background img
banner
banner

Πέθανε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Την τελευταία πνοή της σε ηλικία 80 ετών άφησε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρόεδρος της Ελπίδας, του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο και πρέσβυρα Καλής Θελήσεως της UNESCO με το κοινωνικό έργο της να έχει αναγνωριστεί διεθνώς.

Όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: «Με βαθύτατη θλίψη η οικογένεια Βαρδή Ι.Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι η αγαπημένη σύζυγος μητέρα και γιαγιά, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο», έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023.

Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο».

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ξεχώρισε για το ανθρωπιστικό έργο της, που είχε στο επίκεντρο τα παιδιά και εστίαζε στους τομείς της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προώθησης του πολιτισμού και της ειρήνης, της υγείας, της παιδείας, της κλιματικής αλλαγής, του πολιτισμού, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Ποτέ δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω. Ακόμα και μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι υπάρχει το φως, η ελπίδα» τα λόγια στο εξώφυλλο του λογαριασμού της στο facebook.

«Κυρία Μαριάννα», την έλεγαν τα παιδιά της «Ελπίδας» με τα οποία ανέπτυσσε όπως και με τις μαμάδες τους προσωπική σχέση. «Είναι σαν παιδιά μου όλα τους» έλεγε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Το πρόσωπο κάθε αποθεραπευμένου παιδιού μας, το χαμόγελο του και η πορεία του στη ζωή αποτελούν μια δικαίωση και την πηγή της δύναμης για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Βραβευμένη για το ανθρωπιστικό της έργο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με τον τίτλο της πρέσβειρας καλής θέλησης, η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια συνέδεσε το όνομά της με δομές υγείας, όπως η πρώτη και μοναδική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών για παιδιά στην Ελλάδα, η πρώτη Ογκολογική Μονάδα για παιδιά, ο Ξενώνας της «Ελπίδας», η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών του Συλλόγου «Οραμα Ελπίδας» με περισσότερους από 100.000 εθελοντές.

«Έδωσα μια υπόσχεση ζωής πιστεύοντας πως η ζωή ενός και μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνίζεσαι. Και έδωσα αυτή την υπόσχεση τη στιγμή που αντίκρυσα τα δακρυσμένα μάτια μιας μητέρας στο διάδρομο του νοσοκομείου. Στις αρχές ήταν πολύ σκληρό. Πέρναγαν βράδια ολόκληρα που δεν μπορούσα να κοιμηθώ γιατί στα μάτια μου έρχονταν εικόνες από τα παιδιά που υπέφεραν. Σκέφτηκα τότε πως αν δεν κάνω κάτι όλα αυτά τα παιδιά δεν θα έχουν καμία ελπίδα. Δεν δίστασα μάλιστα στις πρώτες μεταμοσχεύσεις να μπω μαζί με τους γιατρούς στο χειρουργείο, φορώντας την πράσινη ιατρική μπλούζα, για να τους δώσω δύναμη και κουράγιο» είχε πει η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη σε συνέντευξή της (Πρώτο Θέμα).

 

Ποια ήταν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη, τόπο καταγωγής της μητέρας της Ευαγγελίας. Ο πατέρας της Γιώργος Μπουρνάκης καταγόταν από τη Σαμπατική Αρκαδίας. Σπούδασε αρχικά Οικονομικά και στη συνέχεια Ιστορία της Τέχνης.

Επίσης, είχε μεταπτυχιακούς τίτλους στην Αρχαιολογία και ήταν Επίτιμη Διδάκτωρ Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2019), του Tbilisi State Medical University (2016), του Πανεπιστημίου της Γεωργίας (2011), στις Aνθρωπιστικές Σπουδές του DEREE– The American College of Greece (2010), Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου London Metropolitan (2008) και Νομικής του Πανεπιστημίου Sheffield (1997).

Με τον σύζυγό της, Βαρδή, γνωρίστηκε σε συγγενικό σπίτι στον Πειραιά, όταν εκείνη ήταν ακόμη μαθήτρια και εκείνος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. «Κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι είναι ο άνθρωπος της ζωής μου. Από εκείνη την πρώτη συνάντηση δεν σταματήσαμε στιγμή να σκεφτόμαστε ο ένας τον άλλον. Ούτε το γεγονός ότι εγώ έφυγα στην Αμερική για να συνεχίσω τις σπουδές μου μπόρεσε να σταθεί ανάμεσά μας. Έχουμε περάσει πολλά στην κοινή μας ζωή. Αγώνες και αγωνίες, χαρές και λύπες , αλλά πάντα μαζί», εξομολογήθηκε η ίδια σε πρόσφατη συνέντευξή της στο περιοδικό GALA.

Με τον επιτυχημένο επιχειρηματία απέκτησαν πέντε παιδιά. Τον Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), τον Γιώργο (1967), τον Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976), τα οποία υπεραγαπούσε.

Τα παιδιά της «Ελπίδας»

Από το 1990 η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήταν Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Το 1997 ίδρυσε το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» που μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και τη διασφάλιση ενός καλύτερου αύριο.

«Τα παιδιά της «Ελπίδας» τα γνωρίζω κάθε ένα ξεχωριστά με τα μικρά τους ονόματα. Είναι σαν παιδιά μου όλα τους και γι’ αυτό δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω και να πω μόνο μία ιστορία. Ποια μητέρα μπορεί να ξεχωρίσει ένα παιδί της; Οι στιγμές μαζί τους και τα όσα με έχουν διδάξει είναι ο θησαυρός της ζωής μου. Χάρη σε αυτά τα παιδιά, χάρη στην «Ελπίδα» έμαθα να μην το βάζω ποτέ κάτω», εξομολογήθηκε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη στην ίδια συνέντευξη.

Επίσης, από το 1999, ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά.

Στην έδρα της UNESCO, στο Παρίσι η Μαριάννα Βαρδινογιάννη τιμήθηκε τον περασμένο μήνα και συγκεκριμένα στις 16 Ιουνίου για την 25ετή προσφορά της. Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη και προσωπικότητες του πολιτισμού όπως ο Ζαν Μισέλ Ζαρ και η Νάνα Μούσχουρη.

«Η βραδιά της UNESCO θα μείνει για πάντα ανεξίτηλη στη μνήμη μου. Ήταν μια βραδιά τιμής από ολόκληρη την οικογένεια της UNESCO για την Ελλάδα πρωτίστως και για το έργο στο οποίο έχω αφιερώσει τη ζωή μου. Ένιωθα την καρδιά μου γεμάτη από συγκίνηση καθώς πέρασαν μπροστά από τα μάτια μου τα 25 χρόνια πορείας μου μέσα στην UNESCO», είχε αναφέρει στο GALA.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη δραστηριοποιήθηκε επίσης ως: Μέλος Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών, Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’, Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia».

Το έργο της είναι διεθνώς αναγνωρισμένο

Το 2020 της απενεμήθη το Βραβείο «Nelson Rolihlahla Mandela» από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σε αναγνώριση του σημαντικού ανθρωπιστικού της έργου και της δράσης της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την υγεία, την παιδεία και την ευημερία των παιδιών. Ήταν επίσης η μόνη Ελληνίδα στην οποία έχει απονεμηθεί ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας (2020).

Έλαβε πολλούς ακόμα τιμητικούς τίτλους και βραβεία όπως: τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, τους τίτλους του Ιππότη και του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, το Οφφίκιο της Αρχόντισσας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, το Παράσημο «Εξαίρετης Προσφοράς» της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Παράσημο της Τιμής της Δημοκρατίας της Γεωργίας το Μεγάλο Βραβείο της Χάρτας των Παρισίων ενάντια στον καρκίνο, το Βραβείο «Ripple of Hope» του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights», το Μετάλλιο «Μητέρα Τερέζα» της Αλβανικής Δημοκρατίας, το Παράσημο Διεθνούς Φιλίας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, το Βραβείο Hellenic American Leadership του «The Hellenic Initiative», το Βραβείο «Malala» του European Student Council.

Πηγή


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΛΛΑΔΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr