background img
banner
banner

Σταγόνα – σταγόνα το πετρέλαιο θέρμανσης

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ… ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ

Η μέχρι πρότινος καλοκαιρία σε συνδυασμό με την οικονομική δυσκολία αλλά και την ανέχεια πολλών νοικοκυριών, κρατούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης στην Αιγιάλεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου ο χειμώνας είχε ήδη… δείξει τα δόντια του, φέτος καταγράφεται πτώση της πώλησης πετρελαίου θέρμανσης στην περιοχή, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 30-40%… Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για το επίδομα θέρμανσης που πρόκειται να δώσει μία μικρή ώθηση.

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά στο Protionline.gr ο γραμματέας της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιγιάλειας Βασίλης Σίδερης, ΄΄η ζήτηση φέτος και μέχρι στιγμής, για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι αισθητά μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι. Υπολογίζεται δε αυτή τη πτώση από 30% έως 40%. Οι λόγοι, κατά βάση, είναι δύο. Αφενός οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ήταν δύσκολο ειδικά τις προηγούμενες ημέρες να σκεφτεί κάποιος να προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης, από τη στιγμή που οι καιρικές συνθήκες θύμιζαν καλοκαίρι. Το δεύτερο έχει να κάνει καθαρά με την οικονομική κατάσταση του μέσου καταναλωτή που αδυνατεί να αντεπεξέλθει και έχει μεγάλες δυσκολίες. Και τα πρατήρια υγρών καυσίμων δεν έχουν το περιθώριο να δώσουν πετρέλαιο με πίστωση, αυτό είναι αδύνατον με τα νέα δεδομένα΄΄.

Οι τιμές ψηλά, δεν μειώνεται η φορολογία

Ως προς τις τιμές και το πώς ξεκίνησε φέτος η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Σίδερης είπε: ΄΄Επειδή αρχικά ήταν αδιάφορο και η ζήτηση πολύ περιορισμένη έως ανύπαρκτη, η τιμή ξεκίνησε υψηλή, περίπου στο 1,45 ευρώ το λίτρο. Τώρα κατά μέσο όρο το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται στην Αιγιάλεια 1,38 ευρώ. Η τιμή είναι μεν πτωτική διεθνώς αλλά στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα΄΄.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο, η εκκίνηση είχε γίνει με πιο υψηλή τιμή ωστόσο οι επιδοτήσεις και από το κράτος και από τα διυλιστήρια, από 1,50 την κατέβαζαν στο 1,20. Φέτος ωστόσο δεν υπάρχει αυτή η επιδότηση στην αντλία αλλά ανά οικία. ΄΄Φαίνεται δύσκολο να υπάρξει αισθητή πτώση της τιμής το επόμενο διάστημα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα όταν ανεβαίνουν οι τιμές είναι δύσκολο να μειωθούν. Και σε διεθνές επίπεδο, ο ΟΠΕΚ συνεδριάζει συνεχώς και ασκεί πιέσεις για μείωση της παραγωγής ώστε να αυξηθούν οι τιμές΄΄, τόνισε ακόμη ο γραμματέας της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιγιαλείας, προσθέτοντας: ΄΄Τεράστιο ρόλο παίζει το γεγονός ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Εάν ήταν πιο χαμηλή η φορολογία θα επηρεαζόταν πτωτικά η τιμή και θα ήταν αλλιώς για τον καταναλωτή΄΄.

Η διαδικασία για το επίδομα θέρμανσης

Εν τω μεταξύ «βροχή» πέφτουν την τελευταία εβδομάδα οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έχουν φτάσει τις 650.000 σε όλη τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί πως η διορία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 8 Δεκεμβρίου και οι πρώτες πληρωμές στους λογαριασμούς των δικαιούχων αναμένεται να καταβληθούν στις 22 του ίδιου μήνα.
Βήμα – Βήμα η διαδικασία: Οι δικαιούχοι του επιδόματος θα πρέπει να επισκεφθούν την πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για να υποβάλουν την αίτησή τους θα πρέπει να ακολουθήσουν επτά βασικά βήματα: Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία. Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη. Επιλέγω είδος καυσίμου. Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος. Επιλέγω οικισμό. Συμπληρώνω τα τμ της κατοικίας. Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του φετινού επιδόματος είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Τα «κλειδιά»

Κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότηση για ένα μόνο είδος καυσίμου θέρμανσης ενώ για να λάβουν το επίδομα τα νοικοκυριά θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής: Είσοδος στην πλατφόρμα myΘέρμανση: Γίνεται με τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς. Οσοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης, θα ταυτοποιούνται με τον ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιου εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης των τελευταίων 5 ετών. Η αίτηση υποβάλλεται μέχρι και 8 Δεκεμβρίου και αφορά μόνο την κύρια κατοικία.

Όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος και τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 και θα υποβάλουν αίτηση ως και 8 Δεκεμβρίου λαμβάνουν έως 22 Δεκεμβρίου ως προκαταβολή το συνολικό ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023. Όσοι έλαβαν αυξημένο επίδομα θέρμανσης πέρυσι, η προκαταβολή ορίζεται στο 50% του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr