background img
banner
banner

Ανακαίνιση μετά από 30 χρόνια

«ΤΡΕΧΕΙ» ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 6ΗΣ ΥΠΕ ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΓΙΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025 «τρέχει» αυτή την περίοδο ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π) του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Γ.Ν.Α.Α.) από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας (6η ΥΠε) και το ΤΑΙΠΕΔ.

Το έργο προχωρά ταυτόχρονα για τα Τ.Ε.Π. των Νοσοκομείων Αιγίου, Κορίνθου και Ιωαννίνων («Χατζηκώστα»), χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι συνολικού προϋπολογισμού 4,2 εκατ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης (Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με χρηματοδότηση Ε.Ε. και του προγράμματος αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας του Covid19 ‘Next Generation EU’) υποστηρίζονται από την Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η Μονάδα είναι αρμόδια για την ωρίμανση και την υλοποίηση της δράσης «Ανακαινίσεις και Εκσυγχρονισμός Νοσοκομείων», αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας σε όλη τη χώρα.

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γ.Ν.Α.Α. ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 1983 από το Υπουργείο Υγείας και λειτουργεί από το 1993.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου Θανάση Γεωργάκη, η απόφαση για τα Τ.Ε.Π. είναι πρόταση του ΔΣ.. του Γ.Ν.Α.Α. καθώς ο χώρος που φιλοξενούνται σήμερα είναι δυσλειτουργικός, οι υπηρεσίες είναι διάσπαρτες σε μικρούς χώρους ενώ κρίσιμα συνεργαζόμενα Τμήματα όπως το Ακτινολογικό και το Μικροβιολογικό, βρίσκονται στο κεντρικό κτίριο με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία ασθενών και συνοδών.

Η σημερινή κατάσταση στα ΤΕΠ δεν ανταποκρίνεται ούτε ανάγκες λειτουργίας του νοσοκομείου ούτε στην πρότυπη μελέτη για την οργάνωση και λειτουργία των Τ.Ε.Π. που έχει προταθεί από το Υπουργείο Υγείας, από το 2021.Σύμφωνα με την έκθεση του μελετητή, τα τελειώματα στις επιφάνειες των χώρων (δάπεδα, οροφές χρωματισμοί, κουφώματα, κλπ), οι υποδομές Η/Μ (παροχές ρεύματος, νερού κλπ) συστήματα αερισμού, κλιματισμού, προσβασιμότητα κλπ, χρήζουν άμεσης αντικατάστασης λόγω παλαιότητας καθώς έχουν ήδη συμπληρώσει 30ετία.

Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών 500 τ.μ.

Στα πλαίσια της σχετικής μελέτης ελήφθη απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία των Τ.Ε.Π., να γίνει η μεταφορά τους στο κτίριο Β’, όπου στεγάζεται σήμερα η Διοικητική Υπηρεσία. Το νέο Τ.Ε.Π. θα στεγαστεί σε χώρο περίπου 500 τμ. Στο χώρο που λειτουργούν σήμερα τα Επείγοντα θα μεταφερθεί η Διοικητική Υπηρεσία. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι η 17/1/2024 και από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, το έργο θα πρέπει να έχει παραδοθεί εντός 20 μηνών. Η ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στο 2025.

Όπως αναφέρει ο διοικητής της 6ης Υ.Πε. Γιάννης Καρβέλης, «μέσα από την ανακαίνιση και η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και των εγκαταστάσεων των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των τριών νοσοκομείων επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της λειτουργικότητας στα Επείγοντα με στόχο την εφαρμογή των νέων διατάξεων διαχείρισης των διακομιδών, χωρίς αναμονή, λίστες, ταλαιπωρία και κινδύνους».

«Η απρόσκοπτη λειτουργία του Τ.Ε.Π. στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας στο Αίγιο, εκτός από τα οφέλη στους πολίτες της περιοχής, θα λειτουργεί και σαν ανάχωμα για αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων σε Ρίο και Πάτρα» σύμφωνα με τον διοικητή της 6η Υ.Πε.

Συμπληρωματικά με τα Τ.Ε.Π. έχει ήδη ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του Ακτινολογικού με το νέο Αξονικό του Γ.Ν.Α.Α. ενώ προχωρά και η Ενεργειακή Αναβάθμιση με βέλτιστη Βιοκλιματική διαχείριση. Ο σχετικός διαγωνισμός που αφορά θερμομόνωση στο κέλυφος, αντικατάσταση κουφωμάτων, αναβάθμιση φωτισμού με βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και υιοθέτηση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων για ψύξη και θέρμανση χώρων και την παραγωγή ζεστού νερού «τρέχει» εδώ και 1,5 μήνα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr