background img
banner
banner

Ένα ακόμη «βήμα» για την επισκευή κρηπιδωμάτων στο παλιό λιμάνι Αιγίου

ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Εγκρίθηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η ένταξη της πράξης με τίτλο «Επισκευή Κρηπιδωμάτων Παλαιού Λιμένα Αιγίου», συνολικής επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης ύψους 50.000 ευρώ, από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (Ε.Π.Α.). για τα άμεσα σχέδια του Λιμενικού Ταμείου για ουσιαστική ανάπτυξη και πρόοδο της λιμενικής ζώνης του Αιγίου.

Μέσω της χρηματοδότησης, η υποβληθείσα πράξη υποστηρίζει την επισκευή των κρηπιδωμάτων του Παλαιού Λιμένα Αιγίου, σε συνολικό μήκος περίπου 330m.

Όπως σημειώνει στo Protionline.gr, ερωτηθείσα σχετικά, η πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μαρία Ιατροπούλου, ΄΄πρόκειται για συμπληρωματική χρηματοδότηση στο ποσό που ήδη είχε εγκριθεί, η οποία επίσης δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση του έργου. Προχωρήσαμε σε υποβολή αίτησης ένταξης για να αυξήσουμε τη συνολική χρηματοδότηση και μόλις προλάβαμε να ενταχθούμε. Έχει εκπονηθεί μελέτη και στο παρελθόν μετά από καταγραφή καταδυτικών ερευνών, ωστόσο και προσφάτως, με αφορμή τις κρουαζιέρες του ημερόπλοιου, προχωρήσαμε εκ νέου σε ανάθεση και πραγματοποίηση καταδυτικής έρευνας, ούτως ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει ασφάλεια στη χρήση του παλιού λιμανιού γι’ αυτό τον σκοπό΄΄. ΄΄Με την εξασφάλιση κι αυτής της χρηματοδότησης έγινε ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα ώστε να ξεκινήσει αυτό το σημαντικό έργο για το λιμάνι του Αιγίου καθώς το έργο συνδέεται άρρηκτα με την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων΄΄, πρόσθεσε η κ. Ιατροπούλου.

Τι περιλαμβάνουν οι παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την αποκατάσταση φθορών και ζημιών στα κρηπιδώματα και στην προβλήτα του παλαιού λιμένα Αιγίου που έχουν προκληθεί από τη συνήθη χρήση της λιμενικής εγκατάστασης (φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων και κυκλοφορία βαρέων οχημάτων). Σημειώνεται πως ο παλαιός λιμένας Αιγίου, ο οποίος έχει υποστεί υποθαλάσσιες ζημιές, βρίσκεται στο δυτικό άκρο του παραλιακού μετώπου της πόλης, διαθέτει δυνατότητα εξυπηρέτησης πλοίων μεγέθους 10.000 κ.ο.χ. και μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου προϊόντων και εμπορευμάτων, προσφέροντας μεταξύ άλλων, τόνωση στην τοπική οικονομία μέσω της απασχόλησης.

Έχουν καταγραφεί σημαντικές φθορές

Σημειώνεται ότι το έργο κρίθηκε αναγκαίο καθώς στις καταδυτικές έρευνες που διενεργηθήκαν τον Σεπτέμβριο του 2013 για λογαριασμό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και αποτυπώθηκαν και σε σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα, διαπιστώθηκαν σημαντικές φθορές σε δέκα θέσεις στο ύφαλο τμήμα του κρηπιδώματος του παλαιού λιμένα Αιγίου (υποσκαφές και σπηλαιώσεις στον πόδα του κρηπιδώματος και μετακινήσεις ογκολίθων). Η αποκατάστασή των φθορών αυτών θα γίνει: i) με αναδιάταξη (επανατοποθέτηση) των μετατοπισθέντων ογκολίθων, τηρώντας πάντοτε τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του λιμένα, ii) συμπλήρωση του κρηπιδώματος με υλικά αντίστοιχα με τα υφιστάμενα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η βέλτιστη συνεργασία μεταξύ παλαιών και νέων υλικών, και iii) περιορισμένης έκτασης θωράκιση του ποδός του κρηπιδώματος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr