background img
banner
banner

Η αποχή και το «σενάριο» της μικρής ανακατανομής στις έδρες

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ – ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ… ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΜΑΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ ΤΟΥ 2012

Η Βουλή η οποία θα προκύψει από τις κάλπες, μεθαύριο Κυριακή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «υβριδική» καθώς ο… δημοσκοπικός διχασμός που προκαλεί παραδοσιακά στο εκλογικό σώμα η πιθανότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης ή κυβέρνησης συνεργασίας «μεταμορφώθηκε» για πρώτη φορά το 2023 σε… προτίμηση προς ένα συγκεκριμένο κόμμα! Η επόμενη «υβριδική μεταμόρφωση» στη νέα Βουλη, εξαιτίας της αποτυχίας του πειράματος της απλής αναλογικής στις 21 Μαΐου, θα είναι ένα πολύχρωμο -πολυσυλλεκτικό σχήμα 5 έως 6 κομμάτων που θα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 1/3 των εδρών στην επόμενη Βουλή.

Η εκλογική αναμέτρηση, στο τέλος της βραδιάς την Κυριακή, μπορεί να έχει κάποιες ομοιότητες με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 όταν οι εννέα έδρες της Αχαΐας είχαν κατανεμηθεί σε επτά κόμματα. Με τη διαφορά ότι τότε, σε σχέση με τις εκλογές του προηγούμενου μήνα Μαΐου του 2012, ο συσχετισμός των εδρών δεν είχε αλλάξει καθώς η πόλωση της εποχής είχε οδηγήσει στη συσπείρωση του κόσμου σε δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με σημαντικές απώλειες για το 3ο ΠΑΣΟΚ μέσα σ ένα μήνα.

Οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ τότε (τον Ιούνιο του 2012, σε σχέση με το Μάιο) δεν ήταν σε πραγματικό αριθμό ψήφων, απλά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έλαβαν αρκετά παραπάνω από όλα τα μικρά κόμματα, εγκαθιδρύοντας το νέο δικομματισμό (ο οποίος μπορεί να έχει και ημερομηνία λήξης μεθαύριο) χωρίς να αλλάξει καθόλου εκείνη την εποχή η ισορροπία με τις έδρες (2 ΣΥΡΙΖΑ, 2 ΝΔ, 1 ΠΑΣΟΚ και από μία έδρα επίσης ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ).

Στις εκλογές αυτής της Κυριακής δύο κόμματα, «Νίκη» και «Πλεύση Ελευθερίας» (ίσως και το ΜεΡΑ25) αναμένουν την είσοδό τους στη Βουλή και περιορίζουν τις προσδοκίες άλλων κομμάτων που τα δίνουν όλα για να διατηρήσουν τις έδρες τους στην Αχαΐα! Το γεγονός ότι έχει ξεδιαλύνει η εικόνα προς μια επτακομματική ή και οκτακομματική νέα Βουλή, δυσχεραίνει το σενάριο η ΝΔ να εξασφαλίσει -μέσω της ενισχυμένης αναλογικής- και 4η έδρα στο Νομό, με τον Άγγελο Τσιγκρή. Τα νέα δεδομένα μεταβάλλουν και το στόχο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μέσα από μικρή αύξηση του ποσοστού του, να παλέψει για την 2η έδρα στην Αχαΐα με την Κατερίνα Σολωμού.

«Κινούμενη άμμος»

Έμπειρα κομματικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε το protionline.gr αναφέρουν ότι η μεγάλη μάχη δίνεται με τους ψήφους υποψηφίων βουλευτών όλων των κομμάτων που δεν κατάφεραν, οι ίδιοι, να εισέλθουν στη Βουλή. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί για παράδειγμα το γεγονός ότι καθημερινά, εδώ και λίγα 24ωρα, στελέχη από τα κεντρικά της ΝΔ (Βορίδης, Χαρδαλιάς κά.) βρίσκονται καθημερινά σχεδόν στην Αχαΐα σε επαφή με όλους τους υποψηφίους ενώ εδώ και ένα 10ήμερο υπάρχουν καθημερινά 4-5 κλιμάκια της ΔΕΕΠ Αχαΐας της ΝΔ που, μαζί με υποψηφίους, σαρώνουν την Αχαΐα. Καθόλου τυχαία, η πρώτη σε σταυρούς με τη ΝΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου αλλά και ο «δευτεραθλητής» Ανδρέας Κατσιανιώτης μετέχουν σε περιοδείες εκτός Αχαΐας για να μην… στερεί το ειδικό τους βάρος τους λοιπούς πολιτευτές με βασικό τον Άγγελο Τσιγκρή ο οποίος, λόγω κινήτρου, έχει κάνει ρεκόρ περιοδειών αυτή την περίοδο!

Πήγαν για… χαρταετό

Κι αν η ΝΔ προσφέρει σημαντικό κίνητρο με την αναμενόμενη αυτοδυναμία, είναι εμφανές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι οριακά απογοητευτικά. Υπάρχουν στελέχη τα οποία έχουν… χαθεί από το πεδίο ενώ άλλα απλά φαίνεται μετέχουν τυπικά στις εκδηλώσεις. «Εδώ και ένα μήνα, από τις 23 Μαΐου υπάρχουν στελέχη κόμματος που έβγαλαν από το ντουλάπι τη σημαία με τον πράσινο ήλιο. Είναι ένα φαινόμενο σε κορύφωση όταν είδαμε πολλούς επώνυμους πρώην συντρόφους να σπεύδουν στην συγκέντρωση Ανδρουλάκη την Τρίτη. Είναι πολλοί αυτοί που πετούν… χαρταετό μετά την κάλπη της 21ης Μαΐου, σε όλα βέβαια τα κόμματα» αναφέρει το μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γαρβίλης Χαραζίδης. Οι περιοχές Παραλίας και Βραχναιίκων στην Πάτρα και ο δήμος Ερυμάνθου είναι περιπτώσεις όπου το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι θα γίνουν και πάλι «πράσινα κάστρα» αν και η μάχη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να φέρει στην… αγκαλιά της ΝΔ και αυτές τις περιοχές όπου στις 21/5/2023 επικράτησε οριακά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έδρες αλλάζουν χέρια

Με βάση τα ποσοστά της 21/5/2023 και το ενδεχόμενο εισόδου των κομμάτων «Νίκη» και «Πλεύση Ελευθερίας» οι Γιώργο Κυριακόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Γιάννης Λαϊνιώτης («Ελληνική Λύση») είναι πιθανό να χάσουν τα… εισιτήρια μιας μέρας που εξασφάλισαν με την ορκωμοσία τους στη Βουλή στις 28 Μαΐου. Περεταίρω και η έδρα του ΚΚΕ με τον Νίκο Καραθανασόπουλο μπορεί να αλλάξει έδρα σε τυχόν ενίσχυση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το οποίο διεκδικεί 22 έδρα στην Αχαΐα με την Κατερίνα Σολωμού. Πιθανές έδρες για Νίκη και Πλεύση θα φέρουν στη Βουλή από την Αχαΐα Σπύρο Τσιρώνη (Νίκη) και Ανδρέα Ρέγκλη (Πλεύση).

Πως επηρεάζει η αποχή…

Το 2012, στις διπλές εκλογές Μαΐου – Ιουνίου η μεγάλη πόλωση είχε ως αποτέλεσμα η αποχή να αυξηθεί ελάχιστα, κατά 2,6% στην Αχαΐα κατά την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση. Σε αυτές τις εκλογές το ενδιαφέρον του κόσμου είναι σαφώς μειωμένο, δεν υπάρχει πόλωση, η Βουλή και ο χάρτης αναμένεται να είναι «μπλε» γεγονός που αυξάνει την πιθανότατα αυτοί που πετούν… χαρταετό μετά τις 21 Μαΐου, να πάνε στην παραλία με τους φίλους τους, περιορίζοντας τις προσδοκίες κομμάτων που θέλουν και αυξήσουν τη δύναμη τους όπως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που επενδύει στον «επαναπατρισμό» ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Περιορίζουν και τις φιλοδοξίες κομμάτων που θέλουν να μπουν στην κατανομή των εδρών στην Αχαΐα, αφού μπουν στη Βουλή. Τότε η ανακατανομή των εδρών σε σχέση με τις εκλογές της 21/5/2023 δεν θα είναι τόσο μεγάλη και θα πάμε στο σενάριο του 2021 με τις ελάχιστες διαφοροποιήσεις μεταξύ δύο αναμετρήσεων σε απόσταση… μηνός, παρά τη μείωση της συμμετοχής στην κάλπη!


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr