background img
banner
banner

Πρώτο «μπλόκο» με μεγάλη συμμετοχή…

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ «ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΝΤΡΙΝΙΑΣ» ΕΚΛΕΙΣΑΝ  ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΤΗΝ Π.Ε.Ο. – ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Προειδοποιητικό χαρακτήρα είχε η κινητοποίηση του αγροτών, μελών του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», που απέκλεισαν την Π.Ε.Ο. στο ύψος του ποταμού Σελινούντα για περίπου μία ώρα το απόγευμα της Τρίτης 23 Ιανουαρίου. Ο παλμός ωστόσο της συγκέντρωσης, η συμμετοχή και η αγωνιστική διάθεση έδειξαν πως οι αγροτικές κινητοποιήσεις αυτό τον Γενάρη, ήρθαν για να… μείνουν, με το αρμόδιο υπουργείο να οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη τη φωνή διαμαρτυρίας των ντόπιων παραγωγών.

Όπως είχαν εξαγγείλει, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στις 5.00 το απόγευμα στη γέφυρα του Σελινούντα στην είσοδο του Αιγίου, με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα. Εκεί έστησαν πανό και περί τις 5.30 απέκλεισαν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, καταλαμβάνοντας το μισό οδόστρωμα. Μετά από λίγα λεπτά και υπό το… βλέμμα αστυνομικής δύναμης, απέκλεισαν και το άλλο ρεύμα κυκλοφορίας, με τους αστυνομικούς να παραπέμπουν τα οχήματα κάτω από τη γέφυρα, βγαίνοντας στην οδό Κορίνθου. Ομοίως και η αντίθετη κατεύθυνση, στη στροφή προς Σελινούντα στην Κορίνθου, γινόταν παραπομπή των οχημάτων που κατευθύνονταν ανατολικά. Το «μπλόκο» διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα και σκοπό είχε, σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου, να σταλεί ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι αγρότες της περιοχής είναι αποφασισμένοι για έναν σκληρό αγώνα, προκειμένου να περισώσουν ό,τι μπορούν και να δοθεί ξανά αξία στην καλλιέργεια της γης.

Η απαξίωση των προϊόντων της Αιγιάλειας

΄΄Ήταν μία καταστροφική χρονιά για όλα τα προϊόντα της Αιγιάλειας με μειωμένες παραγωγές λόγω των καιρικών συνθηκών, την έξαρση των διαφόρων ασθενειών αλλά και της ακρίβειας που απαξίωσαν με πρωτοφανή και προκλητικό τρόπο όλα τα προϊόντα μας΄΄, ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάννη Μποδιώτη από το σημείο του «μπλόκου». Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, επισήμανε ακόμη πως τα προϊόντα  πλήττονται σε υπερθετικό βαθμό, ακόμα και εκείνα που είχαν καλύτερη σχέση τιμής σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Όπως τόνισε, ΄΄η μειωμένη παραγωγή και η άνοδος του κόστους απειλούν τη βιωσιμότητά μας. Οι αυξήσεις της ενέργειας και των ασφαλιστικών εισφορών, η εγγραφή μας στα επιμελητήρια, οι τραγικά μεγάλες  ανατιμήσεις στη φέτα, το γάλα, τα αγροτικά προϊόντα της γης που αγαπάμε, έχουν αλλάξει άρδην το τοπίο. Δίνουμε αγώνα ενάντια στη μοιρολατρία και τους συμβιβασμούς, είμαστε ενάντια σε διάφορους τοπικούς… σωτήρες που πήραν πρωτοβουλίες δήθεν να ωφεληθούμε και σκοπό είχαν τη διάσπαση του αγώνα μας. Είμαστε ενάντια στην ψεύτικη προοπτική να γίνουμε Ευρωπαίοι αγρότες. Ο υπουργός Αυγενάκης μάς κοροϊδεύει και μας εμπαίζει. Αγωνιζόμαστε κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο σε έναν κοινωνικό αγώνα με πανελλήνια εμβέλεια. Όχι στον κοινωνικό αυτοματισμό, όχι άλλα χτυπήματα από ντόπιους παρατρεχάμενους. Έχουμε τη δύναμη και την πείρα να αντισταθούμε. Σήμερα, εδώ, στην πρώτη μας συγκέντρωση, δίνουμε αγώνα όχι μόνο για τον αγροτικό κόσμο αλλά για κάθε νοικοκυριό και για κάθε σπίτι, για κάθε δημότη της Αιγιάλειας ξεχωριστά΄΄.

Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα…

Αμέσως μετά, επισήμανε τις δράσεις και τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει και έφεραν μεγάλα και σημαντικά αποτελέσματα αντίδρασης και ξεσηκωμού της λαϊκής τάξης και των παραγωγών, χαιρέτησε τις παραστάσεις διαμαρτυρίας που διοργανώθηκαν τα τελευταίο τρίμηνο του ’23, και τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων των παραγωγών που εναντιώθηκαν στην απαξίωση των προϊόντων τους και επισήμανε με αγωνιστική διάθεση: ΄΄Οι απαντήσεις της κυβέρνησης ότι θα λυθούν τα προβλήματά μας, ήταν όλες ψεύτικες. Κανείς δεν ασχολήθηκε και τίποτα δεν έγινε. Στον ΕΛΓΑ ζητήσαμε τις αποζημιώσεις τα 15 κιλά ανά στρέμμα, πραγματοποιήσαμε και παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κάναμε επαφές και προσπαθήσουμε να πιέσουμε κάθε φορέα και υπεύθυνο. Ούτε εκεί καταφέραμε τίποτα, πόρτες κλειστές παντού. Ζητάμε την στήριξη όλων των συλλόγων, των σωματείων και των φορέων του Δήμου προκειμένου να γίνει η ύψιστη στήριξη του αγώνα μας στα δίκαια αιτήματά μας. Θα βρεθούμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας για να παραθέσουμε τη φωνή του λαού, δηλαδή τα προβλήματά μας και να εναντιωθούμε στην απαξίωση και στο τέλμα που βρισκόμαστε. Σήμερα ξεκινά ο αγώνας εδώ και θα φτάσουμε μέχρι τέλους, μέχρι την τελική μας δικαίωση΄΄.

Τι ζητούν

Ο κ. Μποδιώτης απηύθυνε γενικό κάλεσμα και ζήτησε ύψιστη συμμετοχή κόσμου, για την ερχόμενη Κυριακή στις 8 το βράδυ, όπου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, στο Εργατικό Κέντρο, όπου όπως ανέφερε, εκεί θα παρθούν οι δραστικές αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα μέχρι να υπάρξει λύση σε κάθε ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο.

Ως προς τα αιτήματα των παραγωγών, είπε: Ζητάμε 200€ αναπλήρωση εισοδήματος ανα στρέμμα στις ελιές,  600€ αναπλήρωση στη σταφίδα και στα αμπέλια, για τις ζημιές από αρρώστιες που χτύπησαν λόγω των καιρικών συνθηκών, μείωση κόστους παραγωγής για φθηνό ρεύμα και αφορολόγητα καύσιμα. Αγωνιζόμαστε για ένα κρατικό ΕΛΓΑ που θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Αγωνιζόμαστε για τους 100 παραγωγούς που από το 2014 ως σήμερα, έχασαν τη δουλειά τους και δεν στηρίχτηκαν από πουθενά. Ο αγώνας μας είναι ισχυρός μέσα από τον μόχθο του εργάτη, ζητάμε τις συνθήκες για την ανθρώπινη εργασία και την κατανόηση των αναγκών των παραγωγών για την δύσκολη θέση που βρισκόμαστε΄΄.

Ο πρωτογενής τομέας… είναι η τουριστική ανάπτυξη!

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Μποδιώτης, ανέφερε ότι η τουριστική ανάπτυξη και η εξωστρέφεια της Αιγιάλειας, γινόταν μέσω της εξαγωγής της σταφίδας από τον ένατο αιώνα και μέχρι σήμερα, καυτηριάζοντας το… τουριστικό πλάνο που ετοιμάζουν δήμος και φορείς, ώστε να προβληθεί ο τόπος. ΄΄Η αγροτική παραγωγική διαδικασία, μας έκανε γνωστούς παγκοσμίως. Αυτή μπορεί να μας προβάλει και πάλι. Πρέπει να στραφούν όλοι στην αγροτική παραγωγή για να μπορέσει να αναπτυχθεί τουριστικά ο τόπος. Αυτή είναι η καλύτερη προβολή και διαφήμιση για την περιοχή: Τα προϊόντα μας. Τίποτα άλλο΄΄, κατέληξε.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr