background img
banner
banner

Ο εξωστρεφής δήμαρχος, η αποτελεσματικότητα και οι στόχοι

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ

Γνώστης της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο λίγοι, άριστος εκφραστής του λόγου, αποτελεσματικός στη διοίκηση, αν υπάρχει όμως κάτι που αναγνωρίζεται από όλους για τον Δημήτρη Καλογερόπουλο, αυτό είναι η κοινωνικότητα, οι γνωριμίες και η εξωστρέφεια στον τρόπο που λειτουργεί. Για τον ίδιο ωστόσο τον νυν και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο Αιγιαλείας, όση σημασία έχει η επαφή του με τους δημότες, άλλη τόση έχει και το έργο που έχει παράγει και το οποίο φιλοδοξεί να συνεχίσει για τον δήμο Αιγιαλείας.

Ξέχωρα από τη θέληση και την ικανότητά του στο να επιλύει προβλήματα και να ξεπερνά εμπόδια για τον δήμο, οι διαπροσωπικές σχέσεις του δημάρχου και οι προσωπικές επαφές του, συνετέλεσαν στο να δοθούν λύσεις, π.χ. στο ζήτημα της αποδοχής των απορριμμάτων της Αιγιάλειας ή στην εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για έργα. Παράλληλα, αν και ενταγμένος πολιτικά σε άλλο στρατόπεδο, οι σχέσεις του με στελέχη της Ν.Δ. είναι άριστες και η συνεργασία του με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριο Φαρμάκη, έχει αποφέρει καρπούς στην Αιγιάλεια. Το πόσο δραστήριος είναι για τα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, αποδεικνύεται και από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής ΕΣΠΑ της Κεντρικής Ένωσης Δημάρχων Ελλάδος που κατέχει, αλλά και από τον παρεμβατικό του λόγο στην Ένωση. Όσο για την καθημερινή επαφή με τον πολίτη της Αιγιάλειας, αυτό είναι κάτι που ευχαριστεί και τον ίδιο αφού παρουσιάζεται πάντα δεκτικός σε κάθε πρόταση και συνομιλία.

Έφυγε ένας «καημός» με την παράδοση της πλατείας

Μιλώντας στo Protionline.gr  για τα «ανοιχτά» ζητήματα του δήμου, ο κ. Καλογερόπουλος ρωτήθηκε για το θέμα της πλατείας Αγ. Λαύρας που εγκαινιάστηκε πανηγυρικά πρόσφατα, με τη συναυλία που προσέλκυσε πέραν των 5.000 ανθρώπων. Όπως είπε, ΄΄η ανάπλαση της πλατείας ήταν ένα ζήτημα που ταλαιπώρησε και εμάς, αλλά και την τοπική κοινωνία. Έπειτα από πάρα πολλές δυσκολίες και πολλά ζητήματα που έπρεπε να επιλυθούν, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια με επιτυχία. Αναγνωρίζω την καλή συνεργασία με την Διαχειριστική Αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς εξασφάλισαν τη δυνατότητα παραπάνω πίστωσης από τον αρχικό προϋπολογισμό. Με τον αρχικό ανάδοχο δεν μπόρεσε να γίνει εφικτό να ολοκληρωθεί το έργο της πλατείας και έγινε η διακοπή των εργασιών. Σε κάθε περίπτωση είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, που με αφορμή την ημέρα των εγκαινίων και την μεγάλη συναυλία των πέντε χιλιάδων και πλέον ανθρώπων που κατέκλεισαν τον χώρο, έφυγε ένας “καημός” από πάνω μας που μας “έπνιγε” για πολύ μεγάλο διάστημα. Αυτό που ακολουθεί μετά την μεγάλη αυτή στιγμή της πλατείας είναι ο “οργασμός” εκδηλώσεων που τελείται αυτές τις μέρες σε όλη την Αιγιάλεια. Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και τα Νομικά Πρόσωπα στηρίζονται από τον δήμο ώστε να υπάρχει μία συνεχόμενη πολιτιστική εξωστρέφεια. Ο σκοπός μας είναι να δώσουμε την αναψυχή στους ντόπιους και ένα κίνητρο “έλξης” στους επισκέπτες που θα βρεθούν στην περιοχή΄΄.

Η αλλαγή της εικόνας της Αιγιάλειας με τα απορρίμματα

Ο μεγαλύτερος «βραχνάς» για τον δήμαρχο, όταν ανέλαβε το 2019, ήταν η διαχείριση των απορριμμάτων. ΄΄Το πρόβλημα των απορριμμάτων, όσον αφορά την προσωρινή τους διαχείριση, έχει λυθεί κατά πολύ μεγάλο ποσοστό και είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από αυτό. Έχουμε «πετάξει από πάνω μας» ένα βαρύ φορτίο το οποίο ονομαζόταν “σκουπίδια”. Κατά το παρελθόν αυτό το κομμάτι ήταν πολύ έντονο και πολύ προβληματικό για όλη την περιοχή και είχε φτάσει να κινδυνέψει μέχρι και η δημόσια υγεία. Με τους διάφορους χειρισμούς μας, καταφέραμε να ανατρέψουμε την αρνητική φήμη που υπήρχε, ότι η Αιγιάλεια είναι ένας ατελείωτος σκουπιδότοπος. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση δημοπράτησης του έργου του εργοστασίου των βιοαποβλήτων. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο υποδομής΄΄, σημείωσε ο δήμαρχος.

Το περιβάλλον σε πρώτο πλάνο

Η προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την αξιοποίηση φυσικών πόρων, είναι κάτι που περιλαμβανόταν και στο πρόγραμμα της παράταξης του κ. Καλογερόπουλου και στις προηγούμενες εκλογές. Όπως επισήμανε, ΄΄ολοκληρώνεται η συγκεκριμένη εργολαβία της αποχέτευσης και ήδη συνδέονται πολλές περιοχές και σπίτια στον κεντρικό αγωγό. Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα έχει συνδεθεί τουλάχιστον το 80% των παραλιακών κοινοτήτων και έπειτα θα μας μένει ένα υποσύνολο του 20% το οποίο θα δρομολογηθεί άμεσα. Περιοχές όπως η Τέμενη, τα Διγελιώτικα και τα Βαλιμίτικα είναι απαράδεκτο να μην έχουν αποχέτευση. Ελπίζω ο κόσμος της Αιγιάλειας να αφήσει τη δημοτική αρχή να συνεχίσει το έργο της, έτσι ώστε το 2025, όλες σχεδόν οι περιοχές να έχουν συμπεριληφθεί στο συγκεκριμένο έργο και να έχει ολοκληρωθεί στο 100% μέχρι και η τελευταία σύνδεση΄΄.

Επί των ημερών του κ. Καλογερόπουλου στη δημαρχία, εξασφαλίστηκε και η χρηματοδότηση για το διυλιστήριο Σελινούντα. Ο ίδιος επισήμανε: ΄΄Η διαδικασία για την ολοκλήρωση της δημοπράτησης του διυλιστηρίου στον Σελινούντα και των απαραίτητων που χρειάζονται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, συνεχίζεται. Πρόκειται για ένα έργο τεράστιας σημασίας και μεγάλης υποδομής για τον δήμο μας΄΄.

Η «μάχη» για τη βελτίωση της καθημερινότητας

Καθημερινή για τον ίδιο και τους συνεργάτες του, είναι η «μάχη» για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Και οι δυσκολίες αναμενόμενες, δεδομένου ότι καλούνται να διοικήσουν έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους. ΄΄Συνεχίζουμε με δεκάδες αναπλάσεις χώρων που πρέπει να ολοκληρωθούν. Όταν παρέλαβε η δημοτική αρχή, δεν υπήρχε σχεδόν καμία παιδική χαρά σε όλη την Αιγιάλεια. Αυτή τη στιγμή, έχουμε τη χαρά να έχουμε ολοκληρώσει 13 συνολικά παιδικές χαρές και συνεχίζουμε ακάθεκτοι το μεγάλο έργο πνοής που έχει ξεκινήσει΄΄, τόνισε και πρόσθεσε: ΄΄Είναι στο χέρι του δημότη της Αιγιαλείας και στην κοινωνική του κρίση, αν αυτά που έχουμε προσφέρει μέχρι τώρα στον τόπο αξίζουν τον κόπο να συνεχιστούν. Για να αποφέρουν καρπούς τα έργα πρέπει να υπάρχει σιγουριά και αποτελεσματικότητα. Η κοινωνία του Αιγίου δεν χρειάζεται πισωγυρίσματα στο παρελθόν. Χρειάζεται όραμα, χρειάζεται μέθοδο. Στα περίπου τέσσερα χρόνια που έχουν περάσει, στα οποία αναλάβαμε την ευθύνη να φέρουμε σε πέρας τα μεγάλα θέματα του δήμου, είχαμε τα μέγιστα προβλήματα της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και των αυξήσεων σε ενέργεια και αγαθά πρώτης ανάγκης. Επιπλέον είχαμε και το πρόβλημα της διαχείρισης της διοίκησης καθώς δεν μπορούσαμε να έχουμε την πλειοψηφία που χρειαζόμασταν, κάτι που μας υποχρέωνε συνεχώς να πορευόμαστε με το μη λειτουργικό σύστημα. Έτσι φτάσαμε στο σημείο, άλλοι να αποφασίζουν και στο τέλος να απολογείται ο δήμαρχος για αυτούς. Αυτό όμως δεν μας σταμάτησε. Συνεχίσαμε για το καλό του δήμου και των δημοτών΄΄.

Παράλληλα, ο δήμαρχος ανέφερε και τα εξής: ΄΄Προχωράμε ακόμα πιο δυνατά προχωράμε με αισιοδοξία για το μέλλον. Θα συνεχίσουμε το έργο μας έχοντας πάντα το βλέμμα μας στραμμένο στην ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που έχουμε ξεκινήσει και η Αιγιάλεια δεν πρέπει να χάσει πολύτιμο χρόνο. Παράλληλα, έχουμε θέσει στην κρίση των συμπολιτών μας, την επιλογή του αν η δημοτική αρχή καταφέρνει να ολοκληρώνει τα ζητήματα του τόπου σωστά. Ελπίζουμε να έχουμε μία δεύτερη τετραετία για να ολοκληρώσουμε τα μεγάλα έργα που έχουμε ξεκινήσει και να είμαστε οι πρώτοι που το καταφέρνουν αυτό. Η καθημερινότητα του δημότη της Αιγιάλειας χρειάζεται βελτίωση και χρειάζεται μία σύγχρονη αντίληψη, έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο για το μεγάλο όραμα που έχουμε θέσει. Όσο για το θέμα της οδοποιίας, είναι ένα ζήτημα που με απασχολεί ιδιαίτερα, θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό μιας και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα δεδομένα που υπάρχουν είναι πολύ δύσκολο να μας βοηθήσει και δεν μπορεί να διαθέσει κονδύλια για την ανακατασκευή της οδοποιίας, καθώς κρίνει ότι υπάρχουν άλλες προτεραιότητες΄΄.

Μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες

Το επόμενο διάστημα παραδίδεται και ένα έργο που ξεκίνησε με δική του συμβολή. ΄΄Έχουμε πάντα στο νου μας να βοηθάμε τις ευπαθείς ομάδες και είμαι ιδιαίτερα ευτυχισμένος γιατί ολοκληρώνεται μία προσπάθεια μεγάλων κόπων για το κτίριο του ΕΚΑΜΕ/ΑΜΕΑ΄΄, σημειώνει ο δήμαρχος και προσθέτει: ΄΄Το συγκεκριμένο έργο ήταν απαύγασμα πολλών προσώπων, πολλών φορέων και για το συγκεκριμένο έργο έχω εργαστεί πολύ, γι’ αυτό και η ολοκλήρωσή του με ικανοποιεί ιδιαίτερα. Εξασφαλίσαμε σε παιδιά με ιδιαίτερα προβλήματα, συνθήκες καλύτερης ζωής και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Δίνουμε μεγάλη σημασία στο κοινωνικό κομμάτι, γι’ αυτό προσπαθούμε να ενισχύσουμε και το κομμάτι της παροχής υπηρεσιών στην τρίτη ηλικία, καθώς στοχεύουμε άμεσα να δημιουργηθεί μία μονάδα εξυπηρέτησης ηλικιωμένων. Είμαστε στο στάδιο της μελέτης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μελετούμε προτάσεις και αναζητούμε τρόπους χρηματοδότησης΄΄.

Κίνητρα στους νέους

Μέριμνά του και να δοθούν κίνητρα ώστε η Αιγιάλεια να πάψει να… χάνει τα παιδιά της. όπως σημείωσε, ΄΄τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν σε όλη την Αιγιάλεια είναι δεκάδες και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τα ολοκληρώσουμε μέχρι και το τελευταίο. Τα ζητήματα που απασχολούν τον δημότη σε καθημερινή κλίμακα, είναι θέματα που απασχολούν και εμάς άμεσα. Ο πολίτης δικαιούται ένα περιβάλλον ευχάριστο και ο επισκέπτης κάθε σύγχρονη παροχή. Με απασχολεί ιδιαίτερα η δυνατότητα που μπορεί να έχουμε και τα κίνητρα που μπορούμε να δώσουμε, για να κρατήσουμε τα νέα παιδιά στην περιοχή. Η διαρροή των σπουδαίων ανθρώπων και μυαλών που διαθέτει η χώρα και που η φυγή τους έχει γίνει “μάστιγα” πλέον, με ανησυχεί ιδιαίτερα. Πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο ανέπτυξα στην κυρία ομιλία μου σε πρόσφατο συνέδριο και πιστεύω ότι τελικά θα υπάρξουν αυτές τις συνεργασίες και θα δοθούν τα κίνητρα για να υπάρξει ένα σωστό μέλλον και αυτή την κοινωνική ομάδα. Τα παιδιά μας, θέλουμε να παραμείνουν, να εργαστούν, να μεγαλουργήσουν στον τόπο τους. Και θα παλέψουμε και γι’ αυτό΄΄.

΄΄Οι δημότες «αγκαλιάζουν» την προσπάθειά μας΄΄

Τέλος, στο ερώτημα τι εισπράττει από τους δημότες της Αιγιάλειας το τελευταίο διάστημα, ο δήμαρχος επισημαίνει: ΄΄Ο κάθε πολίτης έχει δίκιο όταν βλέπει περισσότερο την καθημερινότητά του και την ποιότητα με την οποία ζει. Εμείς σαν δημοτική αρχή κοιτάζουμε και την καθημερινότητα αλλά και το μέλλον του. Οι δημότες «αγκαλιάζουν» αυτή την προσπάθεια. Αυτό που εισπράττω στην καθημερινή μου συναναστροφή με τον κόσμο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των δημοτών συντάσσονται στην ιδεολογία μας, είναι σύμφωνοι με το πρόγραμμά μας και εντάσσονται στο όραμα της δημοτικής αρχής να συνεχίσουμε το έργο μας για τον τόπο μας΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ · ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr