για να αναπτυχθεί η λιμενική δραστηριότητα, τονίζοντας πως η πρόταση της εταιρείας «Ηλιοφώς» δεν αφορά λιμενική δραστηριότητα, ρωτώντας έντονα εάν περιλαμβάνεται στο master plan. ΄΄Αν απορριφθεί το master plan και μπει μέσα ο ιδιώτης, πώς θα φύγει; Χωρίς εγκεκριμένο μάστερ πλαν δεν δικαιούστε να δεσμεύετε τη χερσαία λιμενική ζώνη σε έναν ιδιώτη που αν κοπεί από το υπουργείο θα μας ζητάει… και τα ρέστα. Να το δούμε ολοκληρωμένα. Καλώ τον δήμαρχο να το δει πολύ σοβαρά και όχι σπασμωδικά με την κάθε πρόταση΄΄, είπε η κ. Ψυχράμη.

Χριστόπουλος: «Κουμπώνει» με τα τοπικά χωρικά σχέδια»

Ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αντιδήμαρχος Βασίλης Χριστόπουλος μίλησε για ευτυχή συγκυρία, λέγοντας: ΄΄Πέρυσι πήραμε τα χρήματα από χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών για την υλοποίηση του master plan. Είμαστε ευτυχείς γιατί έρχεται να «κουμπώσει» μαζί με τα τοπικά χωρικά σχέδια. Οι μελετητές θα πρέπει να δουν τις χρήσεις για το λιμάνι. Θα πάρει ενάμιση με δύο χρόνια η υλοποίησή του΄΄.

Η πρόταση Κουβαρά

΄΄Διαφωνούμε ριζικά με αυτή τη χρήση΄΄, είπε ο Γιώργος Κουβαράς αναφερόμενος στην πρόταση παραχώρησης, προτείνοντας να δημιουργηθούν δύο ινστιτούτα ανάδειξης της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής μας με αίθουσες πολιτισμού και στέγαση πολιτιστικών συλλόγων για διεξαγωγή εκδηλώσεων και ανάπλαση παραλιακού μετώπου, με ποδηλατόδρομο κ.ά.

Καλαμίδας – Γκίκας: Προοπτική συνολικής αναπτυξιακής προοπτικής

΄΄Με ανησυχεί που είπατε «να αυξήσουμε τα έσοδα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου». Αυτό δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει. Αντιθέτως θα έπρεπε να μας απασχολεί η προοπτική της αναπτυξιακής πολιτικής της Αιγιάλειας με έργα υποδομής που θα κάνουν την περιοχή ατραξιόν΄΄, είπε ο Δημήτρης Καλαμίδας ενώ ο Γιώργος Γκίκας πρότεινε να ξαναγυρίσουν τα δέκα στρέμματα στον δήμο. ως προς την απόφαση για δημοπρασία είπε πως ελήφθη μόλις από πέντε άτομα της δημοτικής αρχής στο Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Πάντως ο κ. Καλογερόπουλος διαβεβαίωσε πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου, προτείνοντας να κρατήσουμε όλοι το ότι πρέπει να υπάρχει ένα γενικότερο πλάνο. ΄΄Έχουμε και το ΓΠΣ και την ΟΧΕ άρα μιλάμε για γενικότερο πλάνο κι αυτό πρέπει να μας χαροποιεί΄΄, τόνισε.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr