background img
banner
banner

Μια εξαιρετική συναυλία γεμάτη… «άρωμα Ελλάδας”

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΚΑΘΗΛΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μία ιδιαίτερη μουσική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο “Απόλλων” και προσέλκυσε πολλούς φίλους της λαϊκής παράδοσης, αλλά και γενικότερα λάτρεις των πολιτιστικών δρώμενων που ακολουθούν “άρωμα… κουλτούρας” και ποιοτική δημιουργία. Η εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής “Φίλιππος Οικονόμου”, είχε το γενικό τίτλο “Άρωμα Ελλάδας” και ταυτόχρονα, ένα τεράστιο πολιτιστικό και ερμηνευτικό ενδιαφέρον που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο, από τους δεκάδες παρευρισκόμενους στην όμορφη συναυλία, αργά το απόγευμα. Η γενική αίσθηση αναφέρει ότι ήταν μία πλήρως επιτυχημένη δράση.

Μία πολυφωνία που… ξεχώρισε

Στο μουσικό πρόγραμμα παρουσιάστηκαν παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια από διάφορες περιοχές της χώρας όπως Ρούμελη, Μακεδονία, Μοριάς και Θεσσαλία, αλλά και ήχοι από τραγούδια της Μικράς Ασίας, της Πόλης και της Σμύρνης, “χρωματίζοντας” με πολύ ιδιαίτερο τρόπογια δύο περίπου ώρες, την αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου. Στην εκδήλωση που ξεκίνησε περίπου δέκα λεπτά μετά τις 6.30 το απόγευμα, ο Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και ερμηνευτής Δημήτρης Γαλάνης και η ορχήστρα “Καθ’ ημάς” είχαν τη δυνατότητα να… καθηλώσουν το ευρύ κοινό και με τις μουσικές τους, αφού υπήρξε μεγάλη γκάμα κομματιών και ποικιλομορφία, αλλά και με την δεινή τους απόδοση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του μεγάλου μουσικού “πλαισίου” που κινήθηκε η επιλογή των ασμάτων, ήταν ότι ακούστηκαν τραγούδια όπως το “Στης πικροδάφνης τον ανθό”, το “Για πού το ‘βάλες καρδιά μου”, το “Να ‘σαν τα νιάτα δύο φορές” αλλά και το σμυρναίικο παραδοσιακό “Η Ελενίτσα”, παρασύροντας σε κάθε περίπτωση το κοινό, όχι μόνο να συμμετέχει αλλά και να σιγοτραγουδά μαζί με τους καλλιτέχνες.

Μεγάλη ανταπόκριση και εξαιρετικές ερμηνείες

Την όμορφη εκδήλωση, είχαν επιμεληθεί με ιδιαίτερα οργανωτικό και αξιόλογο τρόπο, αφενός η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, εκπρόσωποι της οποίας παραβρέθηκαν κατά δεκάδες στη μουσική εκδήλωση, αλλά και ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής “Φίλιππος Οικονόμου” ο οποίος έχει δώσει πολλές φορές τα… διαπιστευτήριά του, για την ικανότητά του να διοργανώνει ανάλογες εκδηλώσεις, είτε με… άρωμα Ελλάδας είτε με βυζαντινούς ύμνους και ψαλμωδίες. Να σημειωθεί ότι την συναυλία παρακολούθησαν εκπρόσωποι της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, μέλη σωματείων, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής και εκκλησιαστικής κοινότητας αλλά και μαθητές. Επί σκηνής, τέσσερις μουσικοί μαζί με τον “γερόλυκο” του είδους Δημήτρη Γαλάνη, κατάφεραν να συγκεντρώσουν όλα τα βλέμματα αλλά και τα αυτιά, ερμηνεύοντας κάποια από τα πιο εντυπωσιακά τραγούδια του τόπου. Ο καλλιτέχνης και ερμηνευτής, καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, με την δεινή του απόδοση. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Γαλάνης

Ο ερμηνευτής της  συναυλίας γεννήθηκε στην Πάτρα πριν 57 χρόνια και από μικρή ηλικία, βρέθηκε να σπουδάζει κοντά σε κορυφαίους του είδους, την Ψαλτική Τέχνη. Σε ηλικία 15 ετών διορίστηκε αριστερός ψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου “Κλάους” και λίγα χρόνια αργότερα, έλαβε πτυχίο στη Βυζαντινή Μουσική από το “Απολλωνίων Ωδείο”. Έπειτα, ολοκλήρωσε τις σπουδές του, λαμβάνοντας δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής από την “Polymnios Μουσική Σχολή” με βαθμό άριστα. Από το 1991 είναι Καθηγητής της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής στο Μουσικό Λύκειο Πατρών, ενώ έχει κυκλοφορήσει χορωδιακά – πολυφωνικά CD με δημοτικά τραγούδια και ύμνους. Συνάμα, ίδρυσε την Βυζαντινή Χορωδία Πατρών και βρέθηκε να διδάσκει στο Ωδείο Μότσαρτ της γειτονικής πόλης. Είναι Καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής Σχολής της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και Καλλιτεχνικός Διευθυντής των τομέων των μέσων λαϊκής μουσικής. Διδάσκει επίσης, την Θεία Τέχνη και προσπαθεί με τους συνεργάτες του να μεταδίδεται πιστά σε νέους, η τοπική πολιτιστική κληρονομιά σε σχέση με την Ψαλτική Τεχνοτροπία και το γνήσιο ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Είναι Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας, στην Πάτρα.

Χ. Καραμάνος: “Σκοπός του Συλλόγου είναι η προβολή, η διάσωση και η διάδοση της αυθεντικής μουσικής παράδοσης”

“Είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε έναν σπουδαίο παραδοσιακό καλλιτέχνη και τους εξαιρετικούς μουσικούς που τον πλαισίωσαν, την ορχήστρα “Καθ’ Ημάς”. Ο κ. Γαλάνης, πρωτοψάλτης, Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, αλλά και εξαίρετος ερμηνευτής παραδοσιακών τραγουδιών, ταξίδεψε το κοινό σε όλες τις γωνιές της χώρας, ερμηνεύοντας μερικά από τα “διαμάντια” της παραδοσιακής μας μουσικής. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στον “Απόλλωνα” και να γεμίσουν τις καρδιές τους με ήχους, από περισσότερο ή λιγότερο γνωστά δημοτικά τραγούδια, τα οποία σιγοτραγουδήσαμε και καταχειροκροτήσαμε όλοι μαζί, αφού ο κ. Γαλάνης με το σπάνιο φωνητικό του χάρισμα, τα απέδωσε με τέτοιο τρόπο που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο” ήταν το πρώτο σχόλιο του Προέδρου του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής “Φίλιππος Οικονόμου” Χρήστου Καραμάνου, μιλώντας στο Protionline.gr για τη μουσική “πανδαισία”. Ο κ. Καραμάνος συμπλήρωσε χαρακτηριστικά για το ύφος της εκδήλωσης: “Η δημοτική μας μουσική, δεν είναι μόνο αυτή που παίζεται στα κάθε λογής πανηγύρια. Είναι πρώτα και κύρια, η αυτούσια παραδοσιακή μουσική, η οποία προβάλλεται με ποιοτικές εκδηλώσεις όπως ήταν η σημερινή και με τα ακούσματα που μας χαρίζουν οι γνήσιοι εκφραστές του είδους, όπως απλόχερα έκανε στην συναυλία ο κ. Γαλάνης”.

Ευχαριστίες και δραστηριότητες

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου λίγο μετά, μιλώντας για την συμβολή της Ιεράς Μητροπόλεως στην διεξαγωγή της ιδιαίτερης προσπάθειας που έγινε στην μουσική σκηνή της παράστασης, ανέφερε: “Εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας “Φίλιππος Οικονόμου”, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Ιερώνυμο, για την αμέριστη συμπαράστασή του και την ηθική και υλική βοήθειά του, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ενδιαφέρουσα εκδήλωση και να υποσχεθώ ότι ο Σύλλογός μας, θα συνεχίσει την προσπάθειά του για την προβολή, τη διάσωση και τη διάδοση της αυθεντικής μουσικής παράδοσης, μέσα από ανάλογης βαρύτητας εκδηλώσεις. Οι δράσεις του Συλλόγου, αλλά και η ιστορία μας, έχουν ήδη αποδείξει ότι ξέρουμε να αναδεικνύουμε κάθε πτυχήστο κομμάτι του τοπικού πολιτισμού”.

Τέλος να επισημανθεί ότι, ο Σύλλογος ο οποίος απαριθμεί πάνω από 150 ως μέλη, έχει πραγματοποιήσει πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις κατά τη χρονιά που πέρασε, με πιο σημαντική από αυτές την μεγάλη εκδήλωση – Φεστιβάλ του περασμένου Μαΐου, ενώ “κλείνει” τις φετινές του εκδηλώσεις, με την επερχόμενη εμφάνιση που θα πραγματοποιηθεί στην Φιλαρμονική Αιγίου “Η Ευτέρπη” την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, μια μουσική εκδήλωση που θα υποστηριχθεί από τον Δήμο Αιγιάλειας αλλά και από άλλους φορείς και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από το μουσικό κοινό.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr