background img
banner
banner

Η Ι.Λ.Ε.Α. έκοψε πίτα με αναγνώριση, ευχές, στόχους και μελωδίες

ΠΛΗΘΟΣ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Σε μία λαμπερή εκδήλωση, αντάξια της σημαντικής διαδρομής της και συνεισφοράς της στην ανάδειξη της ιστορίας και λαογραφίας της Αιγιάλειας, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τής Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας, το απόγευμα της Τετάρτης 17 Ιανουαρίου, στον φιλόξενο χώρο του καταστήματος «Bostizza» στα Ψηλά Αλώνια Αιγίου.

Τα μέλη της Ι.Λ.Ε.Α. και οι πολυάριθμοι προσκεκλημένοι τους, που είχαν κυριολεκτικά κατακλύσει την αίθουσα, αντάλλαξαν ευχές, μοιράστηκαν δώρα και διασκέδασαν με όμορφες μελωδίες. Την πίτα ευλόγησε ο Πρωτοπρεσβύτερος, προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης Αιγίου π. Αθανάσιος Λιακόπουλος, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά, η αντιδήμαρχος Μαρία Ιατροπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Μπούνιας, η πρώην πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιαλείας Σταύρος Καραδημητρόπουλος, η πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγίου της Ε.Γ.Ε. Ουρανία Κοττά – Κακαβάνη, οι κοινοτικοί σύμβουλοι Σωκράτης Μαυρίδης και Μαρία Χριστοπούλου, ο πρόεδρος του Δικτύου «Οινοξένεια» Άγγελος Ρούβαλης κ.ά.

Η ιστορία, η προσφορά, η παρουσία…

Κατά τον χαιρετισμό της, η πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. Βάνα Μπεντεβή, ανέφερε: ΄΄Όλοι έχουμε ένα αξίωμα και μία αξία σε τέτοιες περιπτώσεις, εμείς δεν είμαστε πολιτικοί αλλά άνθρωποι των γραμμάτων και της νόησης. Ο καθένας από όποιο μετερίζι κι αν βρίσκεται, βιώνει απόψε αυτή την όμορφη εκδήλωση, καταλαβαίνει ότι το κοινό στοιχείο όλων των παρευρισκομένων είναι ότι φορέσαμε τα επίσημά μας, για να τιμήσουμε μία μεγάλη και συλλογική προσπάθεια χρόνων. Είμαστε εδώ για να χαρούμε και να γιορτάσουμε, να τραγουδήσουμε και να μιλήσουμε μεταξύ μας για την ιστορική διαδρομή της Ι.Λ.Ε.Α., την προσφορά και την παρουσία της στα κοινωνικά δρώμενα του τόπου. Σας ευχαριστούμε πολύ που τιμάτε με την παρουσία σας αυτή την ωραία εκδήλωση΄΄.

Η κ. Μπεντεβή ευχαρίστησε επί προσωπικού κάθε συμμετέχοντα και δήλωσε ευχαριστημένη με την αθρόα προσέλευση του κόσμου και την μεγάλη συμμετοχή, ατόμων από κάθε κλάδο και κοινωνική ομάδα.

Οι φορείς θαυμάζουν το έργο της Ι.Λ.Ε.Α.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φίλιας, ο οποίος αναγνωρίζει την προσφορά της Ι.Λ.Ε.Α. άμεσα συνεργαζόμενος με τα μέλη της και στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 από την Επανάσταση, σημείωσε: ΄΄Είμαι εδώ γιατί όπως είπε και η πρόεδρος, μέρος αυτής της προσπάθειας που ονομάζεται Ι.Λ.Ε.Α. είμαι και εγώ. Βρίσκομαι ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά και ταυτόχρονα σαν φυσικό πρόσωπο, γιατί έτυχε τα προηγούμενα χρόνια – με άλλη ιδιότητα τότε – να γνωρίσω τα άτομα της ομάδας αυτής και να δουλέψω με όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, να εκτιμήσω την ουσιαστική δουλειά που γίνεται και να θαυμάσω την προσπάθειά τους. Η προσφορά της Ι.Λ.Ε.Α. στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Αιγιάλειας είναι τεράστια, εκφράζω τον μεγάλο θαυμασμό μου προς την κ. Μπεντεβή για το πνεύμα και την επιμονή της να διευρυνθεί η τοπική ιστορία και από απλή γνώση, να μετατρέπεται σταδιακά σε πληροφορία ιστορικών γνώσεων στην καθημερινότητα της σύγχρονης εποχής. Ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια που μου έδωσε επί σειρά ετών στο δύσκολο εγχείρημα της οργάνωσης των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821, χαίρομαι που είμαι εδώ και πολλά μπράβο στα μέλη, σε αυτή την ωραία ομάδα που ξέρει να αναδεικνύει συνεχώς τα σημαντικά πράγματα που αφορούν το Αίγιο αλλά και κάθε σπιθαμή της Αιγιάλειας΄΄.

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιδά, ανέφερε: ΄΄Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και χαίρομαι ιδιαίτερα που η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιάλειας έχει επιδείξει πάρα πολύ σημαντικό έργο. Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από άξια μέλη και ικανούς ανθρώπους, οι οποίοι αφιερώνουν πραγματικά πολύ προσωπικό χρόνο για να ασχοληθούν με τα κοινά και να αναδεικνύουν τα πολύ καίρια και θαυμαστά ζητήματα του τόπου μας. Είναι άτομα που ξέρουν να προβάλουν πράγματα με τέτοιον τρόπο, που όλοι μας ασυναίσθητα ή μη, αγαπάμε και ακολουθούμε. Η Ι.Λ.Ε.Α. αναδεικνύει την κουλτούρα και την ιστορία του τόπου που ζούμε και η προσφορά της είναι πολύ σημαντική. Θα ήθελα να δώσω πολλά συγχαρητήρια για την ξεχωριστή και ακούραστη παρουσία του Συλλόγου στα κοινωνικά δρώμενα και την προσφορά της στη σύγχρονη εποχή΄΄. Τέλος, η κ. Γιδά σημείωσε ότι η δράση της Ι.Λ.Ε.Α. τα τελευταία χρόνια, είναι τεράστια και πολύ καθοριστική για την καταγραφή της τοπικής ιστορίας.

΄΄Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαιτέρως για την πρόσκληση να παραβρεθώ στην όμορφη εκδήλωση, όμως ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν με άφησαν να χαρώ μαζί σας αυτή τη σημαντική στιγμή για την ΙΛΕΑ΄΄, ήταν τα πρώτα λόγια του μηνύματος της υφυπουργού Χριστίνας Αλεξοπούλου, το οποίο ανέγνωσε η εκπρόσωπός της, Θεώνη Σταθοπούλου. Η Αχαϊή πολιτικός ανέφερε στο μήνυμά της ότι ο πολιτισμός βρίσκεται πολύ ψηλά στην κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και πως η Αχαΐα είναι μία περιοχή που κατέχει υψηλή θέση σε αυτή την λίστα: ΄΄Πιστεύουμε ότι το μέλλον, ανήκει αποκλειστικά σε όσους μπορούν να παίρνουν μαθήματα από το παρελθόν και την ιστορία. Το αύριο για να έχει γερά θεμέλια πρέπει να πατά σε διαχρονικές αξίες. Η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του 2019. Η χώρα σήμερα βρίσκεται σε μεγάλη κοινωνική άνθιση, με πολλές δυνατότητες και σωστές προοπτικές, απέναντι στις απαιτήσεις της νέας γενιάς και της σύγχρονης κοινωνίας΄΄ τόνισε η κ. Αλεξοπούλου. Αμέσως μετά, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μία δίκαιη και αναπτυξιακή πολιτική, με ενισχύσεις στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και πως ο στόχος είναι η ευημερία. Τέλος, ευχήθηκε αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για την νέα χρονιά και κάλεσε τα μέλη του Συλλόγου να συνεχίσουν να αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου και να δουλεύουν αδιάκοπα για τη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Ανταλλαγή απόψεων και διασκέδαση

Αμέσως μετά ακολούθησε η κοπή της πίτας, μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και χαράς, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ι.Λ.Ε.Α., εκφράζοντας ευχές για την καινούρια χρονιά. Να σημειωθεί ότι, στην διπλή αίθουσα του καταστήματος δεν έπεφτε… καρφίτσα, ενώ διάφορα “πηγαδάκια” που στήθηκαν, έγιναν αφορμή για διάφορες συζητήσεις, που η θεματολογία τους ήταν κυρίως οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις των ημερών, η ειδησεογραφία, αλλά και η δράση της Ι.Λ.Ε.Α., η οποία ενισχύει σε κάθε περίπτωση την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Αιγιάλειας με τον καλύτερο τρόπο. Άλλωστε, λίγες μόλις ημέρες υπολείπονται για τον εορτασμό της επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, που αναγνωρίστηκε χάρη στις επίμονες προσπάθειες της Ι.Λ.Ε.Α. και ειδικά της προέδρου της κ. Μπεντεβή.

Άπαντες γεύτηκαν τη νόστιμη βασιλόπιτα, η βραδιά κύλησε όμορφα και μελωδικά, με τους Βασίλη Σκανδάμη και Κώστα Τριανταφυλλόπουλο να κρατούν το μουσικό μέρος δεχόμενοι και «εκπλήξεις», ενώ μέσω της λαχειοφόρου αγοράς, οι παριστάμενοι κέρδισαν πλούσια δώρα. Το δώρο του φλουριού αντιστοιχούσε σε ένα καλαίσθητο γούρι, ενώ το δεύτερο δώρο ήταν το Λεύκωμα που κυκλοφόρησε η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 υπό την επιμέλεια της Θεολόγου Χρύσας Δημητρίου και της κ. Μπεντεβή.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr