background img
banner
banner

Καύσωνας διαρκείας προ των πυλών!

ΠΙΑΝΕΙ «ΤΑΒΑΝΙ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ 6Η ΥΠΕ

Με την ελπίδα ότι η περιοχή θα περάσει κάτω από τον… πήχη των πολύ υψηλών θερμοκρασιών – ρεκόρ αλλά με δεδομένο πια ότι ο καύσωνας θα κτυπήσει οροφή σε σχέση με τα τελευταία δεδομένα υψηλών θερμοκρασιών, ιδιαίτερα στο Αίγιο, η Αχαΐα «υποδέχεται» σήμερα Τρίτη το τελευταίο 24ωρο δροσιάς! Ακολουθεί ένα 10ήμερο «φωτιά» ενός παρατεταμένου καύσωνα που αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές μας, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων αλλά και τις αντοχές του ΕΣΥ (ΕΚΑΒ- Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία), της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ.

Ήδη από τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τέθηκε σε ισχύ έκτακτο δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Τετάρτη 12 του μηνός έως και το Σάββατο 15 Ιουλίου. Για αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη το θερμόμετρο στην Αχαΐα θα κινηθεί η ανώτερη στους 38-40 βαθμούς Κελσίου (την Πέμπτη) και ακολουθεί Παρασκευή και Σάββατο μια κίνηση στους 40-41 βαθμούς Κελσίου.

«Η ανώτερη θερμοκρασία στην περιοχή θα είναι 1-2 βαθμούς κάτω από τη Στερεά Ελλάδα και τη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο όπου κατά τόπους θα κινηθεί στους 41-43 βαθμούς. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ακραία καιρικά φαινόμενα καθώς θερμοκρασίες 40-41 βαθμοί Κελσίου στην Αχαΐα είναι το ‘ταβάνι’ για την περιοχή. Στην Πάτρα το θερμόμετρο το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο θα φτάσει τους 40,5 βαθμούς η ανώτερη και στο Αίγιο όπως και σε κάποιες άλλες περιοχές προς τα ανατολικά του νομού θα είναι ένα βαθμό πάνω, στους 41,5 η ανώτερη» εξηγεί στo Protionline.gr ο μετεωρολόγος Νικόλας Σερέτης.

Σύμφωνα με το έκτατο δελτίο της Π.Δ.Ε. αν και προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας αυτή την Κυριακή 16 Ιουλίου, οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, γι αυτό και η Πολιτική Προστασία κάλεσε χθες τους Δήμους να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις.

«Πρώτος στόχος είναι να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες με βάση τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας τις οποίες βρίσκουμε και στο site της Π.Δ.Ε. Οι οδηγίες θα κοινοποιηθούν από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ για καλύτερη κάλυψη. Τα επόμενα 24ωρα και για όσο διαρκέσει ο καύσωνας ενεργοποιούνται κλιματιζόμενες αίθουσες από τους δήμους και ανάλογα με την κλιμάκωση των θερμοκρασιών θα αναλάβουμε και άλλες δράσεις, εφόσον παραστεί ανάγκη» αναφέρει στo Protionline.gr ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος.

«Τα περισσότερα προβλήματα εστιάζονται στην διάρκεια του φαινομένου καθώς μετά τα πρώτα τρία 24ωρα, από το Σάββατο και μετά, το κτιριακό απόθεμα σε μεγάλες πόλεις όπως Πάτρα και Αίγιο θα σηκώσει περεταίρω τη θερμοκρασία κάνοντας τις συνθήκες διαβίωσης, εκτός κλιματιζόμενων χώρων, ασφυκτικές. Τη νύχτα στην πόλη η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 27 βαθμούς και την ημέρα είναι σταθερά πάνω από τους 40, έως και 42 βαθμούς, η πόλη θα είναι σε μόνιμη δυσφορία και τα ευπαθή άτομα θα πρέπει να προστατευτούν» εξηγεί ο κ.Σερέτης.

Σε ετοιμότητα τα Νοσοκομεία

Ειδικά μέτρα λόγω της αναμενόμενης υπερκατανάλωσης ενέργειας λαμβάνουν τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας. «Τα Νοσοκομεία βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Στα πλαίσια της φροντίδας μας για ευπαθή άτομα τα οποία είναι ήδη κλινήρη αλλά και για όσους αντιμετωπίσουν πρόβλημα θερμοπληξίας και χρειαστεί να νοσηλευτούν, έχει προηγηθεί τεχνικός έλεγχος σε όλα τα συστήματα κλιματισμού και ψύξης – θέρμανσης σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που ανήκουν στην ευθύνη της 6ης Υ.Πε. Παράλληλα έχουν εφοδιαστεί όλα τα Νοσοκομεία, Κλινικές και Ιατρεία με γεννήτριες καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο υπερφόρτωσης στο δίκτυο με πιθανές διακοπές.

Σε κάθε περίπτωση και ανάλογα με τη διάρκεια του καύσωνα θα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για την προστασία της υγείας και ευρύτερα την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών» αναφέρει στo Protionline.gr ο προϊστάμενος της 6ης ΥΠε Γιάννης Καρβέλης.

Συμβουλές στους πολίτες

Η Πολιτική Προστασία συνιστάται στους πολίτες
g να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία,
g να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα,
g να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά,
g να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων.
Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.
g Έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα «Κλέων» θέτει σε λειτουργία το υπουργείο Εργασίας με αλλαγές στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, ειδικά ωράρια για εργασίες σε υπαίθριους χώρους (πριν τις 12.00 και μετά τις 17.00) και τηλεεργασία για να αποφευχθεί η θερμική καταπόνηση των εργαζομένων υπό συνθήκες καύσωνα.

Προειδοποίηση για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

Σε συναγερμό τίθενται οι υπηρεσίες της Π.Υ. καθώς από τα τέλη της εβδομάδας αναμένονται βορειανατολικοί άνεμοι, μέτριοι έως ισχυροί, που αυξάνουν τον κίνδυνο για φωτιά.
«Από τα τέλη της εβδομάδας θα αυξηθεί η ένταση των ανέμων και θα επηρεαστούν ανατολικές περιοχές. Στο έδαφος θα υπάρχει πλέον ελάχιστη υγρασία γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο φωτιάς. Εστιάζουμε σε περιοχές που επηρεάζονται από βορειοανατολικούς ανέμους, με έμφαση την Αιγιάλεια αλλά και τα Καλάβρυτα, όπου όμως η θερμοκρασία σε περιοχές με υψόμετρο θα είναι κατά 4-5 βαθμούς χαμηλότερη, στους 34-35 βαθμούς» σύμφωνα με τον κ.Σερέτη.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr