background img
banner
banner

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την επιβίωση των καλλιεργητών

ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ– ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΛΥΣΕΙΣ

Η ξηρασία του χειμώνα, οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος, ως και το προχθεσινό ακραίο καιρικό φαινόμενο με την κατά τόπους χαλαζόπτωση, αποτελούν απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

Οι αλυσιδωτές συνέπειες έχουν έναν μεγάλο «κρίκο», αυτόν της αλλαγής προσανατολισμού σε συγκεκριμένες καλλιέργειες, η διατήρηση των οποίων κρίνεται πλέον ασύμφορη… Στις τάξεις των παραγωγών της Αιγιάλειας επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις αλλαγές που είναι προ των πυλών, ενώ η πολιτεία αναζητεί λύσεις για τη στήριξη των αγροτών.

Αποστολή φακέλου από την Περιφέρεια στο υπουργείο, για αποζημιώσεις

«Συναγερμός» έχει σημάνει και στις αρμόδιες υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από τις ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες που έχουν επηρεάσει αυτή την εποχή κυρίως τις καλλιέργειες ελιάς, αμπελιού, σταφίδας, κηπευτικών και άλλων δυναμικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται εκτεταμένα προβλήματα στην καρπόδεση.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 21 Ιουνίου υπό τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρο Βασιλόπουλο και τη συμμετοχή των επικεφαλής των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα που έχουν μέχρι στιγμής αποτυπωθεί και αποφασίστηκε να διαμορφωθεί τεκμηριωμένος φάκελος-πρόταση που θα υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεκδικώντας αποζημιώσεις για τους πληγέντες.

Δίνοντας μια γενική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί οι επικεφαλής των Διευθύνσεων επεσήμαναν ότι κατά περιοχή, προϊόν και στάδιο ανάπτυξης η παραγωγή διαφόρων προϊόντων αχρηστεύτηκε τελείως ή υποβαθμίστηκε ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι ασύμφορη η συγκομιδή της.

Θαν. Σωτηρόπουλος: ΄΄Η περιοχή πρέπει να αποκτήσει συνείδηση΄΄

Για το θέμα ρωτήθηκε από τo protionline.gr ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, παραγωγός και ο ίδιος, Θανάσης Σωτηρόπουλος, ο οποίος τόνισε: ΄΄Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πάρα πολύ όχι μόνο τη δική μας περιοχή αλλά γενικότερα όλη την επικράτεια. Έχουμε ευαίσθητες καλλιέργειες, οι οποίες βάλλονται απευθείας από τις βροχοπτώσεις, από τις ξηρασίες, από την υγρασία και από τις ψηλές θερμοκρασίες. Η παρατεταμένη ανομβρία που αντιμετωπίσαμε τον χειμώνα που πέρασε, έχει άμεσες επιπτώσεις και στη γεωργία και φυσικά στα προϊόντα που δίνει η περιοχή. Η ακαρπία που έχουμε στην ελιά αυτή τη στιγμή και η μείωση της παραγωγής, ένα θέμα πολύ σοβαρό που ενδεχομένως να φτάσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οφείλεται κατά πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό στις ήπιες θερμοκρασίες που είχαμε τον χειμώνα και στην ξηρασία. Αυτά είναι φαινόμενα που επηρεάζουν άμεσα και την παραγωγή και τα προϊόντα΄΄.

΄΄Πρέπει σιγά – σιγά η περιοχή να αποκτήσει «συνείδηση» τέτοια, ώστε να μπορεί να προετοιμάζεται για ακραία ενδεχόμενα που μπορεί να φέρει η κλιματική αλλαγή. Παραδείγματος χάριν, η αποθήκευση νερού. Στην Αιγιάλεια έχουμε συνολικά επτά ποτάμια τα οποία καταλήγουν στη θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια κυβικά νερού πάνε χαμένα. Αν σε δύο από αυτά μόνο, γινόταν αποθήκευση νερού, θα είχαμε επιτύχει να έχουμε δωρεάν νερό, κάτι το οποίο τώρα δεν υπάρχει. Κάτι τέτοιο, θα βοηθούσε και την χειμερινή άρδευση σε αρκετές περιοχές΄΄, είπε ακόμη ο κ. Σωτηρόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Η πολιτεία οφείλει να φροντίσει να υπάρχουν τέτοιες παρεμβάσεις στο Κανονιστικό Πλαίσιο του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να αποφεύγουμε κάθε τόσο να αναζητούμε λύσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο για τις αποζημιώσεις όταν αυτές υπάρχουν μέσα στα πλαίσια του ΕΛΓΑ, προχωρούν, αλλά και από ευρωπαϊκά προγράμματα. Όμως και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να υπάρχουν πολύ συγκροτημένες προτάσεις και βέβαια να ξεπεραστεί ο σκόπελος της γραφειοκρατίας. Είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, ώστε να μπορέσουν κάποια στιγμή οι παραγωγοί να αποζημιωθούν. Αυτό απαιτεί πολλή δουλειά και οργάνωση τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και από τις τοπικές υπηρεσίες, περιφέρειες, δήμους και κοινότητες΄΄.

Εκτεθειμένη στα ακραία καιρικά φαινόμενα η Αιγιάλεια –Πώς επηρεάζεται φέτος

΄΄Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είναι μία απτή πραγματικότητα. Ο παραγωγικός τομέας επηρεάζεται πάρα πολύ καθώς η αγροτική ενασχόληση είναι αλληλένδετη και επηρεαζόμενη από το κλίμα. Χαρακτηρίζεται από τις απότομες εναλλαγές του καιρού, από άξαφνες χαλαζοπτώσεις που μπορεί να καταστρέψουν την παραγωγή ποσοτικά, από δυνατούς ανέμους που μπορεί να καταστρέψουν σε πολλές περιπτώσεις οτιδήποτε, και όλα αυτά έχουν και έμμεσες και άμεσες συνέπειες. ΄΄, ανέφερε στo protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο γεωπόνος Δημήτρης Καθαράκης. Σε ό,τι αφορά την Αιγιάλεια, επισήμανε τα εξής: ΄΄Στην περιοχή, υπάρχουν υπαίθριες καλλιέργειες και όχι θερμοκήπια, κι αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι είμαστε εκτεθειμένοι στο 100% σε οποιαδήποτε κλιματολογική συνθήκη σε όλη την Αιγιάλεια και στις όποιες εναλλαγές του καιρού, χειμώνα – καλοκαίρι. Η Αιγιάλεια θεωρείται σχεδόν βατή και από άποψη υγρασίας και από άποψη περιβαλλοντικών συνθηκών. Όλη η περιοχή έχει ημιορεινό ανάγλυφο, όμως φέτος συνέβη κάτι τελείως διαφορετικό. Παρατηρήθηκαν υψηλές θερμοκρασίες με σφοδρή βροχή ταυτόχρονα, άρα αυτομάτως είχαμε ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μυκήτων και ασθενειών, οπότε οι παραγωγοί κλήθηκαν να κάνουν περισσότερες εφαρμογές. Τούτο συνεπάγεται ότι, χρειάστηκε να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα, διότι σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις στα κοστολόγια. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι υπήρξαν και άμεσες επιπτώσεις στην παραγωγή, με έξαρση στον περονόσπορο στις αμπελοκαλλιέργειες και άλλες ασθένειες. Υπήρξαν επιπτώσεις στην ανθηφορία της ελιάς, κάτι που συμβαίνει από την προηγούμενη χρονιά που είχαμε πολύ ξηρό κλίμα και μεγάλη έλλειψη βροχών.
Από είχε συνέπειες στην βλάστηση της ελιάς, η οποία θα έφερνε ουσιαστικά την παραγωγή της επόμενης, φετινής σοδειάς. Τα ελαιόδεντρα δεν ήταν φορτωμένα, λόγω του ότι είχαν στρεσαριστεί από την δίψα και την έλλειψη νερού από την προηγούμενη. Πλέον δεν υπάρχουν διακριτές εποχές και αυτό, η ίδια η γη το… αντιλαμβάνεται. Ο φετινός χειμώνας δεν “μάζεψε” ψύχος ώστε να διαφοροποιηθεί η καρποφορία, οπότε η παραγωγή έχει μειωθεί΄΄.

«Ποικιλίες και φροντίδες απόλυτα προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες»

΄΄Το οικονομικό αντίκτυπο είναι μεγάλο και τα κόστη αυξάνονται, ενώ ο παραγωγός είναι ακριβώς στη… μέση, καθώς χρειάζεται πιο ακριβά φάρμακα και πιο κοστοβόρες εφαρμογές, τη στιγμή που η παραγωγή του έχει μείωση, κάνοντας τη βιωσιμότητά του ακόμα πιο δύσκολη. Πλέον, δεν μπορούμε ποτέ να ξέρουμε τι θα ξημερώσει η αυριανή μέρα. Για παράδειγμα, ναι μεν η εμπορική αξία του ελαιολάδου είναι μεγάλη και σταθερή, όμως απ’ την άλλη, δεν έχουμε πολλές λύσεις. Αν η αστάθεια του κλίματος εξακολουθήσει να υφίσταται τα επόμενα χρόνια, δυστυχώς θα συνεχιστούν και θα διαιωνίζονται και τα προβλήματα που φέρνει αυτή η αστάθεια΄΄, συμπλήρωσε ο κ. Καθαράκης.

Τέλος, ερωτηθείς για το τι μπορεί να πράξει ο παραγωγός για να θωρακίσει την καλλιέργειά του, σημείωσε: ΄΄Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι παραγωγοί είναι να γίνουν περισσότερο προνοητικοί και οι καλλιεργούμενες ποικιλίες και φροντίδες να είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στις κλιματικές αλλαγές και στις νέες συνθήκες που ζει ο πλανήτης. Επιβάλλεται να δουλεύουν πια με προνοητικότητα και όχι θεραπευτικά. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα των αλλαγών και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχόλια

  • Η αντιμετώπιση φαινομένων καταπόνησης των φυτών από κλιματικές συνθήκες προ υποθέτει δυο δράσεις
    1. Να προσδιοριστεί ο παράγοντας ή οι παράγοντες καταπόνησης
    2. Να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε την δράση τους διότι για μετριασμό μιλάμε εφόσον η θερμοκρασία ούτος ή άλλως θα ανέβει
    Οι δράσεις αυτές θέλουν μελέτη στις συνθήκες της χώρα μας
    Η μελέτη απαιτεί χρηματοδότηση
    Εάν εξασφαλιστεί η μελέτη και η χρηματοδότηση θα έχουμε αποτελέσματα.
    Η χρηματοδότηση δεν πρέπει να πηγαίνει σε μη εφαρμοσμένα Ευρωπαϊκά Προγράμματα τα οποία δεν προσφέρουν τίποτε στην καθημερινότητα του αγρότη
    Με γενικόλογα όπως αύξηση παραγωγής κ.ά (δεν πάσχουμε από αύξησης της παραγωγής, δεν το έχουν καταλάβει ακόμη////)
    Γεράσιμος Τρωγιάνος
    Πρώην Δημότης Αιγίου

    Γεράσιμος Τρωγιάνος 27/06/2023 11:14

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr