background img
banner
banner

Περίοδος ισχνών αγελάδων…

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΤΗΝ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ «ΑΝΟΙΓΕΙ» Η ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Ένα διήμερο αρκετό για ανταλλαγή απόψεων και εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων σε σχέση με τις προοπτικές της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου που ξεκινά, ήταν η Τρίτη και η Τετάρτη 31-10-2023 και 1-11-2023 στην Αθήνα, με τον δήμαρχο Αιγιαλείας να συντονίζει τη συνεδρίαση της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ και, την επομένη, τον δήμαρχο Καλαβρύτων να λαμβάνει μέρος στο Δ.Σ. ΚΕΔΕ όπου έγινε αξιολόγηση στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2024 και την κατανομή των ΚΑΠ (αυτοτελείς πόροι) στους δήμους.

Όσον αφορά το οικονομικό το οποίο βέβαια «καίει» κατά βάση αυτή την περίοδο τους επανεκλεγέντες δημάρχους -και όσους παραδίδουν προϋπολογισμό σε νέα δημοτική αρχή που αναλαμβάνει από 1-1-2024- η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ είναι αρκετά «διαφωτιστική» των απόψεων μεταξύ των αιρετών όλης της χώρας: Η καλή πορεία των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπει μεν αύξηση των μεταβιβάσεων στους δήμους κατά 203 εκατ. ευρώ αλλά και μια «μαύρη τρύπα» πάνω από 250 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία κατά πάγια τακτική, στη βάση παλαιότερων μνημονιακών δεσμεύσεων, παρακρατούνται αντί να αποδίδονται στους ΟΤΑ.

Η ΚΕΔΕ έκανε τις σχετικές επισημάνσεις της, ότι τα χρήματα των μεταβιβάσεων αρκούν ίσια – ίσια για να καλυφθούν μισθοί και παροχές προς τους δημοσίους υπαλλήλους (το κόστος μισθοδοσίας των δημοτικών υπαλλήλων θα ανέλθει στα 210 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με την εκτίμηση του δημάρχου Καλαβρύτων, νέοι δήμαρχοι που αναλαμβάνουν καθήκοντα τον Ιανουάριο είναι πιθανό να μην παραλάβουν καν προϋπολογισμό. Αυτό, από τη μια βέβαια μπορεί να καλύψει όποιες ανάγκες ιεραρχήσουν καλύτερα οι νέες Δημοτικές αρχές, στις αρχές του έτους. Από την άλλη όμως τους «δένει τα χέρια» έως την άνοιξη
καθώς, κατά το α΄ τρίμηνο του ’24, όσοι δεν έχουν ψηφισμένο προϋπολογισμό ανά χείρας, δεν δύνανται να προχωρούν σε νομικές δεσμεύσεις για να χρηματοδοτούν έργα και προγράμματα!

«Χωρίς τους αναγκαίους ΚΑΠ, σε μια περίοδο κατά την οποία δεν κινούνται με ικανοποιητικούς ρυθμούς ούτε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και οι εντάξεις στις επενδύσεις στο Ειδικό Πρόγραμμα για ΟΤΑ ‘Αντ. Τρίτσης’, οι απερχόμενες τοπικές αρχές δεν θα μπορέσουν να κλείσουν Προϋπολογισμούς και Τεχνικό Πρόγραμμα. Η νέα αυτοδιοικητική θητεία δεν θα ξεκινήσει κα καλούς οιωνούς, με τους νέους δημάρχους να παραλαμβάνουν δήμους σε κακή οικονομική κατάσταση, με καταχρεωμένες ΔΕΥΑ» αναφέρει ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος της ΠΕΔ Θανάσης Παπαδόπουλος.

Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων

Το προεδρείο της ΚΕΔΕ άφησε στην άκρη την Τετάρτη το θέμα της συγχώνευσης Νομικών Προσώπων και Οργανισμών των Δήμων, παρά το γεγονός ότι τουλάχιστο τρεις δήμαρχοι από την περιφέρεια (Παπαδόπουλος, Κ. Πελετίδης – Πατρέων και Γ. Παπαναστασίου-Αγρινίου) τόνισαν ότι είναι απόλυτα αναγκαίο να «παγώσει» η εφαρμογή για ένα εξάμηνο.
Ένα 24ωρο νωρίτερα πάντως, στην Επιτροπή ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ ο Δημήτρης Καλογερόπουλος διαπίστωσε ότι το κλίμα, σε σχέση με την εφαρμογή του σχεδίου συγχωνεύσεων αλλά και τις αλλαγές στη διακυβέρνηση στους ΟΤΑ είναι ιδιαίτερα εχθρικό για την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Διαπίστωσα πως στο θέμα αυτό, μεταξύ των συνάδελφων αυτοδιοικητικών που εκπροσωπούν ΟΤΑ απ όλη τη χώρα, υπάρχει συναντίληψη. Προβληματισμός, πως θα γίνει η προσαρμογή των Νομικών Προσώπων σε νέο καθεστώς, στον οργανισμό του δήμου και τι θα γίνει με το προσωπικό που πρέπει να μετακινηθεί στο δήμο ώστε τα Νομικά Πρόσωπα να συνεχίσουν απρόσκοπτα και χωρίς επιπτώσεις για τους ωφελούμενους συμπολίτες… Ερωτηματικό είναι επίσης πως θα μπορέσουν να διεκπεραιώνονται αποτελεσματικά όλες οι υποθέσεις, σε ένα νέο καθεστώς λειτουργίας! Έπειτα υπάρχει και το οικονομικό, πως θα ανταπεξέλθουν οι οργανισμοί των δήμων που θα τα αναλάβουν χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, σε μια περίοδο κατά την οποία, στους βρεφονηπιακούς για παράδειγμα, υπάρχει αύξηση του κόστους τροφοδοσίας λόγω των αυξήσεων στα τρόφιμα; Πως ακόμη θα προσαρμοστούν οι δήμοι στην αύξηση του ενεργειακού κόστους μετά τα συγχωνεύσεις μεγάλων συγκροτημάτων ενώ, ήδη, δεν καλύπτονται επαρκώς οι ενεργειακές υποχρεώσεις και απαιτήσεις των αυξημένων τιμολογίων, από τους παρόχους, για τις υφιστάμενες δημοτικές υπηρεσίες;» αναρωτιέται ο κ. Καλογερόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Καλογερόπουλο, το μέτωπο των δημάρχων που απαιτούν από την κυβέρνηση να δώσει αναβολή στις συγχωνεύσεις και να προχωρήσει σε μια πιο ήπια προσαρμογή των Νομικών Προσώπων και Οργανισμών σε νέο καθεστώς διοίκησης, πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

«Γραμμή πιστώσεων» για αντιπλημμυρικά

Αρκετά κατατοπιστικές ήταν οι ενημερώσεις που έγιναν από αιρετούς στο Θεσσαλικό κάμπο σχετικά με τις επιπτώσεις της καταστροφή σε υποδομές και δίκτυα. Η αποκατάσταση των προβλημάτων της θεομηνίας του Σεπτεμβρίου αλλά και η συσσώρευση προβλημάτων που συνεχίζεται σε όλη τη χώρα, υποχρέωσαν την ΚΕΔΕ να καταθέσει αίτημα στην κυβέρνηση να «ανοίξει το πουγκί» του Ταμείου Ανάκαμψης. Η αδυναμία του ΕΣΠΑ και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του δημοσίου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φέτος οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για έκτακτες ανάγκες προβλέπεται να αναλωθούν στον κάμπο, έχει αυξήσει στο κατακόρυφο το άγχος τω δημάρχων πριν την έλευση του χειμώνα μάλιστα. Ούτε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) μπορεί να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» που σχηματίζεται σε σχέση με την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Πρόβλημα υπάρχει και με το ταμείο των Περιφερειών στις οποίες έχει πέσει ο… λαχνός με τους καθαρισμούς και τις διευθετήσεις ποταμών και χειμάρρων.

Στα πλαίσια αυτά, η ΚΕΔΕ ζήτησε να ανοίξει ειδική «γραμμή πιστώσεων» στο Ταμείο Ανάκαμψης για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας των δήμων αλλά και ειδική «γραμμή πιστώσεων» στο ΠΔΕ για έργα πρόληψης ειδικών καταστροφών.

 


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr