background img
banner
banner

Απαραίτητη, ουσιαστική και… ομόφωνη η συνέχιση του Κέντρου Κοινότητας

ΜΕ 5.293 ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ -ΕΧΕΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ 17.710 ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!

Σε υποβολή πρότασης προκειμένου να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί η συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα» από το Ταμείο ΕΚΤ της Δράσης «Κέντρα Κοινότητας με παραρτήματα Ρομά, Κέντρα Ένταξης Μεταναστών, Κινητές Μονάδες», προχωρά ο δήμος Αιγιαλείας. Η σχετική απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας και ήταν ομόφωνη, λαμβάνοντας υπόψη το σπουδαίο κοινωνικό έργο που επιτελείται στον δήμο Αιγιαλείας μέσω του Κέντρου Κοινότητας, το οποίο λειτουργεί τα τελευταία χρόνια υπό το Αυτοτελές Τμήμα Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Αιγιαλείας.

Σημειώνεται ότι ο δήμος Αιγιαλείας είναι ένας από τους δυνητικούς δικαιούχος για την Υποβολή Πρότασης Έργου (Πράξης) προκειμένου να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος. Η δράση αφορά την συνέχιση της υποστήριξης της λειτουργίας του «Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αιγιαλείας», το οποίο χρηματοδοτούνταν στο πλαίσιο Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014- 2020». Η χρηματοδότησή του προβλέπεται να συνεχιστεί από το Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027» μέχρι 31-12-2025, οπότε θα επανεξετασθεί η συνέχιση της συγχρηματοδότησης βάσει σχετικής μελέτης αξιολόγησης. Με βάση την πρόσκληση, η ημερομηνία λήξης της επιλεξιμότητας των δαπανών της Πράξης ορίζεται η 31η /12/2029. Η ολοκλήρωση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου θα πρέπει να συντελεστεί έως 31/12/2029. Η χρηματοδότηση του από το ΕΚΤ+ για το ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι ύψους 328.291,65 € έως 31/12/2025, όπου θα επαναξιολογηθεί η Χρηματοδότηση.

Τι εξυπηρετεί

Επιλέξιμες δαπάνες της Πράξης είναι οι άμεσες δαπάνες προσωπικού (πλήρους ή μερικής απασχόλησης και οι έμμεσες δαπάνες του απλοποιημένου κόστους (20% βάσει των επιλέξιμων άμεσων δαπανών Προσωπικού. Το Κέντρο Κοινότητας Αιγίου λειτουργεί με σκοπό την εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και την ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή λειτουργίας τους. Ωφελούμενοι της Πράξης είναι οι πολίτες που διαβιούν στην περιοχή παρέμβασης και κατά προτεραιότητα άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ή διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, ηλικιωμένοι, ωφελούμενοι του Προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», καθώς και νόμιμα διαμένοντες μετανάστες, αιτούντες/δικαιούχοι διεθνούς και προσωρινής προστασίας άτομα. Άτομα με αναπηρία, Ρομά και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Ανάλογα με τις ιδιαίτερες τοπικές ανάγκες και περιστάσεις, η δράση του «Κέντρου Κοινότητας» δύναται να εστιάζει περισσότερο σε μία ή περισσότερες ευάλωτες ομάδες, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται οι υπόλοιπες.

Με άριστα αποτελέσματα

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αιγιαλείας λειτουργεί με επιτυχία και άριστα αποτελέσματα στην επίτευξη των στόχων του συνεχόμενα από το έτος 2017 έως και σήμερα. Μεταστεγάστηκε πρόσφατα στο ισόγειο κτίριο επί της οδού Ελίκης 51 στο Αίγιο. Σε αυτό εργάζονται 6 υπάλληλοι, 5 Κοινωνικοί Λειτουργοί, 1 οδηγός στην κινητή μονάδα και πρόκειται να προσληφθεί και 1 Ψυχολόγος σε αντικατάσταση υπαλλήλου που παραιτήθηκε.

΄΄Θα συνεχίσει να λειτουργεί στον νέο χώρο και με τους ίδιους υπαλλήλους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τα ποικίλα και πολύπλοκα προβλήματα των ωφελούμενων με επαγγελματισμό, εχεμύθεια και ευαισθησία διασφαλίζοντας την αξιοπρέπεια και κτίζουν θεμελιώδεις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ωφελούμενους αλλά και με τους συνεργαζόμενους φορείς΄΄, όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος Διαμάντω Βασιλακοπούλου.

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αιγιαλείας έχει εγγεγραμμένους 5.293 ωφελούμενους (17.710 επισκέψεις πολιτών στο Κέντρο Κοινότητας καθώς οι περισσότεροι πολίτες έχουν προσέλθει περισσότερες από μία φορά στην υπηρεσία) μέχρι και σήμερα.

Οι δράσεις του για τον πολίτη

Ορισμένες από τις δράσεις του, είναι: • Εβδομαδιαία Δράση προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού (Κινητή Μονάδα «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» και Κινητή Μονάδα «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ») • Δράση συγκέντρωση παιχνιδιών και λαμπάδων στο πλαίσιο της 6 ης εβδομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης. • Δράση σε συνεργασία με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τα ομαδικά Εργαστήρια Συμβουλευτικής και Πληροφόρησης, στο πλαίσιο του Δικτύου Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων. • Διήμερη Δράση για δωρεάν προληπτικών εξετάσεων στο Διακοπτό σε συνεργασία με τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» Ν. Αχαΐας. • Ενημερωτική εκδήλωση για την άνοια (συνδιοργάνωση Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αιγιαλείας και Κοινοφελούς Σωματείου «Φροντίζω»). • Ενημέρωση και πραγματοποίηση εμβολιασμών σε παιδιά Ρομά (3 Δράσεις). • Συγκέντρωση τροφίμων τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο. • Διανομή παιδικών παπουτσιών σε συνεργασία με το σύλλογο «Μαζί για το Παιδί». 6 • Διανομή ειδών ατομικής υγιεινής για κορίτσια συνεργασία με το σύλλογο «Μαζί για το Παιδί». Η γεωγραφική περιοχή που καλύπτει είναι ο Δήμος Αιγιαλείας.

Θα συνεχίσει δε να λειτουργεί καθημερινά με ωράριο 08.00 – 16.00 και διευρυμένο ωράριο κάθε Τετάρτη 10:00 – 18:00 με το ίδιο προσωπικό.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr