background img
banner
banner

«Καπέλο» στο τέλος διοδίων του Ελαιώνα

ΑΠΟ ΤΑ 3,30 «ΣΚΑΡΦΑΛΩΝΕΙ» ΣΤΑ 3,70 ΕΥΡΩ…

Τη στιγμή που η καθημερινή διέλευση από τα διόδια του Ελαιώνα για κάποιους αποτελεί τεράστια επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού, η παραχωρησιούχος εταιρεία ετοιμάζεται για αύξηση του τέλους διέλευσης, παρά το γεγονός ότι πρόκειται ήδη για το πιο ακριβό σε όλη τη χώρα. Οι εργαζόμενοι που αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται «στενάζουν» στο βάρος του 3,30 ευρώ για μία διέλευση, με τον δήμαρχο Αιγιαλείας να ζητά απαλλαγή των δημοτών της Αιγιάλειας από αυτό το «χαράτσι».

Ειδικότερα, μετά το «πάγωμα» των ανατιμήσεων που ίσχυσε προεκλογικά για τα διόδια, τώρα η κυβέρνηση καταγγέλλει τις εταιρείες παραχώρησης για «αναξιοπιστία» και μονομερείς ενέργειες προαναγγέλλοντας αυξήσεις τον ερχόμενο μήνα.

Οι αυξήσεις στα διόδια προβλέπονται από τις συμβάσεις παραχώρησης που έγιναν νόμος του ελληνικού κράτους το 2007 και συνδέουν τις χρεώσεις με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Με δεδομένη την εκτόξευση των τιμών μέσα στο 2022, οι εταιρείες παραχώρησης που διαχειρίζονται όλους τους αυτοκινητοδρόμους (μεταξύ των οποίων και η Ολυμπία Οδός) ξεκίνησαν να προετοιμάζονται για επιβολή αυξήσεων από τον περασμένο Δεκέμβριο, όμως τότε… όρθωσε το ανάστημά του ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, λέγοντας ότι οι αυξήσεις δεν θα ισχύσουν. Στο θέμα δεν δόθηκε καμία συνέχεια, ούτε και έγινε γνωστό εάν κάποια από τις εταιρείες προσέφυγε δικαστικά αξιώνοντας αποζημιώσεις για αποθετικές ζημίες.

Άλλη η βούληση του υπουργείου

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και περιλαμβάνει πλήθος διαδικαστικών λεπτομερειών. Δηλαδή ότι στις 3 Ιουλίου οι εταιρείες ζήτησαν συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Διευθυντή με αντικείμενο την αναπροσαρμογή διοδίων τελών για το έτος 2023, στη βάση του υφιστάμενου πλαισίου των συμβάσεων παραχώρησης.

Η συνάντηση έγινε με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σταϊκούρα κι ενώ η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ήταν η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης, χωρίς την επιβάρυνση του πολίτη για το 2023, οι Παραχωρησιούχοι, με επιστολή τους στις 28 Ιουλίου, αποφάσισαν να προβούν σε σημαντική αύξηση των διοδίων από τον Σεπτέμβριο.

Με βάση τις αυξήσεις που είχαν προαναγγελθεί από τον Δεκέμβριο μιλάμε για ανατιμήσεις 10-16%. Σύμφωνα με την ενημερωτική ανακοίνωση της Ολυμπίας Οδού, τα διόδια για οχήματα ΙΧ θα αυξηθούν στον σταθμό Ελευσίνα από τα 2,1 στα 2,4 ευρώ, στον Ισθμό από 1,8 στα 2 ευρώ, στο Κιάτο από 2,3 ευρώ στα 2,6, στον Ελαιώνα από 3,3 στα 3,7 ευρώ και στο Ρίο από τα 2,3 ευρώ στα 2,5.

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη ημέρα καθιέρωσης και λειτουργίας των διοδίων του Ελαιώνα, τοπικοί φορείς είχαν εξαγριωθεί και είχαν ζητήσει εξαίρεση των μονίμων κατοίκων που αναγκαστικά λόγω εργασίας πηγαινοέρχονται καθημερινά, πλην όμως δεν εισακούστηκαν.

Δωρεάν διέλευση μονίμων κατοίκων Αιγιαλείας από τα διόδια εντός Δήμου, ζητά ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Δ. Καλογερόπουλος


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr