background img
banner
banner

Άνοιξε μεγάλο μέτωπο στα καμένα | ΦΩΤΟ

ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΕ ΖΑΧΛΩΡΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΤΟ, ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ ΕΘΝΙΚΗ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΖΗΡΙΑ ΜΕ ΣΑΛΜΕΝΙΚΟ  -ΤΡΥΠΗΣΕ ΣΚΕΠΕΣ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, ΔΕΝ ΗΧΗΣΕ ΤΟ «112»!

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία η παλαιά Εθνική Οδός Πατρών-Κορίνθου η οποία έκλεισε, στη διάρκεια μεγάλης κατολίσθησης, νωρίς το απόγευμα, σε δύο σημεία, στο ύψος της γέφυρας Ζαχλωριτίκων και το Διακοπτό.

Ο δρόμος έκλεισε από τόνους λάσπης που μετέφερε η ισχυρή βροχόπτωση από τις περιοχές των καμένων της Δ.Ε. Διακοπτού.  Επί τόπου βρέθηκε αρχικά κλιμάκιο του Δήμου Αιγιαλείας με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Αρμόδιο για τις Τεχνικές Υπηρεσίες και τη Δ.Ε. Διακοπτού Βασίλη Χριστόπουλο,  το οποίο ξεκίνησε τον καθαρισμό. Επρόκειτο για τόνους λάσπης που κατέκλυσαν το σημείο, πριν την γέφυρα των Zαχλωριτίκων, μαζί με άλλα φερτά υλικά από τον ορεινό όγκο που είχαμε τη μεγάλη φωτιά το περασμένο καλοκαίρι.

Το συμβάν ξεκίνησε από τις 6:00 το απόγευμα και άμεσα, σε συνδρομή των συνεργείων του δήμου, έσπευσε και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας βρέθηκαν εκεί (162 χλμ. Κορίνθου Πατρών) ενώ με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπου  Μπονάνου έσπευσαν και μηχανήματα δύο εργολάβων για να καθαρίσουν το δρόμο και να αποδοθεί άμεσα στην κυκλοφορία.

Λόγω των φερτών υλικών, λίγο μετά τις 6:00 το απόγευμα και για μία ώρα, έκλεισε και η Ολυμπία οδός, στα Ζαλωρίτικα. Η κυκλοφορία από Πάτρα, παρακάμφθηκε στην παλαιά Εθνική Οδό, μετά το Αίγιο. Το ένα ρεύμα της Νέας Εθνικής, μετά την παρέμβαση συνεργείων της Ολυμπίας οδού, απελευθερώθηκε άμεσα ενώ στις 8:00 μ.μ. απελευθερώθηκε και το δεύτερο ρεύμα, προς Αθήνα. Προβλήματα με κατολισθήσεις από την έντονη βροχόπτωση είχαμε και σε Ζήρια- Σαλμενίκο στο σημείο που είχε καεί πρόπερσι.

«Έχουν ανοίξει μέτωπα, σε περιοχές κοντά στην εθνική και παλαιά εθνική οδό που έχουν καεί τα τελευταία χρόνια. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίες έγινε άμεσα,  συστήνουμε προσοχή καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα μπορεί να επιμείνουν για το επόμενο 48ωρο» αναφέρει ο κ. Χριστόπουλος.

Το τελευταίο διάστημα λόγω των κατολισθήσεων, στην περιοχή της παλαιάς και Νέας Εθνικής γίνεται αποκατάσταση και διευθέτηση της κοίτης του Σελινούντα ενώ Περιφέρεια και Δήμος Αιγιαλείας μελετούν την τοποθέτηση ειδικών αντιπλημμυρικών πλεγμάτων (Σαραζανέτ) για να συγκρατούνται καλύτερα τα φερτά υλικά.

«Για την ερχόμενη χειμερινή περίοδο θα πραγματοποιούνται συνεχώς καθαρισμοί των ποταμών και ρεμάτων από εργολάβους , αφού η πρόληψη, η συνεχής επαγρύπνηση και ο άριστος συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος από έντονα καιρικά φαινόμενα όπως καταρρακτώδεις βροχές, χιονοπτώσεις – παγετό κλπ» επισημαίνει ο κ. Μπονάνος.

Μεγάλες καταστροφές στα Καλάβρυτα

Καταστροφές σε δεκάδες κεραμοσκεπές, ηλιακούς συλλέκτες αλλά και δεκάδες ΙΧ, σε παρμπρίζ αλλά και αμαξώματα, προκάλεσε η ισχυρή χαλαζόπτωση, σε μέγεθος γροθιάς (!), που έπληξε μετά τις 2:00 το μεσημέρι τα Καλάβρυτα. Το χαλάζι «επιτιθόταν» κατά κύματα μέχρι και τις 5:00 το απόγευμα σε μια σειρά οικισμούς στην περιοχή «Λαπατοχώρια», Τρεχλό, Μικρό Ποντιά, Μάνεσι αλλά και την Κλειτορία. Το πρωί θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από κλιμάκιο του Δήμου Καλαβρύτων αλλά και της Π.Ε. Αχαΐας, παρουσία του κ. Μπονάνου αλλά και του Δημάρχου Αθ. Παπαδόπουλου για να εκτιμήσουν και την κατάσταση, σε σχέση με τις αναγκαίες αποζημιώσεις.

«Στην περιοχή το φαινόμενο ήταν περιοδικό και ευτυχώς , δεν επέμεινε. Ο κόσμος κλείστηκε στα σπίτια από τις 2:00 το μεσημέρι μέχρι και νωρίς το απόγευμα. Αν το φαινόμενο διαρκούσε, συνεχόμενα, πάνω από ώρα, οι ζημιές θα ήταν ανυπολόγιστες. Ευτυχώς δεν κινδύνεψαν άνθρωποι. Όσον αφορά την περιοχή στα Λαπατοχώρια, προχωράμε άμεσα στην καταγραφή των ζημιών και στον υπολογισμό για την ανάγκη αποζημιώσεων σε καταστροφές» αναφέρει ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Καλαβρύτων και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Ζήσιμος Ζησιμόπουλος.

Διακοπή στον Οδοντωτό

Λίγο πριν το μεσημέρι η αμαξοστοιχία 1336 του Οδοντωτού που εκτελούσε τη διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα, επέστρεψε στο Σ.Σ Διακοπτού, λόγω της έντονης βροχόπτωσης. σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Hellenic Train, τα επόμενα δρομολόγια 1336 και 1337 πραγματοποιήθηκαν με λεωφορεία. Η διακοπή του Οδοντωτού έγινε λόγω κατολίσθησης.

Τέλος στην καλοκαιρία…

Σύμφωνα με τον Μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλια «το κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει όλη σχεδόν την χώρα έως και την Πέμπτη το απόγευμα. Το επιβαρυντικό με το συγκεκριμένο κύμα κακοκαιρίας είναι ότι οι ήδη πληγείσες περιοχές θα δεχθούν μεγάλα ύψη βροχής και θα επιφορτισθούν περαιτέρω.

Ειδικά για την Πάτρα, τα καιρικά δεν θα αφορούν σε καταιγίδες αλλά η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση 7 βαθμών Κελσίου. Από την Πέμπτη μετά το μεσημέρι θα υπάρξει και άνοδος της θερμοκρασίας χωρίς να προβλέπεται επιστροφή σε θερμοκρασίες καλοκαιριού».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr