background img
banner
banner

Σαρωτικοί έλεγχοι και αντιδράσεις

ΝΕΟΙ ΕΦΟΔΟΙ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ – ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΑΤΑ

Συνεχίστηκε και την Πέμπτη 10 Αυγούστου η επιχείρηση ‘σοκ και δέος’ η οποία ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας με συλλήψεις επιχειρηματιών της εστίασης στην Αχαΐα που έχουν έδρα σε παραλιακές περιοχές και δεν διαθέτουν άδεια για την χρήση αιγιαλού και παραλίας.

Ιδιαίτερα βαρύς ήταν ο πέλεκυς κατά των πέντε επιχειρηματιών που συνελήφθησαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας στην παραλία Συλιβαινιώτικα στην Δ.Ε. Ακράτας Αιγιαλείας ενώ σήμερα απολογούνται ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πάτρας πέντε επιχειρηματίες από την περιοχή του Ψαθόπυργου της Δ.Ε. Ρίου Πατρών οι οποίοι συνελήφθησαν την Τρίτη το μεσημέρι για παράνομη κατάληψη αιγιαλού και παραλίας και κρατήθηκαν έως το μεσημέρι της Τετάρτης.

Στα Συλιβαινιώτικα οι επιχειρηματίες οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο την Τρίτη, καταδικάστηκαν με ποινές έως και 28 μήνες φυλάκισης, αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση ενώ πήραν προθεσμία τριών ημερών, μέχρι και σήμερα Παρασκευή, για να αφαιρέσουν τις μόνιμες αλλά και τις μη μόνιμες κατασκευές τους, εντός της ζώνης του Αιγιαλού, προκειμένου να μην τους αφαιρεθούν και οι άδειες λειτουργίας τους.

Όσον αφορά τον Ψαθόπυργο, οι πέντε συλληφθέντες πήραν διήμερη προθεσμία και θα απολογηθούν σήμερα Παρασκευή στον εισαγγελέα. Αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία αλλά επικαλούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες και καθυστέρηση στην έκδοση αδειών για τον αιγιαλό.

Δεν αποκλείεται, αφού απολογηθούν, να τους ασκηθούν κατηγορίες και να παραπεμφθούν σε τακτική δικάσιμο.

Ο δικηγόρος τους Δημήτρης Γκαβέρας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «πρόκειται για καταστήματα τα οποία κάθε χρόνο εξασφάλιζαν την προσήκουσα άδεια για να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες, φέτος αιτήθηκαν τις σχετικές άδειες (Κτηματική, Δήμος, Λιμενικό) αλλά δεν εκδόθηκαν ποτέ, χωρίς να ενημερωθούν για τους λόγους καθυστέρησης και θεωρώντας δεδομένο ότι θα τη λάβουν όπως συνέβαινε κάθε χρόνο».

Το πρωί της Τρίτης έγιναν δύο ακόμα συλλήψεις για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου αιγιαλού και παραλίας στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας.

Αντιδράσεις

Την ίδια ώρα τόσο σε Αίγιο όσο και σε Πάτρα συνδικαλιστές της εστίασης κατηγορούν την Πολιτεία ότι επιχειρεί να δείξει την πυγμή της με αυτόφωρα και βαριές καταδικαστικές ποινές, μετά από χρόνια αδιαφορία σε επίπεδο αναθεώρησης του απαρχαιωμένου νομικού καθεστώτος σχετικά με την διαχείριση αιγιαλού και παραλίας.

«Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται και συνάδελφοι που δεν φροντίζουν έγκαιρα να λάβουν τις σχετικές άδειες, έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, φοβούμαστε όμως ότι μπορεί, λόγω του ‘κινήματος’ για την ελεύθερη παραλία, να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστήσεις.
Με πολλές προσαγωγές, βαριές ποινές, καμία επιείκεια δηλαδή σε συναδέλφους επαγγελματίες της εστίασης.

Μιλάμε για ‘λουκέτα’ και απολύσεις, σε μια περίοδο που οι επαγγελματίες προσπαθούσαν να ‘βγάλουν τα σπασμένα’ μετά από ένα δίμηνο, Ιουνίου και Ιουλίου, με πολύ κακό καιρό και σημαντική πτώση στο τζίρο τους.

Λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο, καταδικάζονται επαγγελματίες με οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίοι αναμένουν με την αναμενόμενη κίνηση για δύο εβδομάδες, να αντιμετωπίσουν το βάρος της ακρίβειας στις πρώτες ύλες, το ενεργειακό.

Θα έπρεπε τόσο οι εισαγγελικές Αρχές όσο και η Αστυνομία και η Κτηματική να δώσουν ένα περιθώριο συμμόρφωσης καθώς ο πέλεκυς είναι βαρύς και καταδικάζει τον κλάδο» αναφέρει ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Ανατολικής Αιγιαλείας

«Δυστυχώς για χρόνια και μέχρι σήμερα, εξακολουθούμε να συζητάμε για τα αυτονόητα, το κοινόχρηστο, δημόσιο αγαθό του αιγιαλού και την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν, απ όλους, σε συνδυασμό με τον σεβασμό και στην επιχειρηματική δραστηριότητα ως απλή, περιοδική χρήση αυτού από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» σχολιάζει ο Τάσος Γιατράς, πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής (Σ.Κ.Ε.ΑΝ.) Αχαΐας και συμπληρώνει: «Διαπιστώνουμε ότι το τελευταίο διάστημα, στον δημόσιο διάλογο, εμφαίνεται μια καθαρή υποκρισία από κόμματα εξουσίας που, ενώ όλα κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες, κανένα δεν κατάφερε να επικαιροποιήσει, έναν δίκαιο νόμο για την ορθή χρήση του αιγιαλού. Ο Σ.Κ.Ε.ΑΝ.Α. έχει καταθέσει τις προτάσεις του στο Υπουργείο Οικονομικών απ το 2019 αλλά και, μόλις πριν τρεις μήνες, απέστειλε ολοκληρωμένο υπόμνημα για τη χρήση του αιγιαλού ώστε να έχουμε ένα σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο που θα σέβεται το περιβάλλον αλλά και την επιχειρηματική δραστηριότητα απ την απλή χρήση του αιγιαλού».

«Οι έλεγχοι θα είναι καθημερινοί»

Ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας νομού Αχαΐας Παναγιώτης Κακούνης δήλωσε πως «οι έλεγχοι για την τήρηση της νομιμότητας θα είναι πλέον καθημερινοί από τα μικτά κλιμάκια για να διαπιστωθεί εάν εφαρμόζεται η νομοθεσία για την κατάληψη του αιγιαλού από καταστήματα που τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και σήμερα έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις και έχουν γίνει περίπου είκοσι συλλήψεις ιδιοκτητών καταστηματαρχών στην Αχαΐα που έχουν οδηγηθεί στο Αυτόφωρο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, σε όλη τη χώρα, έχει κινητοποιηθεί το σύνολο των στελεχών των Κτηματικών Υπηρεσιών, έχει γίνει ανάκληση των θερινών αδειών και αποσπάσεις υπαλλήλων σε υπηρεσίες που είχαν ελλείψεις προσωπικού, προκειμένου να πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις στο μέγιστο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε παραλιακά μέρη. Οι ποινές περιλαμβάνουν πρόστιμα, απομάκρυνση ομπρελοκαθισμάτων, κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας έως και την αυτόφωρη διαδικασία για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr