background img
banner
banner

Νέο τοπίο στα εργασιακά από Σεπτέμβριο…

ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, ΕΝ ΜΕΣΩ ΘΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ, ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ατομικές συμβάσεις μηδενικού ωραρίου, για όσους θέλουν τουλάχιστο ένα μεροκάματο την εβδομάδα σε καφέ και εστιατόρια, εξαήμερη εργασία -αντί για υπερωρίες και πρόσθετη απασχόληση- στη βιομηχανία και παράλληλη απασχόληση, σε δύο εργοδότες, μέσα στη μέρα, για το σύνολο του εργατικού δυναμικού στη χώρα είναι μια σειρά από αλλαγές στα εργασιακά που επιχειρεί να εισάγει το Υπουργείο Εργασίας πριν, καλά – καλά, την επιστροφή του κόσμου από τις διακοπές! Από την πλευρά τους Εργατικά Κέντρα, σε Πάτρα και Αίγιο, ξεκαθαρίζουν ότι η ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις θα πρέπει να μείνει στα συρτάρια όπως και όλοι οι σχεδιασμοί που γίνονται εν μέσω… θερινής ραστώνης των συνδικαλιστών.

Συμβάσεις μηδενικού ωραρίου

Οι συμβάσεις μηδενικού ωραρίου είναι η σημαντικότερη αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις την οποία θα προβλέπει νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει άμεσα σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης. Με τις συμβάσεις αυτές επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης και αναψυχής θα μπορούν να έχουν δηλωμένους εργαζόμενους, στους οποίους θα τηλεφωνούν ένα 24ωρο νωρίτερα, όταν τους χρειάζονται. Το Υπουργείο υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα ελέγξει τη «μαύρη εργασία» αλλά τα σωματεία απαντούν πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία θα μας γυρίζει πίσω στη… δουλεία.

«Οι συμβάσεις μηδενικών ωρών (Zero-hour contracts) είναι ένα είδος εργασίας στο οποίο δεν είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να εξασφαλίζει ένα ελάχιστο αριθμό ωρών εργασίας στον εργαζόμενο και ο εργαζόμενος από την πλευρά του, να αποδεχθεί κάθε εργασία που του προσφέρει ο εργοδότης. Αποτελούν άλλη μια νέα μορφή ευέλικτης σύμβασης εργασίας, που, μαζί με την μερική απασχόληση, τείνει προς την κατεύθυνση να υποκατασταθεί στη χώρα μας η κυριαρχία της πλήρους και σωστά αμειβόμενης απασχόλησης» σχολιάζει ο Κωνσταντίνος Τηλιγάδας, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, αυξάνεται το πρόστιμο της «υποδηλωμένης εργασίας» (1.500 ευρώ), στο ύψος της αδήλωτης εργασίας (10.500 ευρώ) για ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό στην εστίαση! Με αυτό τον τρόπο αλλά και με τις συμβάσεις μηδενικού ωραρίου, το Υπουργείο θέλει να αντιμετωπίζει την υποδηλωμένη απασχόληση και τη «μαύρη εργασία» και να αυξήσει τις εισφορές των επιχειρηματιών και επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ.

Παράλληλες συμβάσεις

Σήμερα ο εργαζόμενος, για να μπορέσει να έχει δύο διαφορετικούς εργοδότες, αυτό γίνεται μόνο με σύμβαση μερικής απασχόλησης. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι νόμιμο να έχει κάποιος δύο κανονικές συμβάσεις, λέει το Υπουργείο. «Θα πρέπει να δουλεύουμε πλέον όλοι σε δύο εργοδότες, αντί να γίνουν αυξήσεις στους μισθούς ώστε να καλύπτεται το εισόδημα στο 8ωρο μιας κανονικής εργασίας… Τόσο οι συμβάσεις μηδενικού ωραρίου όσο και οι παράλληλες συμβάσεις πάνε να νομιμοποιήσουν ένα καθεστώς που ισχύει -από την περίοδο των μνημονίων και μετά- και αποτελεί σχεδόν κανόνα σε κάποιους κλάδους όπου οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν 12 και 13 ώρες καθημερινά, σε δύο και τρεις εργοδότες, για να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα!» επισημαίνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου του Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος.

Εξαήμερη εργασία

Με τις ρυθμίσεις που μπαίνουν σε δημόσια διαβούλευση, στα πλαίσια της εναρμόνισης Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την απασχόληση στην νομοθεσία μας, θα δοθεί πλέον το δικαίωμα να έχουμε και μία επιπλέον βάρδια, το Σάββατο με 40% υπερωριακή αμοιβή. Σήμερα, στη βιομηχανία, υπάρχει μεγάλο έλλειμμα προσφοράς, χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια και τις πληρώνονται ως «μαύρη εργασία».

Αυτό θα πάψει να ισχύει, θα δίνεται στους εργαζόμενους νόμιμα το Σάββατο ένα επιπλέον 8ωρο, 40% προσαύξηση -αντί για 30%- που είναι σήμερα ενώ θα δικαιούται και ρεπό, σύμφωνα με το Υπουργείο. «Με τον ‘νόμο Χατζηδάκη’, το 8ωρο, έγινε 10ωρο. Πλέον το πενθήμερο, 8ωρο, με 40 ώρες την εβδομάδα, γίνεται εξαήμερο, 10ωρο καθημερινά και 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Πάμε να εξουθενώσουμε το προσωπικό μας αντί να παρέχουμε αξιοπρεπείς συνθήκες και αμοιβές» σχολιάσει ο Βασίλης Βασιλείου, μέλος του προεδρείου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου της Πάτρας.

«Η Ευρωπαϊκή οδηγία ρύθμισης της απασχόλησης δεν αναφέρει πουθενά ότι υποχρεούται κάποιος σε απασχόληση οκτάωρο καθημερνά σε δύο εργοδότες. Η ρύθμιση ενός πλαισίου που αφορά απασχόλησης σε πολλαπλούς εργοδότες, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να συγκρουστεί με κανόνες δικαίου της εργατικής νομοθεσίας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και οι οποίοι ορίζουν ότι η πλήρης απασχόληση είναι οκτάωρη» σχολιάζει ο κ. Τηλιγάδας.

Πήρε πίσω το 16ωρο…

Σε νεότερη διευκρινιστική ανακοίνωση  το Υπουργείο Εργασίας τόνισε ότι η 6ήμερη εργασία θα πρέπει να προδηλώνεται και δεν θα υπάρχει δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως (έως 48 ώρες εβδομαδιαία). Επίσης, ο Υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε χθες ότι η παράλληλη εργασία, σε δύο εργοδότες δεν θα είναι 8ωρη αλλά θα μεσολαβεί διάστημα ανάπαυσης 11,5 ωρών υποχρεωτικά, σύμφωνα και με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

«Έριξαν άδεια, αφήνοντας να διαρρεύσει το 16ωρο, για να τα μαζέψουν γεμάτα, μέσα στο καλοκαίρι, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα μπορεί η εργασία να ξεπερνά τις 13 ώρες μέσα στη μέρα. Δοκιμάζουν τις αντιδράσεις μας… προειδοποιούμε ότι πιθανές δυσάρεστες εκπλήξεις αποτελούν αιτία πολέμου από τον Σεπτέμβριο!» σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο.

Εξάμηνη εργασία και πρόστιμα

Σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει το εργατικό κίνημα, ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε ακόμη  ότι στις διατάξεις που προωθούνται περιλαμβάνεται και η θεσμοθέτηση της εξάμηνης δοκιμαστικής εργασίας, στη θέση της απόλυσης εργαζομένου χωρίς αποζημίωση πριν την συμπλήρωση του 12μηνου που ισχύει σήμερα. Επίσης, σε μια προσπάθεια προώθησης της «ψηφιακής κάρτα εργασίας», το σχέδιο κατά της υποδηλωμένης και «μαύρης εργασίας», οι επιχειρήσεις που θα την υιοθετήσουν απαλλάσσονται γραφειοκρατίας και δεν θα χρειάζεται να κάνουν προαναγγελία υπερωριών στο «Εργάνη».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr