background img
banner
banner

Έντονη συγκίνηση στο μνημόσυνο για τα θύματα του σεισμού

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 28 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΙΟ

Ημέρα μνήμης και βαθιάς συγκίνησης ήταν η Πέμπτη 15 Ιουνίου για τους Αιγιαλείς, πόσο μάλλον για όσους τη μοιραία εκείνη νύχτα της 15ης Ιουνίου 1995 απώλεσαν τους δικούς τους ανθρώπους, από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου. Με αφορμή τη συμπλήρωση 28 χρόνων από τη νύχτα που έμελλε να αλλάξει τον ρου της τοπικής ιστορίας, τελέσθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αιγίου καθώς και τρισάγιο για τις ψυχές των αδικοχαμένων, στον χώρο που είχε καταρρεύσει η μοιραία πολυκατοικία.

28 χρόνια συμπληρώθηκαν από τον φονικό σεισμό στο Αίγιο, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 26 άνθρωποι και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές σε όλη την περιοχή.

Ως εκ τούτου, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας τέλεσε στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγ. Τριάδος Αιγίου, Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της σεισμικής καταστροφής, εκεί όπου παρέστησαν επί το πλείστον συγγενείς των θυμάτων. Τον Σεπτό Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, λόγω των Συνοδικών του υποχρεώσεων κατά τη χθεσινή ημέρα, εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μυλωνάς, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως.

«Οι νεκροί του σεισμού δεν είναι για εμάς μία απλή ανάμνηση. Είναι ο ζωντανός λόγος να βαδίζουμε προς την Αιώνια Ζωή»

Συγκινητικός ήταν ο λόγος του π. Χρυσόστομου αμέσως μετά, ο οποίος επισήμανε: ΄΄Βρισκόμαστε σήμερα όλοι μαζί, στην ανάμνηση αυτού του τραγικού γεγονότος που ζήσαμε κατά την φοβερή εκείνη νύχτα του Ιουνίου, το 1995 και στον απίστευτα μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε. Μέσα από τη χαρά της χαρμολύπης ο κάθε χριστιανός ζει και πορεύεται, θυμάται και τιμά τους νεκρούς. Η λύπη δίχως την χαρά γίνεται απόγνωση. Η χαρά δίχως την λύπη γίνεται στιγμιαίο συναίσθημα. Τελέσαμε την Ιερά Μνήμη αυτών των ανθρώπων που τόσο άδικα έφυγαν, που έγιναν τα θύματα αυτής της τραγωδίας. Τους ενθυμούμεθα διότι, όπως λέει και το ίδιο το Ευαγγέλιο, “οποίος πιστεύει στον Θεό και ακούει τον λόγο του, έχει ζωή αιώνια”. Ο σκοπός και ο προορισμός της ζωής του ανθρώπου, είναι η “ένωσή” του με τον Αναστάντα Ιησού Χριστό, εκεί που δηλαδή βρίσκονται το νόημα και ο σκοπός της πορείας του ανθρώπινου γένους. Οι νεκροί της πολυκατοικίας δεν είναι για εμάς μία απλή ανάμνηση, δεν είναι ένα απλό μνημόσυνο που πραγματώνεται. Είναι ο ζωντανός λόγος να βαδίζουμε προς την Αιώνια Ζωή. Η έκφραση της σημερινής θρησκευτικής τελετής γίνεται κοινωνική ισορροπία και η επικοινωνία μας, με όσους ήδη βρίσκονται στην “βασιλεία του Θεού”. Η ευχή μου είναι να υπάρχει αιώνια αυτό το μνημόσυνό τους και εμείς, μέσα από την καθημερινότητα της χαρμολύπης να πορευόμαστε έτσι, ώστε όταν θα έρθει εκείνη η ώρα να… “ανταμώσουμε” μαζί τους, κάτω από την σκέπη της Αιώνιας Ζωής και να απολαύσουμε μαζί τους τη λατρεία του Παντοκράτορα Θεού στην βασιλεία των Ουρανών΄΄.

Ο π. Χρυσόστομος αναφέρθηκε και στα ονομαστήρια του Μητροπολίτου κ. Ιερωνύμου, σημειώνοντας: ΄΄Στη χριστιανική πίστη υπάρχει και παρελθόν και παρόν αλλά και το Αιώνιο Μέλλον. Ο λειτουργικός χρόνος, διαφέρει από τον πεπερασμένο χρόνο που λειτουργούμε όλοι μας. Το διαρκές παρόν είναι ο χρόνος του Θεού και η αιώνια πορεία προς την αγάπη. Σήμερα, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει και σημαντικές “στιγμές” της, ορισμένων αγίων. Ανάμεσά τους, τον Άγιο Ιερώνυμο, ένα συμβολικό πρόσωπο που αποτελεί έναν από τους μεγάλους Πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Εορτάζουμε μνημονεύουμε και προσευχόμεθα για την ονομαστική εορτή του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμου, ο οποίος δεν μπόρεσε να είναι εδώ μαζί μας σε αυτή την επιμνημόσυνη δέηση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Μέσα από τη λειτουργική πράξη της Εκκλησίας μας, ακούμε διαρκή προσευχή στο όνομα του κ. Ιερώνυμου, διότι η Κεφαλή της Ορθοδοξίας είναι ο Χριστός, όμως οι εκπρόσωποι της εκκλησίας ενσαρκώνουν την πίστη ως “ζωντανά κύτταρα” και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, είναι ο Επίσκοπος της περιοχής μας και ο πλήρως ευλογημένος εκπρόσωπός της΄΄.

Το «παρών» έδωσαν συμπροσευχόμενοι, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχραμη, ο υποψήφιος δήμαρχος Αιγιαλείας Κώστας Σπηλιόπουλος, ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου Γιώργος Γκιώνης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Λόγγου Διονύσης Σκαρμούτσος, η δημοτική σύμβουλος Γιώτα Γκρέμου, οι κοινοτικοί σύμβουλοι Σωκράτης Μαυρίδης και Μαντώ Παρίση – Μπέσκου, η πρόεδρος και ο ειδικός γραμματέας της ΙΛΕΑ Βάνα Μπεντεβή και Γιάννης Μεντζελόπουλος αντίστοιχα, άμεσοι συγγενείς των θυμάτων κ.ά.

Ψιχάλες και δάκρυα έπεφταν στη γη…

Ακολούθως, άπαντες μετέβησαν στον χώρο όπου κατέρρευσε η πολυκατοικία επί της οδού Δεσποτοπούλων, όπου εψάλη Τρισάγιο στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν αιφνίδια από τη ζωή το ξημέρωμα της 15ης Ιουνίου 1995.

Από το πρωί ο καιρός συνόδευε τη μουντή διάθεση της ημέρας, ωστόσο άπαντες σχολίασαν το γεγονός ότι αμέσως μετά το τρισάγιο άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες ψιχάλες, σαν να συμπάσχει ο ουρανός με το δράμα των συγγενών των θυμάτων. Βροχή και δάκρυα έγιναν ένα και όλοι αποχώρησαν από το σημείο, με αναπάντητο ακόμη εκείνο το «γιατί»…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr