background img
banner
banner

Συσπείρωση φορέων κατά της βίας

ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο Ι.Σ.Α.

Μία ουσιαστικής σημασίας και πρωτότυπη Εσπερίδα Ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο στην Μυρτιά, εκδήλωση που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου. Το αντικείμενο της συζήτησης και η θεματολογία της εκδήλωσης ήταν η σωματική και ψυχολογική βία που ασκείται από άνθρωπο σε άνθρωπο και έχει έξαρση, ειδικά από τον κορωνοϊό και μετά και πώς αυτή καταγράφεται και υπάρχει στην Αιγιάλεια και γενικότερα στην Αχαΐα.

Το σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο

Αναπτύχθηκαν θέσεις και αναλύθηκε εις βάθος, ποιες είναι οι σοβαρές συνέπειες της βίας σε κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο, αλλά και πώς μπορούν οι απλοί πολίτες, οι κοινωνικοί φορείς και δομές αλλά και η πολιτεία, να αντιδρούν σε αυτό το μεγάλο φαινόμενο της νέας εποχής με τις τραγικές, πολλές φορές, συνέπειες. Η εκδήλωση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι από την ιατρική κοινότητα και το κοινωνικό γίγνεσθαι, ενώ χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως μία από τις πιο πετυχημένες και σημαντικές εκδηλώσεις.

Με πλούσια θεματολογία

Η Εσπερίδα, ξεκίνησε λίγο πριν τις 9 το βράδυ με τον κεντρικό συντονιστή και παρουσιαστή της δράσης, καρδιολόγο και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργο Αγγελόπουλο, να χαιρετίζει την εκδήλωση και να “οριοθετεί” την θεματολογία αλλά και την σοβαρότητα της συζήτησης. Ο γιατρός, αναφερόμενος πρωτίστως στο πόσο έντονο είναι το πρόβλημα της βίας, έστω και αν την τελευταία δεκαετία στη χώρα έχουν γίνει τεράστια άλματα για να εξαλειφθεί το φαινόμενο, επισήμανε τις τραγικές συνέπειες που έχει η καθημερινή ζωή κάποιου, όταν δεχτεί ψυχολογική ή σωματική βία.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας και της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Μαρία Γιδά και ο πρόεδρος του Ε.Α.Π. καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, ενώ αμέσως μετά, οι κεντρικοί ομιλητές ανέπτυξαν την θεματολογία της δράσης με στοιχεία και παραδείγματα.

Κεντρικοί ομιλητές, ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας της Π.Δ.Ε. Φωκίων Ζαΐμης, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Αχαΐας με την παράταξη του Νεκτάριου Φαρμάκη, Άννα Μαστοράκου και ο Αιγιώτης καρδιολόγος και πολιτευτής της Ν.Δ. Νίκος Σπηλιόπουλος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Καραΐσκος, Βασίλης Χριστόπουλος, Διαμάντω Καρτσωνάκη – Βασιλακόπουλου, αλλά και ο υποψήφιος δήμαρχος Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος.

Ενημέρωση για τη λειτουργία Κέντρου Βοηθείας

Στον σύντομο χαιρετισμό της η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Φύλων Δήμου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά, ανέφερε ότι οι δημότες οφείλουν να είναι συνεχώς και αδιαλείπτως, ενεργά μέλη της κοινωνίας και να δραστηριοποιούνται με κάθε τρόπο και σε κάθε περίπτωση, σε όλα τα περιστατικά λεκτικής ή σωματικής βίας, υπό οποιεσδήποτε μορφή και αν ασκείται. Ανέφερε ότι χρειάζονται συνεχώς δράσεις και καινοτομίες, ενώ ενημέρωσε το κοινό και για την πορεία της δομής του Κέντρου Βοήθειας που θα λειτουργήσει στην οδό Αναπαύσεως και είναι σε ανακατασκευή, δομή που θα βοηθήσει τις περιπτώσεις βίας στην ευρύτερη περιοχή και θα συμβάλει ακόμα πιο πολύ στο μέλλον, στο να μην υπάρχουν “κλειστά στόματα” πίσω από “κλειστές πόρτες”, αναφέροντας μάλιστα ότι αυτό, είναι ένδειξη πολιτισμού και η μετουσίωση της ισορροπίας της ισότητας των δύο φύλων στην σύγχρονη εποχή.

Άννα Μαστοράκου: “Σπάμε τη σιωπή και καταγγέλουμε την έμφυλη βία”

Λίγο μετά στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκε η πρόεδρος του Ι.Σ.Π. Άννα Μαστοράκου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “η έμφυλη βία είναι διαχρονικό πρόβλημα με επίταση από την πανδημία και μετά. Σύμφωνα με μεγάλη δημοσκοπική έρευνα που έχει διεξαχθεί παγκοσμίως, μία στις τρεις γυναίκες στην Ε.Ε. έχει υποστεί σωματική βία από την ηλικία των 15 ετών και άνω, μία στις 2 γυναίκες έχει βιώσει ψυχολογική βία από τον σύντροφό της, ενώ μία στις 8 γυναίκες έχει υποστεί επιπλέον και οικονομική βία”. Η κ. Μαστοράκου τόνισε τις τραγικές περιπτώσεις των γυναικών που έχουν πέσει θύμα βιασμού, ενώ επισήμανε ότι μετά την υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, ο κόσμος έχει κινητοποιηθεί πιο πολύ από ποτέ. Όπως είπε, “το 2013 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκαλούσε το φαινόμενο “Παγκόσμιο Πρόβλημα Υγείας” που παίρνει διαστάσεις επιδημίας και επηρεάζει πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Με το “Κίνημα Me Too”, και μαζί με όλες τις παρόμοιες εκδοχές του ανά την υφήλιο, υπάρχει πλέον μία δυνατή “φωνή” αισιοδοξίας από το ανεξάρτητο κοινωνικό κίνημα, ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση, αλλά και στην βία οποιασδήποτε μορφής”.

Η γιατρός, επισήμανε τις μορφές βίας που μπορεί να υπάρξουν (λεκτική, ψυχολογική, ψυχική, σωματική, εκφοβισμού) σε ανήλικους ή ενήλικες, ενώ αμέσως μετά, ανέλυσε τη σημασία του κινήματος “Me Too”, λέγοντας ότι “είναι μία δράση που εκφράστηκε με τη φωνή της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία τόλμησε να σπάσει τον κύκλο της σιωπής και της ενοχής. Η κ. Μαστοράκου έκλεισε την τοποθέτηση της για το θέμα, με τους στίχους ενός τραγουδιού από τον δίσκο με τίτλο “ΑΝΙΜΕ” του τραγουδοποιού Φοίβου Δεληβοριά: “Κάποια μικρά λουλούδια ίσως ξέρουν. Αυτά που οι στίχοι δεν θα καταφέρουν. Κάποια λουλούδια που είναι για ν’ ανθίσουν, θα δουν τον ήλιο και θα ξεψυχήσουν…” παίρνοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Στήριξη με κάθε τρόπο υποσχέθηκε ο Φωκίων Ζαΐμης

Κάποιοι από σας θα σκεφτείτε τι σχέση μπορεί να έχει ένας αντιπεριφερειάρχης που εκπροσωπεί την επιχειρηματικότητα, με τα θέματα της βίας κατά των γυναικών. Για εμένα προσωπικά όμως, αλλά και για την Π.Δ.Ε., αυτό το κομμάτι είναι ένα αποτέλεσμα που συνεπάγεται με τον πιο αξιόμαχο και δραστικό, κοινωνικό τρόπο. Μία γυναίκα που έχει πέσει θύμα βίας από όπου κι αν προέρχεται αυτή, μετά την ψυχολογική υποστήριξη πρέπει να βρει άμεσα από την πολιτεία και την κοινωνία, πρέπει να βρει εργασία. Αυτό ακριβώς κάνουμε και εμείς, αυτή είναι η δουλειά μας. Είμαστε υπεύθυνοι για να βρεθεί εργασίας άμεσα στον ευρύ τομέα της επιχειρηματικότητας, κάθε άτομο που έχει πέσει θύμα ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αυτός είναι ο πιο άμεσος τρόπος για να ενταχθεί ξανά στο κοινωνικό σύνολο το θύμα και να μην αισθάνεται δακτυλοδεικτούμενο, να μη νιώσει οικονομικό παραγκωνισμό” ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαΐμης, αναλύοντας το πλάνο που ακολουθεί ο φάκελος στήριξης των ανθρώπων που έχουν υποστεί βία, αλλά και των ευάλωτων ομάδων.

Ν. Σπηλιόπουλος: “Όταν ο θύτης και το θύμα ζουν σε κοινή στέγη τότε αρχίζει το πρόβλημα”

Ως τελευταίος εισηγητής βρέθηκε στο βήμα ο καρδιολόγος Νίκος Σπηλιόπουλος, ο οποίος έδωσε μία άλλη διάσταση του φαινομένου της βίας λέγοντας: “Προεκλογικά, χαρακτηρίστηκα από κάποιους ότι για πολιτικός, είμαι αρκετά… ρομαντικός. Ναι είναι αλήθεια αυτό, το κοινωνικό πρόβλημα που συζητάμε απόψε, είναι τόσο ιδιαίτερο και στενάχωρο που είναι αναπόφευκτο να το “δεις” και από αυτή την πλευρά του. Η οικογενειακή βία δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Αφορά το bullying που θα υποστεί το μικρό παιδί από το μεγαλύτερο, αφορά την βία που θα υποστεί ένα φοβισμένο παιδί από τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου, αφορά την άσκηση λεκτικής ή σωματικής βίας από τον έναν σύντροφο στον άλλον, δίχως κανένας να το μαθαίνει ποτέ. Όταν ο θύτης και το θύμα ζουν σε κοινή στέγη και “κλειστές πόρτες – κλειστά στόματα” τότε αρχίζει το πρόβλημα”.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ συντόνισε άψογα μια συνάντηση… απαιτήσεων

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγιάλειας, συντονίζοντας με άψογο τρόπο την επιστημονική συζήτηση στο Πολύκεντρο Συνεδριακού Κέντρο, τόνισε την σημασία που έχει το γεγονός ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται και να μιλούν κάθε φορά που προκύπτει οποιαδήποτε μορφή βίας, και κάλεσε τους συμμετέχοντες να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Στο τέλος της επιστημονικής ομιλίας, ο λόγος “πέρασε” στους παρευρισκομένους, καθώς διατυπώθηκαν διάφορα ερωτήματα σε σχέση με το θέμα της εκδήλωσης, παρεμβάσεις που αφορούσαν θέματα ψυχολογίας, κάποια περιστατικά που έχουν έρθει στο “φως” της δημοσιότητας στην Αιγιάλεια το τελευταίο διάστημα, ενώ ο κ. Αγγελόπουλος, ανέφερε ότι θα υπάρξει “άνοιγμα” προς τις μαθητικές κοινότητες και στα σχολεία της περιοχής, δράσεις που σκοπό θα έχουν την ενημέρωση και πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr