background img
banner
banner

Εκλογίκευση σε παραβάσεις και πρόστιμα

«ΠΑΓΙΔΕΣ» ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΝΑ… ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΧΑΪΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ

Κοινή πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών με άξονα την εκλογίκευση του πλαισίου και των προστίμων που πρόκειται να θεσπιστούν για παράνομη κατάληψη αιγιαλού και παραλίας, στη σκιά και των όσων συνέβησαν το καλοκαίρι του 2023 με το «κίνημα της πετσέτας», κατέθεσαν το Επιμελητήριο Αχαΐας και ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού (ΣΚΕΑΝ) Αχαΐας.

Το υπόμνημα κοινοποιήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, μετά την πρόταση για την αλλαγή του ν. 2971/2001 που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση σε ζητήματα που άνοιξαν το περασμένο καλοκαίρι, με συλλήψεις και αυτόφωρα για επαγγελματίες και στην Αιγιάλεια.

Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη με τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Νάγια Κόλλια κατά την οποία παρενέβησαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝ Αχαΐας Τάσος Γιατράς και ο Γ.Γ. Παναγιώτης Ματθαιόπουλος.

Το «ποινολόγιο» που έχει ήδη ανακοινώσει ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης περιλαμβάνει τετραπλασιασμό των προστίμων για επιχειρήσεις που επεκτείνουν τα τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες πέρα από το όριο της άδειας τους ενώ έχει δοθεί και οκταπλάσιο πρόστιμο, με απειλή σφράγισης, σε περίπτωση που υποπέσει κάποιος επαγγελματίας στο ίδιο παράπτωμα.
Σύμφωνα με την πρόταση που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών, για υπέρβαση μισθωμένης επιφάνειας σε μια παραλία, ο υπεύθυνος θα καλείται να πληρώσει επιτόπου και σε περίπτωση υποτροπής θα πρέπει να καταβάλλει το οκταπλάσιο και θα υπάρχει σφράγιση της επιχείρησης.

Καλύτερη διαβάθμιση των ποινών

Η πρόταση Επιμελητηρίου και ΣΚΕΑΝ Αχαΐας ζητά διαχωρισμό για τις περιπτώσεις παραβάτη σε αιγιαλό, ανάλογα αν υπάρχει δίπλα κάποια όμορη επιχείρηση, τουριστική μονάδα, ξενοδοχείο ή άλλο καταστήματα. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει όμορη επιχείρηση το πρόστιμο αυθαίρετης κατάληψης αιγιαλού προτείνουν να είναι 10πλάσιο του μεγαλύτερου μισθώματος αιγιαλού του Δήμου στον οποίο ανήκει, κατάσχεση του εξοπλισμού και αποκλεισμό του παραβάτη από οποιαδήποτε μίσθωση για διάστημα 3 ετών.

Όταν υφίσταται όμως όμορη επιχείρηση ζητείται να επιβάλλεται πρόστιμο αυθαίρετης κατάληψης διπλάσιο του τμήματος που έχει μισθώσει και σε περίπτωση που υποπέσει και σε δεύτερη παράβαση, το πρόστιμο να είναι τριπλάσιο. Οκταπλάσιο πρόστιμο και ανάκληση ζητείται για την 3η συνεχόμενη βεβαίωση παράβασης.

Εφόσον ο παραβάτης δεν έχει καθόλου μίσθωση, ζητείται στην πρώτη βεβαίωση να επιβάλλεται πρόστιμο 4πλάσιο του μισθώματος, στη δεύτερη βεβαίωση 5πλάσιο του μισθώματος και στην τρίτη βεβαίωση πρόστιμο στο 10πλάσιο και αποκλεισμός 3 έτη από κάθε μίσθωση αιγιαλού.

Στην πρόταση του Υπουργείου, για την εξ ολοκλήρου παράνομη εκμετάλλευση παραλίας, θα διατάσσεται σφράγιση της επιχείρησης.

Δημοπρασίες σε αιγιαλό και παραλία

Με το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών αφαιρείται από τους δήμους η δημοπράτηση μισθώσεων για την επαγγελματική χρήση αιγιαλού και παραλίας η οποία θα διεξάγεται εξολοκλήρου από την Κτηματική Υπηρεσία και μόνο ηλεκτρονικά. Οι δήμοι θα εξακολουθήσουν βέβαια να λαμβάνουν το 60% των εσόδων από τις μισθώσεις.

Προτείνεται από την Κυβέρνηση περιορισμός της δημοπρασίας του 40% της παραλίας ή/και 50% εφόσον υπάρχουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Στο Υπόμνημά τους Επιμελητήριο Αχαΐας και ζητούν η παραχώρηση προς μίσθωση να φτάνει το 50% μιας παραλίας και παράλληλα προτείνεται να δίνεται προτεραιότητα στην μίσθωση για τις όμορες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Προτείνουν ακόμη η κάλυψη, μέσα στο χώρο που έχουν μισθώσει οι επιχειρήσεις, να μην υπερβαίνει το 60%, όπως έχει προταθεί.

Εφόσον όμως υπάρχει υπολειπόμενος όμορος αιγιαλός προς εκμετάλλευση, έμπροσθεν ή πλαγίως της επιχείρησης, ζητούν οι επιχειρήσεις να μπορούν να αιτηθούν επιπλέον μίσθωση στο ¼ περίπου το χώρου που απομένει στο σύνολο της παραλίας, αλλά δεν υπάρχει προσώρας επιχειρηματική παρουσία και ενδιαφέρον.

Ουσιαστικά δηλαδή Επιμελητήριο και ΣΚΕΑΝ Αχαΐας ζητούν από την Κτηματική Υπηρεσία να προκηρύσσει δημοπρασίες με βάση περιορισμούς, σε σημεία που μέχρι σήμερα οι δήμοι δεν προχωρούσαν σε μισθώσεις και είναι ελεύθερα.

Καντίνες και ελεύθεροι διάδρομοι

Σε περίπτωση παραχώρησης αιγιαλού για την τοποθέτηση καντίνας, οι τοπικοί φορείς ζητούν η καντίνα να μην σερβίρει λουόμενους να κάνει μόνο take-away. Το Υπουργείο Οικονομικών επίσης στην πρότασή του προβλέπει ότι, μεταξύ συνεχόμενων όμορων διαφορετικών επιχειρήσεων, ελεύθερη ζώνη διέλευσης λουομένων 6 μέτρων (3 μέτρα από κάθε πλευρά). Επιμελητήριο και ΣΚΕΑΝ Αχαΐας προτείνουν ελεύθερη ζώνη διέλευσης λουομένων 4 μέτρων (2 μέτρα από κάθε πλευρά).

«Υπάρχει διάθεση για αλλαγές»

«Υπάρχουν περιπτώσεις που το πλάτος του παραχωρούμενου χώρου είναι μικρότερο των 10 μέτρων.
Είναι προφανές ότι η ελεύθερη ζώνη διέλευσης σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να ορισθεί στα 2 μέτρα, αλλιώς θα μιλάμε για μίσθωση 2-3 τραπεζοκαθισμάτων!
Σε αυτή την περίπτωση θεωρούμε ότι οι μισθωτές μπορεί να δεσμευτούν να τοποθετήσουν και ξύλινο διάδρομο, οριοθετώντας και διασφαλίζοντας μια ελεύθερη ζώνη διέλευσης των λουομένων. Υπάρχουν επίσης και άλλες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο σχέδιο όπως να περιοριστεί η απόσταση από την ακτογραμμή στα 3 μέτρα, όχι στα 5 μέτρα που προτείνει το Υπουργείο.
Αν πάμε στα 5 μέτρα, υπάρχουν περιοχές στην Αχαΐα όπου η εστίαση θα χαθεί από το χάρτη, θα έχουμε απώλεια τζίρων εκατομμυρίων ευρώ και εκατοντάδες χαμένες θέσεις εργασίας!
Θεωρούμε ότι μετά τη σχετική συζήτηση, η κ. Κόλλια και το Υπουργείο Οικονομικών έγινε δέκτης συγκεκριμένων παρατηρήσεων και θα γίνουν οι απαιτούμενες τροποποιήσεις» αναφέρει στo Protionline.gr ο κ. Μαρλαφέκας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr