background img
banner
banner

Τριήμερο κινηματογραφικών προβολών για παιδιά και νέους στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλωνα»

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» και η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους διοργανώνει τριήμερο κινηματογραφικών προβολών για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Την Παρασκευή 8, τη Δευτέρα 11 και την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, ο Κινηματογράφος Απόλλων θα φιλοξενήσει μαθητές, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν εξαιρετικές ταινίες από την ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου.

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, έχοντας πάντα σκοπό την ανάπτυξη της κινηματογραφικής Παιδείας στην Α /βάθμια και Β/βάθμια Εκπαίδευση, συνδιοργανώνει και φέτος από 2 Δεκεμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου 2023, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, ποικίλες εκδηλώσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα, με Περιφερειακές Προβολές Βραβευμένων Ταινιών για τους μαθητές και μαθήτριες σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, σε επιλεγμένες περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα, (Αίγιο, Ζάκυνθος, Λέσβος, Αγρίνιο, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Ξυλόκαστρο, Μεσολόγγι, Καλαμάτα, Αλεξανδρούπολη, Χίος, Θάσος κ.ά.), για συγκεκριμένες ημερομηνίες και οργανωμένες πρωινές προβολές σε συνεργαζόμενες κινηματογραφικές αίθουσες με ελεύθερη είσοδο, για τα σχολεία.

Οι ταινίες για τις Περιφερειακές Προβολές του Φεστιβάλ Ολυμπίας, είναι επιλεγμένες ταινίες με θέματα που αφορούν στα παιδιά και τους νέους και τηρούν τις βασικές προϋποθέσεις που έχουν θεσπιστεί από διεθνείς οργανισμοί για τον Κινηματογράφο για Παιδιά και Νέους ECFA- European Children’s Film Association, και προέρχονται από την μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη, και είναι εγκεκριμένες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας.

Στην παρούσα φάση οι προβολές ισχύουν για τα σχολεία του Αιγίου λόγω διαθεσιμότητας του κινηματογράφου. Σε σύντομο χρόνο θα ακολουθήσει πρόγραμμα και για τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες της Αιγιάλειας.

Τηλέφωνο πληροφοριών 2691-28210

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 στις 09:00 (Προβολή για μαθητές Δ’, Ε’, ΣΤ Δημοτικού)
Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο της Katja Benrath
Γερμανία, fiction, έγχρωμο, 2019, 101’
Θέματα: οικογένεια, αλληλεγγύη, ασθένεια, απώλεια, δύναμη της τέχνης, φαντασία, φιλία
Θαρραλέα, αστεία και μοναδική: αυτή είναι η Rocca. Είναι έντεκα χρόνων και ζει μία, μάλλον, ιδιαίτερη ζωή. Όσο ο μπαμπάς της την κοιτάζει από ψηλά –αφού είναι αστροναύτης σε αποστολή στο διάστημα-, η Rocca ζει μόνη με το σκιουράκι της και πηγαίνει σε κανονικό σχολείο για πρώτη φορά στη ζωή της. Ο ανέμελος και αντισυμβατικός τρόπος ζωής της την κάνει να ξεχωρίζει αμέσως ανάμεσα στους συμμαθητές της. Με γενναιότητα αντιμετωπίζει τους νταήδες της τάξης, γιατί πρώτα και πάνω απ’ όλα η Rocca υπερασπίζεται τη δικαιοσύνη. Γι’ αυτό, άλλωστε, γίνεται φίλη με τον άστεγο Caspar και προσπαθεί να τον βοηθήσει. Ταυτόχρονα, παλεύει με όλες της τις δυνάμεις για να κερδίσει την καρδιά της γιαγιάς της.

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 στις 09:00 (Προβολή για μαθητές Γυμνασίου)
Λουνάνα, ένα γιακ μέσα στην τάξη του Pawo Choyning Dorji
Μπουτάν, 2019, 109’
Θέματα: σχολείο, μάθηση, φύση, μουσική, όνειρα
Ένας νεαρός δάσκαλος στο σύγχρονο Μπουτάν, ο Ugyen, παραμελεί τα καθήκοντά του, αφού ετοιμάζεται να φύγει στην Αυστραλία για να γίνει τραγουδιστής. Οι προϊστάμενοί του, υπό μορφή τιμωρίας, τον στέλνουν να ολοκληρώσει την υπηρεσία του στο πιο απομακρυσμένο σχολείο του κόσμου, στο χωριό Λουνάνα. Μετά από οκτώ ημέρες εξαντλητικής πεζοπορίας μόνο για να φτάσει στο χωριό, συνειδητοποιεί ότι πρέπει να αποχαιρετήσει τις δυτικότροπες ανέσεις του. Στη Λουνάνα δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε σχολικά βιβλία, ούτε καν μαυροπίνακας. Παρόλη τη φτώχεια τους, οι κάτοικοι του χωριού ετοιμάζουν μια θερμή υποδοχή στον καινούργιο τους δάσκαλο, ο οποίος όμως έχει το βαρύ καθήκον να διδάξει τα χωριατόπαιδα ελλείψει οποιασδήποτε υποδομής. Κι ενώ ετοιμάζεται να παραιτηθεί και να φύγει, οι δυσκολίες της καθημερινότητας των θαυμάσιων μαθητών του αρχίζουν να τον συγκινούν και η απίστευτη πνευματική δύναμη των χωρικών αρχίζει να τον αλλάζει.

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 στις 09:00 (Προβολή για μαθητές Λυκείου)
Αντιγόνη της Σοφί Ντεράπ
Καναδάς, 2019, 109’
Θέματα: οικογένεια, αλληλεγγύη, απώλεια, δύναμη της τέχνης, θάρρος, φαντασία, φιλία, μύθος
Αντιγόνη, άριστη μαθήτρια και πρότυπο πολίτη, παραβαίνει τον νόμο, βοηθώντας τον αδερφό της να δραπετεύσει από τη φυλακή. Ο κλοιός στενεύει διαρκώς γύρω της, ενώ αυτή ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στις αρχές: την αστυνομία, τη δικαιοσύνη, το σωφρονιστικό σύστημα, αλλά και στον πατέρα του φίλου της, του Αίμονα. Η σθεναρή άρνηση της Αντιγόνης να συμβιβαστεί και να καταπνίξει το προσωπικό περί δικαίου αίσθημα, κερδίζει την υποστήριξη των συνομηλίκων της, οι οποίοι κινητοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πολύχρωμες διαδηλώσεις. Απορρίπτοντας μια πρόταση που θα εξασφάλιζε το μέλλον της, η Αντιγόνη επιλέγει την αγάπη και την αφοσίωση στην οικογένειά της, μια οικογένεια μεταναστών.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΞΟΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr