background img
banner
banner

Τα δάση καίγονται και το κράτος… περιμένει τη φυσική αναγέννηση

Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΤΕΡΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 16 ΧΡΟΝΙΑ

Η Ελλάδα κι αυτό το καλοκαίρι ήρθε αντιμέτωπη με τεράστιες πυρκαγιές, χιλιάδες στρέμματα δασικής γης έγιναν στάχτη, με την Αιγιάλεια να μην ξεφεύγει από τον χάρτη των περιοχών που έζησαν τον πύρινο εφιάλτη.

Παθούσα και στο παρελθόν και κυρίως από το 2007, έτος από το οποίο οι δασικές πυρκαγιές έγιναν «μάστιγα», η περιοχή στον δασικό ιστό δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη. Βεβαίως στην κατάσταση αυτή συνετέλεσε και η αδιαφορία του κράτους αφού ακόμη και τα σημεία όπου πραγματοποιείται φυσική αναγέννηση των καμένων, δεν είναι θέση να τα προφυλάξει.

Ένας… σύλλογος δεν φέρνει την άνοιξη

Το 2007 ήταν μία χρονιά όπου ο δασικός πλούτος της Φτέρης παραδόθηκε στις φλόγες. Από την επόμενη χρονιά, με ιδία μέσα, ο Φιλοδασικός Σύλλογος Φτέρης ξεκίνησε το τεράστιο εθελοντικό του έργο, με αναδασώσεις που όμως δεν υποστηρίχθηκε όσο θα έπρεπε. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνολικές αναδασώσεις που θα έπρεπε να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή δεν έχουν ολοκληρωθεί και ο δραστήριος σύλλογος δεν δύναται να επέμβει περαιτέρω καθώς δεν έχει την απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα. Εκπροσωπεί δε ένα χωριό με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους. ΄΄Εάν δεν βοηθήσει το επίσημο κράτος και το υπουργείο, δεν μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό. Ο σύλλογός μας, πραγματικά κάνει ό,τι μπορεί κάθε χρονιά και αυτό έκανε με μεγάλο πείσμα και φέτος, αλλά δυστυχώς… δεν αρκεί η προσπάθειά μας. Δεν υπάρχει το οικονομικό πλαίσιο για να στηριχθούν κι άλλες αναδασώσεις. Όχι μόνο δεν υπάρχει συγκεκριμένο κονδύλι, αλλά επιπλέον το κράτος δεν μας παρέχει ούτε τα απαραίτητα υλικά. Δεν υπάρχει πλάνο από την πολιτεία και κυρίως οικονομικό πλαίσιο, διαθέσιμο για την περιοχή΄΄, επισημαίνει στo Protionline.gr ο επί σειρά ετών πρόεδρος του Φιλοδασικού Συλλόγου Φτέρης Βασίλης Κωστάρας.

Έχουν αρχίσει και πρασινίζουν, αναπτύσσονται όμως μόνο όσα δεν καταστρέφονται από αυθαίρετη βόσκηση

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη Φτέρη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, πλαγιές έχουν αρχίσει να πρασινίζουν μέσα από μία φυσική αναγέννηση, που μαζί με τις προσπάθειες του Συλλόγου, δημιουργούν προσδοκίες πως αργά ή γρήγορα θα αναγεννηθεί το καμένο δάσος. ΄΄Είναι πολύ σημαντικό που έχει αρχίσει και αποδίδει η φυσική αναγέννηση του δάσους και μπορεί να πω πως είμαστε σε καλά επίπεδα. Όμως επειδή τα δεντράκια είναι μικρά ακόμη, χρειάζονται ειδική προστασία από την αυθαίρετη βόσκηση. Δυστυχώς, βοσκός που ζει και δραστηριοποιείται στην περιοχή και έχει πάνω από 500 αιγοπρόβατα στην κατοχή του, δρα εντελώς ανεξέλεγκτα και αφήνει το κοπάδι του να τρώει αυτούς τους καρπούς ή να κόβει τις κορφές, με αποτέλεσμα να καταστρέφει όλη την αναδάσωση΄΄, σημείωσε ακόμη ο κ. Κωστάρας.

Έχουν φτάσει τα δυόμισι ή τρία μέτρα ύψος!

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πολλά σημεία, που ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος δεν έχει πρόσβαση και έτσι, η φυσική ανάπτυξη έχει προχωρήσει, και παρατηρείται μία συνεχής αναγέννηση που δίνει σταθερή αναζωογόνηση. ΄΄Μαζί με αυτόν τον φυσικό τρόπο παραγωγής αλλά και τις επίπονες προσπάθειες του συλλόγου μας, που κάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, έχουμε καταφέρει να συμβάλουμε στο να δημιουργηθεί μία πολύ καλή εικόνα στο κομμάτι της αναδάσωσης, στο χωριό και σε δεκάδες άλλα σημεία και οικισμούς. Δεν “έπιασαν” όλα τα δεντράκια μεν, αλλά όσα κατάφεραν να αναστηλωθούν δε, σήμερα έχουν φτάσει τα δυόμισι ή τρία μέτρα ύψος, γεγονός που μας κάνει υπερήφανους για την προσπάθειά μας΄΄, τόνισε ακόμη ο πρόεδρος του Φιλοδασικού Φτέρης. Να σημειωθεί ότι οι πρώτες αναδασώσεις στο καμένο δάσος της Φτέρης πραγματοποιήθηκαν το 2008 και οι τελευταίες πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, το ‘19.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά σε δενδρύλλια και σπόρους κάτι που αναζήτησαν χωρίς αποτέλεσμα ταξιδεύοντας στη Βυτίνα. Επίσης, οι άνθρωποι του συλλόγου έχουν ζητήσει και μεσολάβηση των βουλευτών και άσκηση πιέσεων προς ενίσχυση του κράτους στο έργο των εθελοντών, αλλά ως ώρας δεν υπάρχει θετική εξέλιξη.
Ανάλογη κατάληξη είχαν και παλιότερες οχλήσεις προς τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη. ΄΄Αν είχαν εξασφαλιστεί αυτοί οι πόροι θα μπορούσαμε να τους σπείρουμε με ειδικό χειρισμό ενός drone και να μπορέσουν να αναπτυχθούν σε σκιερό μέρος, καθώς αυτού του είδους οι καρποί χρειάζονται την απόλυτη σκίαση για να αναπτυχθούν, δεδομένου ότι το φως τους καταστρέφει. Όσο είναι μικρός ο καρπός της ελάτης, ως φυσικός “εχθρός” της, λειτουργεί ο ήλιος. Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε τέτοιους σπόρους΄΄, είπε ακόμη ο κ. Κωστάρας.

Μπόλιασμα άγριων οπωροφόρων δέντρων

Ως προς τη δράση του Φιλοδασικού Φτέρης, ανέφερε: ΄΄Αυτό το διάστημα έχουμε ξεκινήσει το μπόλιασμα των άγριων οπωροφόρων δέντρων, όπως είναι οι καστανιές, οι κερασιές και οι αχλαδιές. Έχει γίνει μία θετική δουλειά.

Αυτή τη στιγμή είναι μπολιασμένα πάνω από 600 οπωροφόρα δέντρα μέσα στο χωριό και αποδίδουν πάρα πολλούς καρπούς με εξαιρετική ποιότητα, παρ’ όλο που φέτος υπάρχει μία σχετική ακαρπία. Έχουμε περίπου 350 αχλαδιές, γύρω στις 150 κερασιές και άλλες τόσες περίπου άγριες καστανιές και επιπλέον σε ένα οικόπεδο που διαχειρίζεται ο σύλλογος, συνολικής έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων, έχουν φυτευτεί περίπου 60 καρυδιές οι οποίες έχουν μεγάλη ανάπτυξη. Αν είχαμε την υποστήριξη της πολιτείας και του κράτους σε οικονομικό επίπεδο, θα είχαμε κάνει θαύματα. Ο σύλλογός μας θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί, όπως μέχρι τώρα καθώς όλοι αγαπάμε πολύ αυτό τον τόπο΄΄.

Φυσική αναγέννηση στη Ζήρια

Πριν από δύο χρόνια ήταν η σειρά του δάσους ης Ζήριας να… πέσει στη μάχη με τις φλόγες, μετρώντας τεράστιες απώλειες. Πέραν της αναδάσωσης με τα δενδρύλλια που εξασφάλισε ο τότε πρόεδρος Βασίλης Γλωσσίδης, έκτοτε δεν έγινε καμία προσπάθεια ώστε να δοθεί ώθηση στην αποκατασταση του φυσικού πλούτου. ΄΄Σε εμάς έγινε μόνο τοποθέτηση κορμοδεμάτων για να συγκρατούν τα νερά και τα χώματα. Είχαμε καλέσει την εταιρεία «ΝΟΥΝΟΥ» και μας είχε παραχωρήσει περί τα 150-180 δενδρύλλια τα οποία φυτέψαμε στο χωρίο και όχι στο δάσος. Όμως έτσι δεν αποκαθίσταται το καμένο δάσος. Άρα αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για φυσική αναγέννηση΄΄, σημείωσε στo Protionline.gr ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Ζήριας κ. Γλωσσίδης.

Επιπλέον, τόνισε:΄΄Η φύση θα αναγεννηθεί από μόνη της, έτσι έχει συμβεί σε όλες τις πυρκαγιές που έχουν «χτυπήσει» την περιοχή μας. Ήδη τα πουρνάρια έχουν πρασινίσει και οι κουμαριές έχουν ανθίσει, ενώ έχουν αναπτυχθεί και κάποια μικρά πεύκα ένα περίπου μέτρο, πλην όμως σαν τα πεύκα που κάηκαν δεν θα ξαναγίνουν΄΄.

Οι περιορισμοί του Δασαρχείου

Τέλος, ο πρώην πρόεδρος της Ζήριας μίλησε και για τα εμπόδια που αντιμετώπισε: ΄΄Είχα βρει την εταιρεία που είχε ενδιαφερθεί για να προσφέρει για την αναδάσωση όμως και αυτή την περίπτωση συναντήσαμε μεγάλα εμπόδια, κυρίως από το Δασαρχείο που δεν μας επέτρεψε να επιχειρήσουμε σε ένα σημείο, παρά το γεγονός ότι η εν λόγω έκταση ανήκει στον Σύλλογο Λαμπιρίου και μας είχε δώσει το… πράσινο φως΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχόλια

  • ΕΧΕΙ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΟΤΙ ΦΥΤΕΨΕ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΑ ΣΤΗ ΦΤΕΡΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΤΑ ΒΡΗΚΕ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΑ. ΒΟΣΚΟΣ;

    ΓΙΩΡΓΟΣ 05/09/2023 12:36

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr