background img
banner
banner

ΒΟΣΤΙΤΣΑ 2024: Η Τέμενη τίμησε τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Στον τόπο που, όπως καταμαρτυρούν οι γραφές και αποδεικνύει η ιστορική έρευνα, διαδραμάτισε τον δικό του ρόλο στη Συνέλευση της Βοστίτσας, στον Άγιο Γεώργιο Τέμενης, «χτύπησε η καρδιά» των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου της Μυστικής Συνέλευση της Βοστίτσας 1821, το πρωί του Σαββάτου 27 Ιανουαρίου.

Στον νέο ναό του Αγίου Γεωργίου, εψάλη αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου. Στο τέλος αυτής, πραγματοποιήθηκε η ομιλία για την ιστορική επέτειο, από τον ειδικό γραμματέα της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας, Ιωάννη Μεντζελόπουλο. Ο ομιλητής, με λόγο μεστό και ουσιώδη, αναφέρθηκε στην επίσημη αναγνώριση της Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας στην έναρξη του αγώνα δίνοντας κάποια ιστορικά στοιχεία, όπως το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν πέντε συνεδριάσεις από τις 26 έως τις 30 Ιανουαρίου 1821 στο Αίγιο, ενώ τόνισε ότι διαχρονικά το Αίγιο ήταν στο επίκεντρο των εξελίξεων σε πανελλήνιο και σε εθνικό επίπεδο.

Ιωάν. Μεντζελόπουλος: ΄΄Δεν καταλείπονται αμφιβολίες για το ότι στην Τέμενη έλαβε χώρα τμήμα της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας΄΄

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του και όπως ήδη γνωρίζουμε, μία εκ των συνελεύσεων έγινε «παρά το Αίγιον» στον Άγιο Γεώργιο. Ιστορική έρευνα, όπως είπε, καταλήγει ότι αυτή πραγματοποιήθηκε στο μονύδριο Αγίου Γεωργίου Τεμένης. ΄΄Με βάση την ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως του Κωνσταντίνου Παπαρρηγοπούλου, επιβεβαιώνεται ότι η μία συνεδρίαση έγινε στην ιερά μονή του Αγίου Γεωργίου κοντά στο Αίγιο και πως στο σπίτι του Λόντου έγινε μόνο η έναρξη κάτι που αναφέρει και ο Αμβρόσιος Φραντζής. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το ότι δεν μπορούσαν να συνεχίσουν εκεί, διότι την άλλη μέρα ο Αγάς ζήτησε εξηγήσεις για την άτυπη αυτή η μάζωξη και ο Λόντος δικαιολόγησε την κατάσταση, διαβεβαιώνοντας ότι ήρθαν να λύσουν διαφορές των μοναστηριών. Κάπως έτσι μεταφέρθηκε η συνέλευση στον Άγιο Γεώργιο της Τέμενης, εκκλησία κοντά στην πόλη, απόμερη, ικανή να τους προσφέρει ευχέρεια κινήσεων και την ασφάλεια που χρειάζονταν΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ομιλητής τόνισε ότι έχουμε πολλές ενδείξεις και αποδείξεις. Για παράδειγμα ανέφερε πως ο συγκεκριμένος ναός είναι εκκλησία μοναστηριακού τύπου, είναι κτίσμα του 15ου αιώνα χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο βυζαντινό μνημείο, βρίσκεται μέσα στα τότε κτήματα των Λονταίων, θρυλείται συγκεκριμένο σταυρός ως «Σταυρός τον Λονταίων», είναι εύλογη η απόστασή του από το Αίγιο, οι σύνεδροι τον γνώριζαν, είναι μέρος απόμερο και ασφαλές, έχει μεγάλη χωρητικότητα για 50 και πλέον συνέδρους, διαθέτει κελί για ανάπαυση. Ξεκαθάρισε ακόμη πως δεν πρέπει πλέον να καταλείπονται αμφιβολίες για το ότι και εδώ έλαβε χώρα τμήμα της μεγίστης σημασίας Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας αφού ήταν το μοναδικό κοντινό ασφαλές μέρος εκτός πόλης προς τούτο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους ιερωμένους οι οποίοι συμμετείχαν στη Συνέλευση, ενώ τόνισε πως στη σημερινή εποχή, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας συμμετέχει στους Εορτασμούς δίνοντας και τον συμβολισμό της ενότητας κλήρου και λαού στον κοινό αγώνα για την εθνική μας ανεξαρτησία. ΄΄Και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, αυτό είναι το μήνυμα: Μυστική Συνέλευση λοιπόν πρώτα εδώ στον Άη Γιώργη και από τον Άη Γιώργη τον ελευθερωτή, Άγιο των Ελλήνων, όπως γενικά θεωρείται και είναι΄΄, είπε ο ειδικό γραμματέας της Ι.Λ.Ε.Α. και κατέληξε: ΄΄Όλη η Συνέλευση ήταν το τελευταίο προεπαναστατικό και ταυτόχρονα το πρώτο επαναστατικό γεγονός που αποτέλεσε, παρά τις όποιες διαφωνίες, την απόφαση των Ελλήνων να ξεσηκωθούν σύντομα κι αυτό πράγματι έγινε τον Μάρτιο του 1821 αρχής γενομένης πάλι από την περιοχή μας. Η απόφαση λοιπόν για τον αγώνα και η έναρξή του έλαβαν χώρα στα ιστορικά αυτά χώματα. Η Βοστίτσα, το Αίγιο, πρέπει να είναι και είναι υπερήφανο κι εμείς οι απόγονοι των ηρωικών Βοστιτσάνων, διπλά υπερήφανοι. Τιμάμε όλους τους Συνέλληνες που έχυσαν το αίμα τους ώστε να είμαστε ελεύθεροι σήμερα. Η πατρίδα μας έχει φάρο και οδηγό τη Μυστική Συνέλευση του Αιγίου μας΄΄.

Τρισάγιο, κατάθεση στεφάνων και χοροί

Ακολούθως, σε κλίμα συγκίνησης, τελέσθηκε τρισάγιο από τον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο, εξωτερικά του παλαιού ναού του Αγίου Γεωργίου, στη Μνήμη των συμμετεχόντων στη Μυστική Συνέλευση, καθώς και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους του δήμου και φορείς της Τέμενης. Στη συνέχεια, το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τέμενης «Η Ένωση», παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς, ενώ στην γιορτή προσφέρθηκαν στον κόσμο κόλλυβα από το μνημόσυνο των ηρώων, ζεστό κρασί και στο ενοριακό κέντρο, καφές και συνοδευτικά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr