background img
banner
banner

Ολυμπία οδός: «Θωρακίζει» με πρόσθετα αντιπλημμυρικά κοινότητες σε Αιγιάλεια και Πάτρα

Στην υπογραφή των συμβάσεων έργου για την κατασκευή σημαντικών έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης οικισμών απ’ όπου διέρχεται η Ολυμπία οδός τα οποία μάλιστα εκκρεμούν από την περίοδο κατασκευής του έργου στο τμήμα Κόρινθος – Πάτρα, υπέγραψαν την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Υποδομών και η παραχωρησιούχος εταιρεία.

Το «πράσινο» φώς για νέα αντιπλημμυρικά στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου- Πατρών, συνολικού ύψους 36 εκατ. ευρώ έχει δοθεί από το 2021 μετά την έγκριση που έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην περιβαλλοντική αδειοδότηση στα πρόσθετα – συμπληρωματικά υδραυλικά τεχνικά έργα. 28 νέα αντιπλημμυρικά έργα θα γίνουν στα ανάντη και κατάντη του αυτοκινητοδρόμου στους νομούς Κορινθίας και Αχαΐας. Στην Αχαΐα θα κατανεμηθούν 14,2 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις που θα γίνουν, εκτός των ορίων μάλιστα του Έργου Παραχώρησης και σε αυτά περιλαμβάνονται αντιπλημμυρικά στις περιοχές από:

– Λαμπινού έως Παναγοπούλα του Δήμου Αιγιαλείας και συνεχόμενα,

– από Κάτω Ροδινή έως και την Πάτρα, με έμφαση στις περιοχές από Αραχωβίτια έως και Α. Βασίλειο.

Τα έργα έχουν κριθεί ως απόλυτα αναγκαία καθώς θα μεγιστοποιηθεί η δυνατότητα για την παροχέτευση των όμβριων υδάτων που καταλήγουν στα ανάντη του δρόμου ώστε να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα και ο κίνδυνος να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές, αλλά και να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα στους οικισμούς στα κατάντη, μέσα μάλιστα και στα εργοτάξια του τρένου.

Τα αρχικά έργα της Ολυμπίας οδού είχαν κριθεί αναποτελεσματικά και ανεπαρκή, είχε αξιολογηθεί επίσης η αδυναμία του δικτύου όμβριων που διαθέτουν οι κοινότητες να ‘υποδεχθούν’ τους μεγάλους όγκους νερού που ρέουν συνεχώς το χειμώνα παραπλεύρως του αυτοκινητοδρόμου ενώ αξιολογήθηκε και η πιθανή επίπτωση της κλιματικής αλλαγής, με τις μεγάλες καταστροφές που έχουν προκαλέσει και οι φωτιές, στην αύξηση του φορτίου νερού που θα δέχονται μελλοντικά τα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr