background img
banner
banner

Πήγε για το μεροκάματο και έχασε τη ζωή του…

ΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΛΑΚΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΟΓΚΟΥΣ ΧΩΜΑΤΟΣ ΕΝ ΩΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΑΝΩ ΣΑΛΜΕΝΙΚΟ

Μαύρη Παρασκευή ξημέρωσε για 50χρονο εργαζόμενο σε εργοτάξιο στην περιοχή του Άνω Σαλμενίκου καθώς βρήκε τραγικό θάνατο όταν καταπλακώθηκε από όγκους χώματος, εξαιτίας κατολίσθησης. Ο άτυχος άνδρας, αλβανικής καταγωγής, ήταν πατέρας δύο παιδιών, διέμενε στο Αίγιο και εργαζόταν για να τους στέλνει χρήματα…

Το εργατικό δυστύχημα συνέβη περίπου στις 10.00 το πρωί της Παρασκευής στο Άνω Σαλμενίκο, στο σημείο που κατασκευάζεται έργο για τη δημιουργία υδροηλεκτρικής μονάδας και ο 50χρονος εργαζόταν για λογαριασμό εργολάβου.

Κατέβηκε για να πάρει τα γάντια του…

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος εργαζόμενος κατέβηκε σε τάφρο βάθους τριών μέτρων που είχε διανοιχθεί για την τοποθέτηση σωλήνων, προκειμένου να πάρει τα γάντια του. Όμως εκείνη τη στιγμή έγινε κατολίσθηση από το βουνό και καταπλακώθηκε από τα χώματα. Αμέσως έτρεξαν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που είδαν τι συνέβη. Έσκαβαν ακόμη και με τα χέρια τους για να τον βρουν κι όταν το κατάφεραν, τον απεγκλώβισαν και τον ανέσυραν χωρίς όμως τις αισθήσεις του. Άμεσα ειδοποιήθηκαν τόσο το ΕΚΑΒ όσο και η Πυροσβεστική και η Αστυνομία. Ο άνδρας ωστόσο ήταν ήδη νεκρός.

Την υπόθεση ερευνά το Αστυνομικό Τμήμα Αιγίου ενώ στη σορό του άνδρα θα διενεργηθεί νεκροψία για την εξακρίβωση των αιτίων του θανάτου του. Αμέσως μετά θα γίνει έρευνα για τα αίτια που προκάλεσαν το ατύχημα και θα ερευνηθεί το κατά πόσο τηρούνταν από τον εργολάβο, τα μέτρα προστασίας που ο νόμος προβλέπει.

Όπως και να έχει, το τραγικό γεγονός προστίθεται στη μακροσκελή λίστα με τα εργατικά ατυχήματα στη χώρα, πολλά από τα οποία είναι θανατηφόρα.

Ε.Κ.Α.: ΄΄Εργοδοτική ασυδοσία και υποστελέχωση ελεγκτικών υπηρεσιών οι κύριες αιτίες που χάνονται άνθρωποι εν ώρα εργασίας΄΄

Για το συμβάν εξεδόθη ανακοίνωση από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αιγίου, στην οποία τονίζεται πως απαιτεί να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το δυστύχημα. Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής: ΄΄Δυστυχώς ένας ακόμα συνάδελφος, 50 ετών, μπήκε στη μακρά λίστα των νεκρών εργαζομένων από εργατικό ατύχημα. Σήμερα (την Παρασκευή) το πρωί στην περιοχή του Άνω Σαλμενίκου όπου εκτελείται η εργολαβία στην οποία εργαζόταν ο συνάδελφος, υποχώρησε το πρανές του βουνού και τον καταπλάκωσε. Η υποστελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών σε συνδυασμό με την εργοδοτική ασυδοσία είναι οι κύριες αιτίες που χάνονται οι ζωές των συναδέλφων μας. Φτάνει ως εδώ. Οι ζωές μας δεν μπορούν να παίζονται στα ζάρια κυβερνώντων και εργοδοτών. Δεν αντέχουμε άλλο αίμα. Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγίου απαιτεί να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες του δυστυχήματος και να αποσαφηνιστεί εάν αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους σου΄΄.

Παν. Γεωργόπουλος: ΄΄Δραματική αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων΄΄

Για δραματική αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα, έκανε λόγο μιλώντας στο Protionline.gr, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν έχουν συμβεί ανάλογα ατυχήματα που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εργαζόμενους και στην περιοχή αλλά και αλλού. Υπενθυμίζεται ότι ατυχήματα είχαν συμβεί και κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολυμπίας οδού. ΄΄Δεν λέει να κλείσει η «πληγή» των εργατικών δυστυχημάτων, δυστυχώς. Φέτος μάλιστα, οι πληροφορίες μας λένε πως υπάρχει τεράστια αύξηση πανελλαδικά, αφού έχουν καταγραφεί 167 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα έναντι 107 πέρυσι. Οι συνάδελφοι εργαζόμενοι πηγαίνουν για το μεροκάματο και δεν επιστρέφουν ποτέ στα σπίτια τους. Η κατάσταση είναι τραγική κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Επιπλέον δεν γίνονται οι προβλεπόμενοι έλεγχοι στα εργοτάξια και χάνονται έτσι ανθρώπινες ζωές. Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της΄΄, τόνισε ο κ. Γεωργόπουλος. Σε ό,τι αφορά το εργατικό δυστύχημα που συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Άνω Σαλμενίκο, είπε πως τα αίτια αλλά και οι συνθήκες πρόκλησής του είναι ακόμη υπό διερεύνηση, ωστόσο ανέφερε πως το συγκεκριμένο σημείο είναι κατολισθήσιμο και είναι αμφίβολο εάν τηρούνταν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

 

 

 

 


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr