background img
banner
banner

Αδυναμίες του ΕΚΑΒ στην περιοχή

ΈΡΕΥΝΑ ΤOY PROTIONLINE.GR ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΤΡΑΓΙΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΚΩ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ – ΚΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Σημαντικά κενά στην κάλυψη των αναγκών σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τα οποία ανοίγουν διάπλατα το κεφάλαιο της αδυναμίας κάλυψης στα επείγοντα – χαρακτηριστικά και συνάμα τραγικά τα περιστατικά που είδαμε πρόσφατα σε Χαλκιδική, Κω και Νέα Μάκρη- φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ σε Αίγιο και Ακράτα.

Σύμφωνα με έρευνα του protionline.gr  αλλά και μαρτυρίες συνδικαλιστών του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια, τόσο στο Αίγιο όσο και στην Ακράτα, σε καθημερινή βάση, υπάρχει διαθέσιμο μόνο ένα ασθενοφόρο με πλήρωμα διασώστη. Στην περίπτωση που το ασθενοφόρο κληθεί για διακομιδή ασθενούς, στα πλαίσια της κάλυψης της ΠΦΥ (κλήση από ασθενή, μεταφορά ασθενή σε Κέντρο Υγείας, αξιολόγηση και πιθανότατα νέας διακομιδής σε μεγαλύτερο νοσοκομείο της Περιφέρειας, την Πάτρα ή ακόμη και την Αθήνα,) η ευρύτερη περιοχή του δήμου Αιγιαλείας μένει ακάλυπτη.
Σε αυτή την περίπτωση – και στην περίπτωση που προκύψει κάποιο επείγον περιστατικό – θα πρέπει να κληθεί, για το μεν Αίγιο ασθενοφόρο από την Πάτρα, για τη δε Ακράτα πλήρωμα από Δερβένι, Ξυλόκαστρο ή Κόρινθο. Η καθυστέρηση κάλυψης στο επείγον περιστατικό μπορεί να αποβεί μοιραία, παραδείγματα είδαμε άλλωστε τις τελευταίες μέρες στη χώρς, υποχρεώνοντας ουσιαστικά και τη δημοσιογραφική έρευνα, και τoυ protionline.gr βέβαια, να εστιάσει σε επίπεδο τοπικό αλλά και ευρύτερα στην Αχαΐα, στα προβλήματα με τις διακομιδές.

Στο «μέτωπο» του τουρισμού

Στην ευρύτερη περιοχής της Αιγιαλείας, όπως και στην υπόλοιπη Αχαΐα, τα πληρώματα μειώνονται τα Σαββατοκύριακα όχι όμως και τα προβλήματα καθώς, κατά τις ημέρες που μειώνεται η ανάγκη για διακομιδές μέσω της Π.Φ.Υ., ανοίγουν άλλα ζητήματα: Αυξημένα τροχαία και επείγοντα περιστατικά σε τουριστικές περιοχές, στα παράλια της Αιγιάλειας το καλοκαίρι, ορεινές τουριστικές περιοχές με κόσμο χειμώνα καλοκαίρι.

Στην… εξίσωση ή το «ζύγι» μπαίνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο και διάφοροι αγώνες όπου το ΕΚΑΒ καλείται να συνεπικουρήσει, παράλληλα με τον Ερυθρό Σταυρο, δεσμεύοντας όμως πληρώματα που είναι διαθέσιμα στην περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο Χemlos Mountain Festival το οποίο δέσμευσε πληρώματα από την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας.

Η εικόνα στα Καλάβρυτα

Καλύτερη εικόνα, αναλογικά με τα πληθυσμιακά δεδομένα για τα Καλάβρυτα όπου σ ένα δήμο με πάνω από 60 χωριά, από τα οποία ένα στα δέκα περίπου έχει πάνω από 200 κατοίκους με τουρισμό χειμώνα – καλοκαίρι, εκτός από τα δύο καθημερινά πληρώματα του ΕΚΑΒ σε Καλάβρυτα και Κλειτορία, για τις καθημερινές, υπάρχει και επικουρική κάλυψη από το ασθενοφόρο του Γενικού Νοσοκομείου Καλαβρύτων.

Το ασθενοφόρο του Νοσοκομείου των Καλαβρύτων αναλαμβάνει την κάλυψη της Π.Φ.Υ. σε έναν αχανή δήμο που είναι απλωμένος σε πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα, επιτρέποντας στο ΕΚΑΒ να λειτουργεί στη βάση της κάλυψης στα επείγοντα περιστατικά του δήμου.

«Κάνουμε το καθήκον μας»

«Ο ρόλος του ΕΚΑΒ είναι να μεταβαίνει έγκαιρα να εκτιμά την κατάσταση και να συνδράμει στην αντιμετώπιση απειλών για την υγεία μεταφέροντας ασθενή στο πλησιέστερο Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας. Πολλές φορές τα ασθενοφόρα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για άσκοπες πράξεις. Εφόσον το ασθενοφόρο κληθεί στην ορεινή Αιγιάλεια-Ακράτα για παράδειγμα για να μεταφέρει ασθενή στα πλαίσια της κάλυψης της Π.Φ.Υ., θα υπάρξει πολύωρη καθυστέρηση επιστροφής. Υπάρχουν περιστατικά που δεν μπορεί να τα διαχειριστεί άμεσα το ΕΚΑΒ, έχουμε ακόμη και αρνήσεις ασθενών να μπουν σε ασθενοφόρα, συνθήκες που αποδυναμώνουν την επιχειρησιακή δυνατότητα που έχουμε. Στα πλαίσια της καθυστέρησης και εφόσον συμβεί ένα τροχαίο, θα πρέπει να κληθεί άλλο ασθενοφόρο από απόσταση 50 χλμ., από την Κορινθία, καθυστέρηση η οποία μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία του θύματος» αναφέρει στo protionline.gr ο Αλέξης Κουτσούκος, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων ΕΚΑΒ 3ης Περιφέρειας με έδρα την Πάτρα.

Ελλείψεις προσωπικού

Την τελευταία 3ετία, στα πλαίσια της διαχείρισης των περιστατικών Covid-10 το ΕΚΑΒ στην περιφέρεια ενισχύθηκε με προσωπικό, συμβασιούχους οδηγούς και διασώστες, ενώ σημαντική είναι η ενδυνάμωση που είχε σε ασθενοφόρα με 12 νέα υπερσύγχρονα οχήματα μάρκας Mercedes. Oι ανάγκες όμως μετά την ‘επιστροφή στην κανονικότητα’ με την κάλυψη της Π.Φ.Υ. και τα επείγοντα, ιδιαίτερα κατά τις αργίες, την τουριστική περίοδο και μεγάλες διοργανώσεις, δεν καλύπτονται επαρκώς. «Το ΕΚΑΒ της 3ης Περιφέρειας, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτ/νια, Κορινθίας, Κεφαλληνία και Ζάκυνθος, αντιμετωπίζει ελλείψεις προσωπικού, λείπουν 40 άτομα για να καλύπτονται οι βάρδιες. Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν οφειλόμενες άδειες από το 2021! Το πρόβλημα εντείνεται λόγω των συνταξιοδοτήσεων και της μη αναπλήρωσης του προσωπικού. Στα τέλη το έτους λήγουν οι συμβάσεις όσων προσελήφθησαν για τις ανάγκες της πανδημίας. Προτεραιότητα είναι να μείνουν μαζί μας όλοι όσοι κάλυψαν με αυταπάρνηση τα καθήκοντα στα πληρώματα του ΕΚΑΒ κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων» σύμφωνα με τον κ.Κουτσούκο.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Μια άλλη διάσταση του προβλήματος θέτει ο Σεραφείμ Τσουγκρής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Π.Φ.Υ. στην περιφέρεια της 6ης Υ.Πε. Υποστηρίζει ότι «υπάρχουν Κέντρα Υγείας στην Περιφέρεια με έλλειψη ασθενοφόρων σε άλλα υπάρχει πληθώρα τριών και τεσσάρων οχημάτων αλλά εκεί απουσιάζουν πληρώματα». Την καταγγελία δεν συμμερίζεται ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ ο οποίος επισημάνει ότι τα ασθενοφόρα και το τηλεφωνικό κέντρο έχουν πλήρη γνώση του καθήκοντος που αφορά στην διακομιδή περιστατικών στα Κέντρα Υγείας ενώ στέλεχος της 6ης ΥΠε επισημαίνει ότι στην περιφέρεια υπάρχουν περί τα 50 πληρώματα ασθενοφόρων, όλα σε ετοιμότητα, χωρίς τεχνικά προβλήματα και ελλείψεις στο προσωπικό τους. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι υπάρχει άμεση ανταπόκριση με μέσο χρόνο κάλυψης των περιστατικών κάτω από 15’.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr