background img
banner
banner

«Φρένο» στην κατάργηση των Νομικών Προσώπων

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΑΓΩΜΑ» ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΈΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Την απόφαση για την κατάργηση όλων των Νομικών Προσώπων (ΝΠΔΔ) και Κοινωφελών Οργανισμών των δήμων επιχειρεί να μπλοκάρει, μαζί με την ΚΕΔΕ, η Περιφερειακή Ένωση Δημάρχων (Π.Ε.Δ.) Δυτικής Ελλάδος μετά την αιφνίδια παρουσίαση του νομοσχεδίου που προβλέπει τη διάλυση και συγχώνευσή τους στους δήμους, με μετακίνηση του προσωπικού τους στον κεντρικό Οργανισμό κάθε ΟΤΑ.

Όπως είναι γνωστό εδώ και λίγα 24ωρα, με το νομοσχέδιο με τίτλο «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού» που αναρτήθηκε στο opengov.gr για δημόσια διαβούλευση, καταργούνται περισσότερα από 500 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Κοινωφελείς Επιχειρήσεις. Στην Αιγιαλεία τελούν υπό κατάργηση η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας) καθώς και το ΝΠΔΔ «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός, Κοινωνική Προστασία» του δήμου.

Στα Καλάβρυτα το νομοσχέδιο καταργεί και τα Νομικά Πρόσωπα «Κέντρο Παιδιού Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Καλαβρύτων», το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και τις Σχολικές Επιτροπές Εκπαίδευσης και τη «Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Σπηλαίου Λιμνών-Καστριών».

Με βάση το σχέδιο νόμου, το προσωπικό των καταργούμενων φορέων μεταφέρεται στον δήμο. Το μόνιμο προσωπικό κατατάσσεται σε αντίστοιχες με τα προσόντα του οργανικές θέσεις. Αναφορικά με το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, αυτό κατατάσσεται σε προσωρινές προσωποπαγείς-προσωρινές θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας και κλάδου, οι οποίες συστήνονται στον Οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου. Για το προσωπικό ορισμένου χρόνου (συμβασιούχοι) η ανανέωση περνά πλέον στην εποπτεία του Δημοσίου.

Παπαδόπουλος: «Να μην προχωρήσει η ψήφιση το νομοσχεδίου»

Η Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδος ζήτησε  να παραμείνει το ισχύον καθεστώς και, μετά τις εκλογές, να συζητηθεί το θέμα με το Υπουργείο.
Στόχος είναι το νομοσχέδιο να βγει στον αέρα μετά τα τέλη του 2023 ενώ προτείνεται, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, ένα μεταβατικό πλαίσιο κατάργησης των ΝΠΔΔ των δήμων βάση κινήτρων, σε εθελοντική βάση.

Παράλληλα διεκδικείται να διατηρηθούν, σε κάθε δήμο, μία Δημοτική Επιχείρηση και μία Σχολική Επιτροπή και να αυξηθεί ο αριθμός των ειδικών συμβούλων που θα στελεχώσουν επιτροπές που συστήνονται στους δήμους για την καλύτερη διαχείριση θεμάτων των ΝΠΔΔ που καταργούνται.

«Στόχος είναι να μην προχωρήσει η ψήφιση το νομοσχεδίου και επίσης να παγώσει και η διαδικασία της διαβούλευσης η οποία ξεκίνησε μέσω του Οpengov.gr, τουλάχιστο έως τα τέλη έτους και την ανάληψη καθηκόντων από τις νέες Δημοτικές αρχές που θα προκύψουν από αυτοδιοικητικές εκλογές της 8/10/2023» σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος Θανάση Παπαδόπουλο.

Το σχέδιο προβλέπει πάντως διαδικασίες για προσλήψεις νέων επιστημόνων και ένταξη στους δήμους του προσωπικού που απασχολείται σε λειτουργούντα χωριστά Νομικά Πρόσωπα και Σχολικές Επιτροπής.

Η συγχώνευση θα γίνει από 1/1/2024 για τα Νομικά Πρόσωπα και από 1/7/2024 για τις Σχολικές Επιτροπές ενώ η ενσωμάτωση του προσωπικού θα γίνει μέσα και από την έκφραση γνώμης στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, διαδικασία η οποία προηγήθηκε και για να νέα Οργανογράμματα των δήμων που έχουν τεθεί σε ισχύ.
Από την κατάργηση και συγχώνευση εξαιρούνται Δημοτικό Λιμενικό Ταμεία Αιγίου και ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

 


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr