background img
banner
banner

Η Αιγιάλεια στα… μονοπάτια του εναλλακτικού τουρισμού!

ΜΠΗΚΑΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΑΞΗ «ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ» ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ – ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Από το έμπρακτο ενδιαφέρον και τις πολύτιμες τοποθετήσεις – προτάσεις των εκπροσώπων φορέων, συλλόγων και κοινοτήτων της Αιγιάλειας, συνοδεύτηκε η συνάντηση εργασίας που διοργάνωσαν χθες το απόγευμα ο Δήμος Αιγιάλειας – Αντιδημαρχία Ανάπτυξης και η «Paths of Greece» (επίσημος συνεργάτης του Δήμου Αιγιαλείας), στην αίθουσα των Παλαιών Σφαγείων. Η συνάντηση αποτέλεσε το πρώτο αλλά ουσιαστικό βήμα προκειμένου όλοι μαζί να διαμορφώσουν «Τα μονοπάτια της Αιγιάλειας», που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη των κατά τόπους περιοχών και στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού.

Η πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου δημιούργησε την πεποίθηση ότι αυτή τη φορά το εγχείρημα θα πετύχει, με τον εκπρόσωπο της «Paths of Greece» Νίκο Κατσαρό να εκφράζει την ικανοποίησή του και να καλεί όλους τους παριστάμενους που κατέθεσαν απόψεις και προτάσεις, να του τις θέσουν και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να ληφθούν υπόψη και να αξιολογηθούν. Αυτό θα βοηθήσει στην πρώτη κίνηση που δεν είναι άλλη από την καταγραφή και αποτύπωση των μονοπατιών της περιοχής και των δυνατοτήτων ανάδειξής τους.

Όπως εξήγησε η υπεύθυνη του δήμου, Project Manager FAME Road Χρυσούλα Χρηστιά, ΄΄η εταιρεία «Paths of Greece» φροντίζει με επιμέλεια το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό τοπίο όλης της χώρας και επιχειρεί την ανίχνευση παλιών μονοπατιών. Σχεδιάζει δίκτυα πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κατοίκων ή των επισκεπτών της περιοχής, καθαρίζει, βελτιώνει και σηματοδοτεί μικρά ή μεγάλα μονοπάτια με τις πιο πρόσφατες διεθνείς προδιαγραφές και τα προβάλλει στο πεζοπορικό και ποδηλατικό κοινό με κάθε σύγχρονο μέσο, όπως φυλλάδια, ιστοσελίδες ή εφαρμογές ώστε να είναι εναλλακτικός τουριστικός προορισμός για χιλιάδες εκδρομείς, λάτρεις της φύσης.

Ο άνθρωπος ο οποίος θα αναλάβει να κάνει την χαρτογράφηση και την λεπτομερή καταγραφή όλων των μονοπατιών της περιοχής, ονομάζεται Νίκος Κατσαρός. Είναι ο εκπρόσωπος της εταιρείας Paths of Greece με την οποία ο δήμος Αιγιάλειας έχει συνάψει σύμβαση. Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτής της προσπάθειας και της χαρτογράφησης ο κ. Κατσαρός κλήθηκε να ενημερώσει το κοινό για τις περιοχές που είναι ενεργές και συμπεριλαμβάνονται στον πολιτιστικό και κοινωνικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, έτσι ώστε ο Δήμος με την χαρτογράφηση αυτή, να δημιουργήσει σε δεύτερο χρόνο μία μελέτη η οποία θα χρηματοδοτηθεί από ανάλογο πρόγραμμα ώστε να αναδειχτούν αυτά τα μονοπάτια ως επίσημες διαδρομές και να υπάρχει πλήρες σχεδιάγραμμα αυτών.

Έτσι, δόθηκε η δυνατότητα στον Δήμο Αιγιάλειας μέσω της συγκεκριμένης πρότασης της εταιρείας, να γνωστοποιήσει τις απόψεις και τις θέσεις της, παραθέτοντας τα στοιχεία που απαραίτητα πρέπει να συμπεριληφθούν, ώστε να ολοκληρωθεί όλο το δίκτυο και ο φάκελος καταγραφής. Ο εκπρόσωπος γνωστοποίησε τον τρόπο που θα δουλέψει η εταιρεία, ο οποίος θα είναι συγκεκριμένος, και επικαλούμενος την εμπειρία και τη γνώση για να το πράξει αυτό, σημείωσε ότι θα μπορέσει να δώσει την πλήρη εικόνα των σημείων σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Δήμο Αιγιαλείας, ο οποίος με τη σειρά του θα αξιοποιήσει την μελέτη μέσω κάποιου προγράμματος΄΄.

Βασ. Χριστόπουλος: «Στόχος όλων μας, είναι ο κόσμος τον αστικών κέντρων και ξένοι τουρίστες να αγαπήσουν και να στηρίξουν αυτή τη μέγιστη προσπάθεια»

Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Βασίλης Χριστόπουλος έκανε λόγο για ΄΄ένα εγχείρημα που έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και πολλοί από εσάς περιμένατε αυτό το project με μεγάλη χαρά΄΄, όπως είπε χαρακτηριστικά.

΄΄Είναι μία δράση που θα γίνει μαζί με την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και τη βοήθεια όλων των μελών. Θα τολμήσω να πω ότι πρώτη φορά βλέπω τόσο μεγάλη ανταπόκριση και χαίρομαι πολύ για αυτό, γιατί το εγχείρημα είναι ιδιαίτερο και σημαντικό. Η δεύτερη θητεία που διανύει η Δημοτική Αρχή αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας΄΄ τόνισε ο αντιδήμαρχος, ενώ σημείωσε ότι αυτά που έχουν γίνει, είναι μόνο κάποια μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και πως αναμένονται ακόμα πιο πολλά στο εγγύς μέλλον. “Έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια το τελευταίο διάστημα, ένα εγχείρημα που ξεκίνησε επί δημαρχίας του κ. Θεοδωρακόπουλου και δειλά – δειλά, σήμερα, έχουμε φτάσει τα μονοπάτια να έχουν αναπτυχθεί και να οργανώνονται έτσι ώστε να έχουμε μια πληρέστατη εικόνα της περιοχής, όλη τη χάρτα για τα δάση και τα μονοπάτια μας. Προτεραιότητα είναι να βρεθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, γιατί ο Δήμος μπορεί να συμβάλει μόνο σε μικρές παρεμβάσεις λόγω του μεγάλου κόστους που έχουν αυτά. Χρήματα έχουν ήδη προβλεφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα όμως χρειάζονται ακόμα περισσότερα. Στόχος όλων μας, είναι ο κόσμος τον αστικών κέντρων και ξένοι τουρίστες να αγαπήσουν και να στηρίξουν αυτή τη μέγιστη προσπάθεια, να αναδειχθεί πλήρως ο εναλλακτικός τουρισμός και οι εκδρομείς να προτιμούν την Αιγιάλεια κάθε χρόνο΄΄, δήλωσε ο κ. Χριστόπουλος, καλώντας όλους τους φορείς σε συνεργασία.

Χρ. Κανελλής: ΄΄Το πρώτο πετραδάκι μίας μεγάλης προσπάθειας μπήκε σήμερα΄΄

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής, έδωσε μία άλλη διάσταση στη δυναμική των μονοπατιών, σημειώνοντας: ΄΄Ο κλάδος του Τουρισμού στην Αιγιάλεια υποφέρει εδώ και πολύ καιρό και κύριες αιτίες αυτού, είναι οι ελλείψεις υποδομών αλλά και οι μικρές σεζόν. Με αυτή την προσπάθεια που ξεκινάμε θα προσελκύσουμε νέο κόσμο και θα τον τονώσουμε το κομμάτι του αθλητικού και κοινωνικού τουρισμού. Έχουμε την ανάγκη της προβολής της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και ο περιπατητικός τουρισμός είναι ένα από τα πλέον σημαντικά κομμάτια. Τα μονοπάτια μας, αποτελούν εμβληματική επιλογή και το ζητούμενο προσέλκυσης κόσμου και επισκεπτών΄΄.

Αμέσως μετά περίγραψε μία προσωπική εμπειρία του, από ένα ταξίδι του στη Σίφνο, όπου διαμένοντας για λίγες μέρες διαπίστωσε ότι κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο τα ειδικά τουριστικά μονοπάτια της περιοχής αυτής, προσέλκυσαν τον ίδιο όγκο κόσμου όπως των καλοκαιρινών μηνών, λέγοντας ότι αυτός ο τρόπος εναλλακτικού τουρισμού είναι εντελώς αποτελεσματικός και θα δώσει τρομερά οφέλη: “Σήμερα μπαίνει το πρώτο πετραδάκι μιας προσπάθειας που θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία. Πλέον αποκτάμε πλεονέκτημα για τα επόμενα χρόνια και σε όλη την Αιγιάλεια, ο τουρισμός θα ανέβει κατακόρυφα, είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό το εγχείρημα” επισήμανε.

Υπεύθυνος «Paths of Greece»: ΄΄Σήμερα είναι μία πολύ καλή ημέρα να ξεκινήσει ο εναλλακτικός τουρισμός στην Αιγιάλεια΄΄

Ο κ. Κατσαρός ευχαρίστησε πολύ για τις προσπάθειες των ανθρώπων της Δημοτικής Αρχής αλλά και την άψογη συνεργασία που έχουν, λέγοντας: ΄΄Έχουμε αποκτήσει πολύ καλό κλίμα μεταξύ μας και είμαστε αισιόδοξοι ότι σήμερα, εδώ, μπαίνει το πρώτο λιθαράκι μίας πολύ μεγάλης και ιδιαίτερης προσπάθειας΄΄. Επίσης, περιέγραψε την ανάγκη της καθημερινής προβολής και προώθησης για αυτό το εγχείρημα, αλλά και το ενδιαφέρον που πρέπει να δείξουν όλοι οι φορείς, αλλά και οι Αιγιαλείς γενικώς από εδώ και στο εξής. “Για να δουλέψουμε σωστά όλο αυτό το project, χρειάζεται κόπος και μεράκι από ανθρώπους που έχουν θέληση να δουν την Αιγιάλεια να αναπτύσσεται και να προοδεύει. Νομίζω ότι αυτά τα στοιχεία, περισσεύουν. Θέλουμε να επιμηκύνουμε την κάθε τουριστική σεζόν και να δώσουμε τη δυνατότητα σε χιλιάδες επισκέπτες να δουν αυτά τα μονοπάτια κάθε εποχή του χρόνου, να βρεθούν στην Αιγιάλεια νέοι εκδρομείς και να επιλέξουν να πραγματοποιήσουν την τουριστική τους δράση. Η επίσκεψη των μονοπατιών είναι ένας πολύς διαδεδομένος τρόπος εναλλακτικού τουρισμού στην Ευρώπη και σκοπεύουμε να γίνει διαδεδομένος και στην Αιγιάλεια πολύ γρήγορα, ώστε να συμβαδίζουμε άξια με τις άλλες χώρες στη νέα εποχή της επισκεψιμότητας” συμπλήρωσε ο υπεύθυνος της εταιρείας «Paths of Greece».

Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, ερωτήσεις και τοποθετήσεις από εκπροσώπους φορέων που έδειξαν ενήμεροι τόσο για τις δυνατότητες της Αιγιάλειας μέσα από τον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού και των διαδρομών όσο και για το πώς μπορεί να λειτουργήσει έτσι ώστε να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr