background img
banner
banner

«Κλιμακώνουμε τον αγώνα για να μπορέσουμε να ζήσουμε»

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ «ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΝΤΡΙΝΙΑΣ» ΣΕ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

Ταυτόχρονη κινητοποίηση διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη 2 Αυγούστου, τα μέλη Αγροτικών Συλλόγων της Πελοποννήσου. Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρίνιας» θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, στην Αποκεντρωμένη Διοίκησης, στις 10.00 το πρωί, με σύνθημα «Κλιμακώνουμε τον αγώνα για να μπορέσουμε να ζήσουμε».

Την ίδια ώρα, οι αγρότες συγκεντρώνονται στην Ηλεία στις 9:30 στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο, στη Μεσσηνία στις 10:30 στην ΔΑΟΚ και στη Ζάκυνθο στις 11:00 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν ύστερα από κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη 27 Ιουλίου στον Καρατούλα Ηλείας με τους συμμετέχοντες να καταλήγουν στο ότι δεν πρέπει να καθίσουν με τα χέρια σταυρωμένα στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα προϊόντα που παράγουν.

Κατηγορούν κυβέρνηση και ΕΛΓΑ ότι… σφυρίζουν αδιάφορα

Περιγράφοντας την άσχημη κατάσταση, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και Πελοποννήσου και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακοπουλος-Ντρινιας», Ερυμάνθου, Ωλενίας, Νεμέας και Ζακύνθου, αναφέρουν:΄΄Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Οι καλλιέργειες μας «μαύρης» κορινθιακής σταφίδας, σουλτανίνας, επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών σε Ηλεία, Μεσσηνία, Κορινθία, Αχαΐα και Ζάκυνθο έχουν χτυπηθεί αρχικά από χαλάζι και μπουρίνια την περασμένη άνοιξη και στη συνέχεια από την έντονη προσβολή από περονόσπορο, διαλύοντας επί της ουσίας την παραγωγή. Ταυτόχρονα και οι ελαιοκαλλιέργειες έχουν προσβληθεί από το φαινόμενο της “ακαρπίας”, με την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ να γνωρίζουν όλα μας τα προβλήματα, σφυρίζοντας όμως αδιάφορα, στεκόμενοι πίσω από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει για όλες τις ασθένειες και πριν την δημιουργία του καρπού.
Όσοι γλίτωσαν οι καλλιέργειές τους από τον περονόσπορο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων, ειδικά εμείς οι σταφιδοπαραγωγοί βλέπουμε τους εμπόρους να προσπαθούν να πάρουν την παραγωγή μας μπιρ παρά΄΄.

Και προσθέτουν: ΄΄Μόνο μας όπλο, ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από το νέο κυβερνητικό σχήμα, ούτε από άλλους επίδοξους σωτήρες, μιας και ήταν οι ίδιοι που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν δικαίωσαν τα αιτήματά μας. Η ελπίδα βρίσκεται στα δικά μας χέρια. Η δύναμή μας πολλαπλασιάζεται όταν παλεύουμε χέρι-χέρι με τους Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες σε κάθε νομό. Κάθε αγρότης να κάνει δικιά του υπόθεση την επιβίωσή του.
Τίποτα δεν μας χαρίστηκε! Ό,τι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα αγώνων, πολύμορφων κινητοποιήσεων και μπλόκων΄΄.

Τι διεκδικούν

Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες απαιτούν συνάντηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα συναρμόδια υπουργεία για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Οι Ομοσπονδίες και οι Σύλλογοι καταλήγουν ως εξής: ΄΄Κατεβαίνουμε στον δρόμο του αγώνα με συντονισμένες κινητοποιήσεις σε όλους τους νομούς.
Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με νέες πιο οξυμένες μορφές αγώνα αρχές Σεπτέμβρη, αν η κυβέρνηση δεν μας δικαιώσει. Καλούμε όλους τους αγρότες να μπουν στον αγώνα διεκδικώντας:

• Εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα (2 ευρώ για τη σταφίδα), που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.

• Καταγραφή και άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές που έχουν «μαύρη» κορινθιακή σταφίδα, σουλτανίνα, επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια. Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των ελαιοπαραγωγών στο 100% των ζημιών που υπέστησαν από το φαινόμενο της «ακαρπίας». Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

• Αμεση αναπλήρωση του χαμενου εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών και των κτηνοτροφων.

• Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Εξασφάλιση φθηνών λιπασμάτων, άλλων πρώτων υλών κ.α

• Άμεση επιδότηση στους αγροτοπαραγωγούς για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής.

• Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας. Άμεση καταβολή αποζημιώσεων και στο 100% των πυρόπληκτων περιοχών΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr