background img
banner
banner

Ανακαινίζεται ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΙΔΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

Συνυφασμένος με την ιστορικότητα του Αιγίου και τη θρησκευτική πίστη των κατοίκων του, ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου συνεχίζει να αποτελεί φωτεινό σημείο προσευχής και μία μεγάλη και λειτουργική ενορία για πολλούς Αιγιώτες για περισσότερο από τρεις αιώνες!

Ο ναός με τη σημερινή του μορφή υπάρχει εδώ και περίπου 180 χρόνια, ενώ προσφάτως ξεκίνησαν εργασίες ανακαίνισής του τόσο πρακτικής όσο και αισθητικής ωφελιμότητας.

Οι εργασίες είναι απόρροια της προσπάθειας του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου να εξασφαλίσει το απαιτούμενο κονδύλι. Όπως και έγινε. Η Ιερά Μητρόπολη εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και από τη χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε θα καλυφθούν τα έξοδα ανακαινίσεως του ναού, ο οποίος το τελευταίο διάστημα παρουσίαζε φυσικά σημάδια φθοράς λόγω και της παλαιότητάς του αλλά και του ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που ανακαινίστηκε τελευταίως.

Σημειώνεται ότι δεν τέθηκε θέμα στατικότητας αφού ο ναός είναι καθ’ όλα ασφαλής, κρίθηκε ωστόσο πως πρέπει να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες εργασίες συντήρησης. ΄΄Με τις ενέργειες και πρωτίστως την ακούραστη φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ιερωνύμου, η Ιερά Μητρόπολη εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, απ’ όπου θα καλυφθεί το κόστος των εργασιών. Ελήφθησαν όλες οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις και το έργο έχει ξεκινήσει΄΄, ανέφερε στo Protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο π. Ιωακείμ Βενιανάκης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και Ιερατικός Προϊστάμενος του εν λόγω Ιερού Ναού.

Εργασίες ταυτόχρονα με τη λειτουργία του Ναού

Αναφορικά με το ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν, επισήμανε πως στο πρόγραμμα είναι το βάψιμο εξωτερικά του ναού, το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς και εργασίες καθαρισμού και διαμόρφωσης του προαυλίου με κόψιμο χόρτων και κλαδεύσεις. Επίσης, θα γίνουν εργασίες στη στέγη του ναού, θα φτιαχτεί και ο γυναικωνίτης και διάφοροι άλλοι οργανικοί χώροι, ενώ προβλέπονται και παρεμβάσεις στο δάπεδο. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι οι εργασίες θα εκτελεστούν στο σύνολό τους χωρίς να εμποδίζουν τη λειτουργία του ναού και οι Λειτουργίες και Ιερές Ακολουθίες θα τελούνται κανονικά. Ως προς το πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες, σύμφωνα με τον Ιερατικό Προϊστάμενο του ναού, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες και η ροή των εργασιών από τα τεχνικά συνεργεία που μέχρι σήμερα προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Όλες οι αποκαταστάσεις και ανακαινίσεις έγιναν πάνω στην αρχική μορφή

Ως προς την ιστορικότητά του, ο Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών προϋπήρχε του 1700, όπως αναφέρεται στον ενετικό χάρτη της Βενετίας και στο κτηματολόγιο της Βοστίτσας στο οποίο αναγράφεται ως ο Ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Ο παλαιός Ναός καταστράφηκε και στη θέση του ανηγέρθη ο νέος Ναός σύμφωνα με επιγραφή στην είσοδο του Ναού: «ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΕΚ ΒΑΡΘΩΝ Ο ΘΕΙΟΣ / ΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΜ / ΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ. ΔΙΑ ΔΑΠΑ / ΝΗΣ ΕΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΝΟΚΟΛΑΟΥ / ΣΥΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΕΤΟΥΣ1712 / ΑΠΡΙΛΙΟΥ ιδ’.ʺ»

Ο Ναός αυτός υπέστη καταστροφές από πυρκαγιά επί τουρκοκρατίας, αποκαταστάθηκε, αλλά, εκ νέου υπέστη ζημιές πιθανόν από σεισμό και ανακαινίστηκε με επέκταση της οικοδομής στα 1846 – 1858, σύμφωνα με δεύτερη επιγραφή στην είσοδο του Ναού: «ΝΑΟΥ ΑΥ / ΛΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΙΕΡΟΝ ΤΟΥΤΟΥ / ΝΕΑ ΠΡΟΣ ΦΑΕΙΝΟΤΕΡΑΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΙΝ ΚΡΗΠΙΣ / ΚΑΤΕΒΛΗΘΗ ΦΙΛΟΤΙΜΩ ΜΕΝ ΔΑΠΑΝΗΣ ΤΗΣ / ΕΠΩΝΥΜΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΕ / ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΠΗΛΙΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΙ Κ. ΓΚΟΦΑ / ΕΝ ΕΤΕΙ 1846 / ΧΗΗΗΗΔΔΔΔΓΙ».

Το 1861 έπειτα από μεγάλο σεισμό που έγινε στην πόλη του Αιγίου ο Ναός καταστράφηκε και ξανακτίστηκε το 1896. Όμως, όλες οι αποκαταστάσεις και ανακαινίσεις έγιναν πάνω στην αρχική μορφή, που είναι η ίδια από κτίσεως μέχρι σήμερα και, ακριβέστερα, ο σημερινός Ναός είναι σχεδόν ο ίδιος με αυτόν, που υπήρχε και το 1858, μετά το τέλος της τότε αποκατάστασης.
Οι αγιογραφίες του Ναού είναι δια χειρός του αγιογράφου Κωνσταντίνου Φανέλλη και του γιου του Δημητρίου. Το τέμπλο, αλλά και η ξύλινη οροφή του Ναού, είναι διακοσμημένα και αγιογραφημένα από τον Κωνσταντίνο Φανέλλη με αριστουργηματικό τρόπο και σύμφωνα με το ύφος της Ναζαρινής τεχνοτροπίας.

Ιερατικός Προϊσταμενος του Ιερού Ναού είναι ο π. Ιωακείμ Βενιανάκης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας συνεφημερίους τον π. Σπυρίδωνα Αλεξόπουλο και τον π. Ιωάννη Αμαραντίδη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr