background img
banner
banner

Η αποχώρηση Τσίπρα δρομολογεί άμεσες εξελίξεις

ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ… ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΜΕ ΔΙΠΛΗ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΗΤΤΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΛΠΗ

Η ρήση «ο βασιλιάς… απέθανε, ζήτω ο βασιλιάς!» αρκεί για να κατοχυρώσει ότι, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα έγινε την ώρα που ο ίδιος μπορούσε ακόμα να δοξαστεί για τις επιλογές του, να διδάξει τα στελέχη μέσα από τις κινήσεις του στην πολιτική σκακιέρα και να δρομολογήσει ο ίδιος τη διαδοχή και τους όρους της ώστε, ο νέος αρχηγός, να έχει κάτι από την αίγλη του ως προσώπου που κυριάρχησε επί μια 15ετία (2008-2023) στο κόμμα.

Η ανακοίνωση της απόφασής χθες λειτούργησε άμεσα ως βαλβίδα εκτόνωσης καθώς το κόμμα είχε χωριστεί στα δύο, μεταξύ αυτών που ζητούσαν άμεσα αποφάσεις και αυτών που μιλούσαν για αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν με τόπο συντεταγμένο, μετά μάλιστα τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Τα τηλέφωνα που τα προηγούμενα 24ωρα είχαν πάρει φωτιά σίγησαν, τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αχαΐας δεν θα είναι υποχρεωμένα να δίνουν πλέον υποθετικές απαντήσεις και είναι πλέον ζήτημα 24ωρων και μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου, αναμένεται να έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις.

Η συζήτηση ήδη περνά στην επόμενη μέρα και στα πρόσωπα που λάβουν μέρος στην κούρσα διαδοχής και ρόλος υπάρχει για πολλούς, τους νέους που θα επιλέξουν αλλά και τους παλαιότερους που θα κληθούν να εγγυηθούν τη συνέχεια.

To protionline.gr απευθύνθηκε σε δύο υψηλόβαθμα στελέχη τον Ανδρέα Ριζούλη, πρώην γραμματέα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας και βουλευτή κατά την περίοδο διακυβέρνησης 2015-2019 και τον πρώην βουλευτή Κώστα Μάρκου προκειμένου να σχολιάσουν τις εξελίξεις.

Κώστας Μάρκου

«Η κίνησή του ήταν αναμενόμενη του επιπέδου της προσωπικότητας αλλά και της ηγετικής του φυσιογνωμίας, επιβεβαιώνει το πολιτικό του μέγεθος και δρομολογεί τις πολιτικές εξελίξεις για να ανοίξει ένας νέος δρόμος για την μεγάλη παράταξη της αριστεράς στη χώρα» εκτιμά ο πρώην βουλευτής Αχαϊας Κώστας Μάρκου, επισημαίνοντας: «Από την ώρα που ο πρόεδρος έκανε αυτή την επιλογή είναι προφανές ότι δρομολογούνται άμεσες εξελίξεις σε όλη την πυραμίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θεωρώ ότι η δέσμευσή του να παραμείνει ενεργός θα είναι καθοριστική της πολιτικής και της νέας φυσιογνωμίας που θα αποκτήσει το κόμμα, μέσα από διαδικασίες που θα ακολουθήσουν. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι παρών και στο αύριο, ενεργός στο πλευρό της νέας ηγεσίας. Δεν θα είναι ούτε σε περιοδείες και διαλέξεις ανά τον κόσμο ούτε στις παρέες με τα μπριζολάκια…
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πλέον σε στάδιο επανεκκίνησης και πρέπει να συμβάλουμε όλοι στην ανανέωση, έναντι του χρέους που έχουμε όλοι στην ιστορία μας, στην αριστερά αλλά και απέναντι στην κοινωνία».

Ανδρέας Ριζούλης

«Είναι μια καθαρά προσωπική επιλογή του προέδρου η οποία μπορών να πω ότι μας εξέπληξε καθώς στις δηλώσεις του, κατά το τελευταίο διάστημα μετά την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δρομολογούνται κάποιες διαδικασίες, μέσα από τις οποίες ουσιαστικά θα επιζητούσε την ανανέωση της εμπιστοσύνης από τη βάση αλλά και τα όργανα του κόμματος. Πρέπει, αυτή την ώρα, να λειτουργήσουμε όλοι στη βάση των νέων δεδομένων που δημιουργεί αυτή η απρόσμενη εξέλιξη η οποία και επιταχύνει τις εξελίξεις, δίνοντας τέλος και σε μια διελκυστίνδα που φαινόταν να διαγράφεται σε σχέση με το χρόνο για την ανανέωση της πολιτικής πρότασης αλλά και των οργάνων του κόμματος. Είμαι της άποψης ότι θα έπρεπε οι διαδικασίες αυτές να κινηθούν με ορίζοντα την ολοκλήρωσή τους μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και κατάληξη το Συνέδριο. Πλέον όμως τα δεδομένα άλλαξαν και προέχει να κινηθούν ταχύτατα οι εξελίξεις προκειμένου να μην υπάρξουν επιπτώσεις στα αυτοδιοικητικά, με ορίζοντα την εκλογή νέου ηγέτη και το Συνέδριο που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ακολουθήσει» αναφέρει ο πρώην βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ριζούλης.

Γράμμα στο… νέο πρόεδρο

Σύμφωνα με τον Κώστα Μάρκου, «υπάρχουν τουλάχιστον τρία στελέχη τα οποία διαθέτουν την επάρκεια που απαιτείται, αρκεί να ξεκαθαριστεί ότι είναι στις προθέσεις τους να διεκδικήσουν την ηγεσία. Όλοι όσοι μπαίνουν πλέον στο καλάθι της επιλογής, θα είναι οι συνεχιστές του πνεύματος και της πολιτικής κληρονομίας του Αλέξη Τσίπρα γι αυτό και όλο αυτό πλέον εκτιμώ ότι θα λειτουργήσει ενωτικά».

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ριζούλη, «ο νέος αρχηγός θα πρέπει να αποδείξει ότι βρίσκεται κοντά στην κοινωνία, έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα λάθη στη στρατηγική και την επικοινωνία κατά την τελευταία 4ετία για τα οποία βέβαια το βάρος δεν μπορεί να πέσει στον Αλέξη Τσίρπα αλλά συλλογικά». «Θέλουμε ένα νέο ηγέτη που θα μπορέσει να πει στο λαό αυτό που θέλει και να πείσει λαμβάνοντας το βάπτισμα από το λαό, για το λαό. Υπάρχει πολιτικό προσωπικό μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που μπορεί να ασκήσει έλξη στην πλειοψηφία της κοινωνίας αλλά πρώτα θα πρέπει ο νέος ηγέτης να εκλεγεί με ισχυρή πλειοψηφία και εντολή, από τη βάση και τα όργανα του κόμματος» καταλήγει ο κ.Ριζούλης.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr