background img
banner
banner

“Ελαμψε” η Aιγείρα στη γιορτή του Πολιούχου της

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Με τη δέουσα επισημότητα και θρησκευτική κατάνυξη, το ανατολικότερο σημείο του δήμου πραγματοποίησε τον εορτασμό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, ο οποίος θεωρείται ο ιατρός των ψυχών! Η Αιγείρα μπόρεσε να “μαγνητίσει” όχι μόνο τους ντόπιους κατοίκους, που ούτως ή άλλως θέλησαν να τιμήσουν τον πολιούχο τους, αλλά και εκατοντάδες άλλους, επισκέπτες και τουρίστες που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι επισκέφθηκαν τον πανηγυρίζοντα ιερό ναό. Την Τετάρτη 26 Ιουλίου το βράδυ, παραμονή της μεγάλης εορτής και μετά τον Μέγα Εσπερινό, πραγματοποιήθηκε η περιφορά των εικόνων του Αγίου Παντελεήμονα αλλά και της Αγίας Παρασκευής με ιδιαίτερη κατάνυξη, ενώ την Πέμπτη 27 Ιουλίου ολοκληρώθηκαν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις μέσα σε κλίμα χαράς και μεγάλης θρησκευτικής πίστης.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την παραμονή της μεγάλης γιορτής της τοπικής εκκλησίας, με τον Μεγάλο Εσπερινό ο οποίος ξεκίνησε περίπου στις 7 το απόγευμα, χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη και ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως, π. Χρυσόστομου Μυλωνά και του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αιγείρας, εφημέριου του Ιερού Ναού π. Χαράλαμπου Καρούζου. Αμέσως μετά και λίγο πριν τις 9 το βράδυ, ξεκίνησε η περιφορά των Ιερών Εικόνων, μία εξωτερική εκδήλωση που παρακολούθησε αρκετός κόσμος, με τη Δημοτική Φιλαρμονική Αιγείρας “Ιωάννης Κοκονέτσης” να πρωτοστατεί στη λιτανεία, δίνοντας δικό της τόνο. Η διαδρομή που ακολουθήθηκε, ήταν από τον Ιερό Ναό – παραλιακά της Αιγείρας και περνώντας από την Παλαιά Εθνική Οδό, έκανε κύκλο όπου επέστρεψε στον Ιερό Ναό, μία απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου, όπου ακολούθησαν πολλοί πιστοί.

Ο δρόμος του Θεού είναι η οδός της αλήθειας

Ανήμερα της γιορτής του Πολιούχου, πραγματοποιήθηκαν η Θεία Λειτουργία και η δοξολογία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας σε κ. Ιερώνυμου, ενώ ακολούθησε αρτοκλασία.

Έπειτα από τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος απευθυνόμενος στο ποίμνιό του, ανέφερε μεταξύ άλλων, εμφανώς συγκινημένος: “Ζούμε σε έναν κόσμο, όπου προσπαθούμε να αποκτήσουμε συνεχώς πλούτη και άνετη ζωή, προσπαθούμε να έχουμε υλικά αγαθά και να καταξιωθούμε στα μάτια των διπλανών μας, να πάρουμε τα “μπράβο” των γύρω μας. Όμως δυστυχώς, ξεχνάμε το βασικότερο όλων. Ότι ο μόνος τρόπος να οδηγηθούμε στη βασιλεία του Θεού και να πορευτούμε σωστά, είναι να ακολουθούμε πιστά τον λόγο του Ιησού Χριστού. Είναι δύσκολο να βαδίζουμε τον μαρτυρικό και επίπονο δρόμο της καθημερινότητας, αυτόν της πνευματικής οδού. Μα αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί πραγματικά να μας οδηγήσει στην αιώνια ζωή και στην υπέρτατη αγάπη” τόνισε ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, παραλληλίζοντας έτσι τις στιγμές του μαρτυρίου του Αγίου Παντελεήμονα, όταν χρειάστηκε να θανατωθεί από τους αλλόθρησκους και να υπερασπιστεί την πίστη του, με την «υπεράσπιση» της πνευματικής πίστης που οφείλει να κάνει καθημερινά ο κάθε πιστός, στη σύγχρονη εποχή που ζούμε.

Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος: «Οι νέες ταυτότητες κρύβουν πολλά σκοτεινά συμφέροντα»

Αμέσως μετά, ο Μητροπολίτης είπε ότι στην σύγχρονη εποχή του σήμερα, οι πιστοί και η χριστιανοσύνη βάλλονται από παντού και με κάθε τρόπο, από την “παγκόσμια κυβέρνηση” όπως ανέφερε, την ηγεσία της παγκοσμιοποίησης, φέρνοντας ως τελευταίο παράδειγμα της προσπάθειας του να βλαφθούν η αγάπη του ανθρώπου στον Θεό και η χριστιανική πίστη, τις νέες ταυτότητες που θα ισχύσουν από τα τέλη του ερχόμενου Σεπτέμβρη και μετά, λέγοντας: “Αυτή η “παγκόσμια κυβέρνηση” των εθνών, φέρνει ίσως στο προσκήνιο το πιο μεγάλο πρόβλημα των τελευταίων ετών, προσπαθώντας να μας επιβάλει να διαθέτουμε τις νέες ταυτότητες. Αυτές οι ταυτότητες δεν είναι τίποτα άλλο, από αριθμούς και χαρακτηριστικά προσωπικών δεδομένων για να μπορούν να μας ελέγχουν στο 100%. Έχει πολλά σκοτεινά συμφέροντα αυτό το νέο μέτρο. Κάποιοι προσπαθούν να εισχωρήσουν στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις επιλογές μας, θέλουν να επηρεάσουν μέχρι και την κρίση μας, την πίστη μας προς τον Θεό” επισήμανε γεμάτος ανησυχία για τις νέες ταυτότητες που έρχονται και την εφαρμογή του μέτρου σε παγκόσμια κλίμακα.

Τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις

Στις διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η υφυπουργός Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Χρήστος Γούτος και Κώστας Σπηλιόπουλος και Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, η αντιδήμαρχος Μαρία Σταυροπούλου, η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Γιοβάς, Β. Τομαράς, Π. Γιαννούλης Π. Μαρινόπουλος, Στράτος Βαρδάκης, Θανάσης Χρυσανθόπουλος, Τάκης Τσερετζούλιας, Περικλής Παπαγιαννακόπουλος και Γιώργος Γκίκας, πολλοί πρόεδροι κοινοτήτων, συλλογών και σωματείων της ευρύτερης περιοχής και αρκετοί εκπρόσωποι της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Ευχαριστίες του προέδρου της κοινότητας

Μιλώντας στο Protionline.gr ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ηλίας Σταθακόπουλος, θέλησε να ευχαριστήσει πολύ τον κόσμο που παραβρέθηκε στη μεγάλη γιορτή της περιοχής, λέγοντας “είναι πολύ όμορφο που μας τίμησαν όλοι, με την παρουσία τους και ευχαριστούμε πολύ και τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας για την ευλογία του, αλλά και την υφυπουργό για την παρουσία της. Η συνεργασία μας με τον πατέρα Χαράλαμπο Καρούζο είναι άψογη και κάθε χρονιά, γίνεται όλο και πιο αποδοτική! Εύχομαι ευτυχία και χαρά σε όλο τον κόσμο, ο Άγιος να είναι κοντά μας σε κάθε βήμα…” συμπλήρωσε ο πρόεδρος.

Τέλος να σημειωθεί ότι, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο π. Χαράλαμπος Καρούζος παρέθεσε γεύμα στον χώρο συνεστιάσεων του Ιερού Ναού σε εντελώς κλειστό κύκλο, τιμώντας έτσι όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση των όμορφων διήμερων εκδηλώσεων του παραλιακού χωριού.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr