background img
banner
banner

Επίδομα γέννας: Αναδρομικά και για το 2023 τα αυξημένα ποσά

Αναδρομικά ποσά απο 400 ως 1.500 ευρώ για το επίδομα γέννας θα λάβουν οι γονείς που απέκτησαν παιδιά το 2023 και έλαβαν τα 2.000 ευρώ πέρσι από τον ΟΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με την υπουργό Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη οι δικαιούχοι του επιδόματος γέννησης 2023 θα λάβουν αναδρομικά τον Απρίλιο τα νέα αυξημένα ποσά. Συγκεκριμένα:

– όσοι το 2023 απέκτησαν ένα παιδί θα λάβουν 400 ευρώ
– όσοι το 2023 απέκτησαν δεύτερο παιδί θα λάβουν 700 ευρώ
– όσοι το 2023 απέκτησαν τρίτο παιδί θα λάβουν 1.000 ευρώ
-όσοι το 2023 απέκτησαν τέταρτο παιδί θα λάβουν 1.500 ευρώ.

Παράλληλα όσοι έχουν ήδη καταθέσει αίτηση εντός του 2024 θα λάβουν από τον Απρίλιο και μετά τα νέα αυξημένα ποσά:

– 2.400 για το πρώτο παιδί
– 2.700 για το δεύτερο παιδί
– 3.000 ευρώ για το τρίτο παιδί
– 3 500 ευρώ για τους πολύτεκνους από 4 παιδιά.

Έτσι αν μία οικογένεια απέκτησε το πρώτο παιδί το 2023 και το δεύτερο το 2024. Θα λάβει αναδρομικά ποσά για το πρώτο παιδί 400 ευρώ και θα λάβει για το δεύτερο παιδί 2.700 ευρώ. Έτσι συνολικά θα λάβει από τον Απρίλιο και μετά 3.100 ευρώ τα οποία θα χορηγηθούν σε δύο ισόποσες δόσεις.

Όλα τα νέα ποσά θα χορηγούνται σε δύο ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η δεύτερη δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού.

Έτσι αν το παιδί γεννηθεί εντός Φεβρουαρίου και η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον Φεβρουάριο τότε η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Μάρτιο και η δεύτερη δόση το Ιούλιο.
Να σημειωθεί οτι η αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη γέννηση του παιδιού.
Δικαιούχος του επιδόματος γέννησης είναι η μητέρα η οποία υποβάλλει και την αίτηση.

Οι μοναδικές περιπτώσεις που μπορεί να υποβάλλει άλλο πρόσωπο αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι να έχει αποβιώσει η μητέρα ή να έχει εγκαταλείψει το παιδί της. Στις περιπτώσεις αυτές, δικαιούχος είναι ο πατέρας για εγγάμους ή άλλο πρόσωπο που προσκομίζει επιμέλεια, όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις της ΚΥΑ και πληροί όλες τις λοιπές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

Πηγή


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΛΛΑΔΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr