background img
banner
banner

Σύνδρομο του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου: Τι να προσέξετε για να κάνετε γιορτές με υγεία

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι το σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων, αλλά μερικές φορές εκτός από δώρα μπορεί να φέρει και μια μεγάλη λίστα από ενοχλητικά συμπτώματα, όπως βήχα, φτέρνισμα, φαγούρα και εξανθήματα ή αλλιώς το λεγόμενο «Σύνδρομο του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου».

Ο απόλυτος χριστουγεννιάτικος «εφιάλτης»… Με λίγα λόγια, μπορεί να έχετε αλλεργία στο δέντρο σας.

Στα φορτωμένα από λαμπιόνια και στολίδια κλαδιά μπορεί να κρύβεται σκόνη και 53 διαφορετικά είδη μούχλας.

Από όλα αυτά τα διαφορετικά είδη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Allergy, Asthma and Immunology, το 70% έφερε μαζί και άλλους «ανεπιθύμητους συνοδούς», όπως κρίσεις άσθματος, κνησμό, επιπεφυκίτιδα, βήχα, καταρροή ή μπούκωμα, διαταραχές στον ύπνο και κόπωση.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο ευθύνεται για αρκετά κρούσματα αλλεργικής ρινίτιδας και άλλων αλλεργιών, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, λόγω διαφόρων μυκήτων που αναπτύσσονται επάνω στο φυτό.

Αυτοί οι μύκητες υπάρχουν φυσιολογικά στα δέντρα, αναπτύσσονται όμως ταχύτατα στο ζεστό περιβάλλον του σπιτιού: Μέσα σε 15 ημέρες μπορούν να εξαπλασιαστούν!

Αν, δηλαδή, δύο εβδομάδες αφότου στολίσετε το δέντρο σας αρχίσετε να φτερνίζεστε ακατάπαυστα, μπορεί να μην είναι κάποιο κρύωμα που σας ταλαιπωρεί και ο «ένοχος» να βρίσκεται στο σαλόνι σας.

Φυσικά, ένα αληθινό δέντρο είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ενοχλήσεις, σε σύγκριση με ένα ψεύτικο, ωστόσο, ακόμη και τα τεχνητά – που έχουν μείνει στο πατάρι ένα ολόκληρο χρόνο – έχουν μεγάλες ποσότητες σκόνης που θα απελευθερωθούν με το ξεπακετάρισμα και μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτωματολογία.

Πώς θα προστατευτείτε από το «Σύνδρομο του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου»

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να κάνετε γιορτές με υγεία:

  • Καθαρίστε το δέντρο: Τινάξτε το δέντρο σε εξωτερικό χώρο. Μπορείτε να το ξεπλύνετε με νερό, αρκεί να το στεγνώσετε καλά πριν το βάλετε μέσα στο σπίτι με έναν φυσητήρα. Καλό είναι η διαδικασία του καθαρισμού να γίνει μια ηλιόλουστη μέρα, ώστε να στεγνώσει γρηγορότερα και να μην παραμείνει η υγρασία πάνω στο δέντρο.
  • Καθαρίστε τα στολίδια: Πλύντε και ξεσκονίστε τις γιρλάντες, τις χριστουγεννιάτικες μπάλες και όλα τα στολίδια του δέντρου.
  • Τοποθετήστε μια συσκευή καθαρισμού αέρα στον χώρο που θα βάλετε το δέντρο: Για να παγιδεύεστε τα αλλεργιογόνα πριν φτάσουν στην αναπνευστική σας οδό.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο… αλλιώς

Φέτος μπορείτε να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε ένα εναλλακτικό χριστουγεννιάτικο «δέντρο»… στον τοίχο, που είναι ιδανικό για μικρότερους χώρους.

Το μόνο που θα χρειαστείτε γι’ αυτήν την κατασκευή είναι μερικά κλαδάκια, λίγο σπάγκο, φωτάκια και φυσικά τα αγαπημένα σας στολίδια.

Τοποθετήστε στην κορυφή κι ένα αστέρι ώστε να σχηματιστεί μια πυραμίδα.

Προτιμήστε μικρά και ελαφριά στολίδια ώστε να μην πέσει η κατασκευή από το βάρος.

Μπορείτε ακόμη και να τοποθετήσετε κουτιά, τυλιγμένα με λαμπερό χαρτί και φιόγκους ή ακόμα και τα δικά σας δώρα για να ολοκληρώσετε τη σύνθεση.

Πηγή


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΛΛΑΔΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr