background img
banner
banner

Συγκίνηση, νοσταλγία κι ελπίδα… | ΦΩΤΟ

ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ» ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΧΡ. ΚΑΒΟΥΝΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΓΙΟΥ

Πλημμυρισμένη από συγκίνηση, από εικόνες που ξεπηδούσαν μέσα από περιγραφές κι από συναισθήματα ήταν η εκδήλωση που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής 12 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», οι εκδόσεις «ΗΔΥΦΩΝΟ» και ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος «ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ». Η παρουσίαση του βιβλίου «Μικρασιάτες πρόσφυγες στο Αίγιο», έργο ζωής της κ. Ελένης Καβούνη, δεν θα μπορούσε να μην έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Η συγγραφέας συγκίνησε, αφύπνισε με τον λόγο της και καταχειροκροτήθηκε από το πολυπληθές ακροατήριο που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα.

Ήταν ίσως το πιο μεγάλο «ευχαριστώ» των Αιγιωτών στην ακούραστη συνταξιούχο εκπαιδευτικό για το ιστορικό υλικό που συγκέντρωσε σε αυτό το βιβλίο των 270 σελίδων και το οποίο αφήνει παρακαταθήκη στην πόλη και τους ανθρώπους της. Αποτελεί δε ένα βιβλίο – σταθμό στις εκδόσεις της περιοχής, που ήδη κοσμεί και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων.

Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο μνήμες και καταθέσεις καρδιάς ανθρώπων που έχασαν πατρίδα και ζωή στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, αλλά προχώρησαν μπολιάζοντας και το Αίγιο, με πολιτισμό και άυλο πλούτο ανεκτίμητο. Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μαρτυρίες και έγγραφα παρουσιάζεται και καταγράφεται η ζωή των προσφύγων του Αιγίου που έφτασαν κυνηγημένοι από τα Προκοννήσια ή Προικοννήσια κυρίως το Πασαλιμάνι, το Βόρι, την Αλώνη και τα Σκουπιά, αλλά και από άλλες περιφέρειες όπως Αρτάκη, Αλάτσατα, Βουρλά, Σμύρνη, Αϊβαλί, Προύσα, Νικομήδεια, Σαμψούντα, Τραπεζούντα κ.ά. Με το βιβλίο αυτό, η Ελένη Χρ. Καβούνη, προσφέρει ένα πολύτιμο εργαλείο γνώσης εμπλουτίζοντας την τοπική ιστορία.

Τοποθετήσεις με λόγια καρδιάς

Ιστορικά στοιχεία του Αιγίου έδωσε ο φιλόλογος Κώστας Βελαώρας ο οποίος απαρίθμησε χρονικά τους «σταθμούς» του Αιγίου καταλήγοντας στο προσφυγικό και στο πώς συνετέλεσε στο να αλλάξει τα δεδομένα της εποχής για το «φτωχό» Αίγιο. Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Νίκος Καφούσιας μοιράστηκε με τον κόσμο το τι τον συνδέει με την κ. Καβούνη από όταν ήταν νεαρός φοιτητής μέχρι που της παρέδωσε τη «σκυτάλη» στον σύλλογο «Αιγιεύς» που μετονομάστηκε σε «ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ».

Ο παιδίατρος Γιάννης Ψαρράς ανέφερε τις εντυπώσεις του όντας παίρνοντας πρώτος στα χέρια του το βιβλίο, ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου «ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ» Πόπη Μανεσιώτη μίλησε για τη στήριξη της κ. Καβούνη και την σπάνια προσωπικότητά της. Η υπεύθυνη των εκδόσεων «ΗΔΥΦΩΝΟ» Μαρία Παναγιωτακοπούλου αναφέρθηκε στη σχέση που ανέπτυξε με την συγγραφέα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του βιβλίου και μετέπειτα, ενώ η φιλόλογος-ιστορικός Βάνα Μπεντεβή συγκίνησε το κοινό μιλώντας για το πόσα έχει κερδίσει από τη φιλία της με την κ. Καβούνη.

Σκιαγράφησε τον χαρακτήρα και την ικανότητά της ενώ της προσέφερε δώρο ένα βιβλίο που η ίδια έχει επιμεληθεί. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Αθηνά Μπόκολα, ενώ μουσικές «πινελιές» έδωσε στην εκδήλωση ο μουσικός, συνθέτης Σάκης Παπαδημητρίου συνοδευόμενος από άξιους μουσικούς καθώς επίσης και από τη Γυναικεία Χορωδία του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου. Χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωση απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος, ενώ η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

Προτροπή από τη συγγραφέα για ενότητα και συνεργασία

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο λόγος δόθηκε στη συγγραφέα που με τον άμεσο λόγο της, τη νοσταλγία αλλά και το χιούμορ, την καυστικότητα αλλά και τη γλυκύτητά της, έδωσε έναν ξεχωριστό τόνο στη βραδιά. Η κ. Καβούνη, αφού ευχαρίστησε για την όμορφη εκδήλωση, αναφέρθηκε στο πώς η ίδια «απελευθερώθηκε» από την εντύπωση ότι επειδή είναι παιδί προσφύγων υστερούσε έναντι τον γηγενών και το πώς της δόθηκε το έναυσμα να νιώθει υπερήφανη για τις ρίζες της. Μίλησε για τα άυλα «δώρα», τα γονίδια των Μικρασιατών που έχουν κληρονομήσει οι απόγονοί τους, όπως είναι η ευφυΐα, η δημιουργικότητα, η ευλάβεια, η νοικοκυροσύνη, η εργατικότητα, η τελειομανία, η ευγένεια, η αλληλεγγύη και βέβαια η εντιμότητα. Ειδικά δε με την προτροπή της για ενότητα και συνεργασία για το καλό του τόπου, απάντησε σε πάρα πολλά σύγχρονα ερωτήματα…

Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΗΔΥΦΩΝΟ» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το βρουν σε όλα τα βιβλιοπωλεία, στον χώρο των εκδόσεων, Ι. Μεσσηνέζη 2 στο Αίγιο και στο e-shop https://idifono.gr/product/mikrasiates-prosfyges-aigio/


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr