background img
banner
banner

ΜΟΝΑΔΑ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ»: Η Μονάδα – πρότυπο που στηρίζει τον νεφροπαθή για περισσότερο από δύο δεκαετίες!

Από το 2002 ως σήμερα έχουν περάσει 22 χρόνια και η Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» παραμένει το στήριγμα του πάσχοντα της Αιγιάλειας ενώ εξυπηρετεί και νεφροπαθείς επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες.

Το άρτια επιστημονικά καταρτισμένο ιατρικό και λοιπό προσωπικό αλλά και τα υπερσύγχρονα μηχανήματα αιμοκάθαρσης που διαθέτει, σε συνδυασμό με το όμορφο περιβάλλον και την οικογενειακή ατμόσφαιρα που επικρατούν, δημιουργούν ένα πολύ υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών και ένα αίσθημα ασφαλείας στον νοσούντα.

Για το έργο της «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», την πολύχρονη προσφορά της στην τοπική κοινωνία και τον πάσχοντα, τις συνθήκες που επικρατούν, τα όσα προσφέρονται, καθώς επίσης και τους στόχους που έχουν τεθεί για τη Μονάδα – πρότυπο της Αιγιάλειας, μιλά σήμερα στο Protionline.gr η νομική σύμβουλος και πρόεδρος της Μονάδας, κ. Ξένια Φουντά.

Ποιες υπηρεσίες υγείας προσφέρει η Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» και πού υπερτερεί έναντι των υπολοίπων νεφρολογικών κέντρων της Αχαΐας;
Στόχος μας είναι να χρησιμοποιούμε αρίστης ποιότητας υλικά αιμοκάθαρσης και τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό. Αυτό όμως που πιστεύω ότι κάνει τη διαφορά μας διαχρονικά είναι το ότι είμαστε όλοι μια οικογένεια. Το περιβάλλον και οι συνεργάτες μας κάνουν τους ανθρώπους που επιλέγουν να κάνουν αιμοκάθαρση μαζί μας, να νιώθουν σαν στο σπίτι τους. Οι ιατροί συνεργάτες μας αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της κλινικής μας και με την κατάρτιση, το επιστημονικό τους εκτόπισμα, το ήθος και την αγάπη τους για τον νοσούντα, κάνουν το έργο της «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» αναντικατάστατο. Το νοσηλευτικό προσωπικό μας και η προϊσταμένη του έχουν τυπικά προσόντα, εκπαίδευση, τεράστια εμπειρία, συνεχή κατάρτιση, βάσει των επιστημονικών πρωτοκόλλων και είναι πάντα δίπλα στον ασθενή. Το διοικητικό και βοηθητικό μας προσωπικό εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία, την ασφαλή διακομιδή των ασθενών μας και την απολύμανση του χώρου μας ώστε όλα να είναι πεντακάθαρα και ασφαλή για τους υποβληθέντες σε θεραπεία αιμοκάθαρσης. Κατά την προσωπική μου άποψη ο τεχνολογικός εξοπλισμός και τα υλικά αιμοκάθαρσης ιδίως τα παραγόμενα στην Ευρώπη, που διαθέτουν σαφώς τα απαραίτητα πιστοποιητικά ποιότητας (CE, ISO κλπ) δεν διαφέρουν πολύ το ένα από το άλλο. Όλα είναι αποτέλεσμα marketing ή υπεροχής ενός πολύ γνωστού οίκου έναντι ενός μικρότερου. Αυτό που κάνει την διαφορά στην αποτελεσματική θεραπεία είναι το υπεύθυνο, ανθρώπινο και καταρτισμένο προσωπικό.

Ποιος ο εξοπλισμός που υποστηρίζει το έργο της «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ»; Ποιοι είναι οι χώροι της και ποιο το προσωπικό που στελεχώνει τη Μονάδα;
Η μονάδα είναι εξοπλισμένη με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα αιμοκάθαρσης πολύ γνωστού οίκου, έχει in house τεχνικούς και ISO 13485 για τη συντήρηση και την ασφαλή λειτουργία τους, κάτι που δεν συνηθίζεται, καθώς οι περισσότερες αν όχι όλες οι κλινικές αιμοκάθαρσης της χώρας μας συνεργάζονται με εξωτερικούς τεχνικούς. Παράλληλα εισάγουμε όλα τα αναλώσιμα προϊόντα αιμοκάθαρσης (φίλτρα, γραμμές , βελόνες, σετ παρακέντησης και καθετήρων κ.λπ.) και φροντίζουμε να ελέγχουμε όλη τη γραμμή παραγωγής, επίσης παράγουμε τα δικά μας διαλύματα αιμοκάθαρσης (διττανθρακικά, οξικά και κιτρικά), διασφαλίζοντας την ύψιστη ποιότητα στην παρεχόμενη θεραπεία.

Πόσες συνεδρίες πραγματοποιούνται την εβδομάδα για κάθε πάσχοντα; Πόσοι νεφροπαθείς εξυπηρετούνται τους χειμερινούς μήνες και πόσοι το καλοκαίρι;
Αυτό εξαρτάται από το ιστορικό του ασθενούς και το αποφασίζει ο θεράποντας ιατρός. Συνήθως η θεραπεία γίνεται 3 φορές την εβδομάδα για 4 ώρες. Η μονάδα μας εξυπηρετούσε και σταθερά εξυπηρετεί έναν μεγάλο αριθμό αιμοκαθαιρομένων, ο οποίος διπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες από επισκέπτες ανά την Ελλάδα αλλά και αρκετούς τουρίστες του εξωτερικού. Η αλήθεια είναι ότι ένας από τους στόχους μας είναι και η επένδυση στον ιατρικό τουρισμό με όφελος και στην περιοχή της Αιγιάλειας.

Η πολιτεία είναι υποστηρικτική στο έργο σας; Στηρίζει επαρκώς τους νεφροπαθείς;
Είναι μια γενική ερώτηση και είναι δύσκολο να απαντηθεί συνοπτικά. Απαιτείται πολιτική βούληση και εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε κυβέρνησης πώς θα διαχειριστεί τα μείζονα ζητήματα του κλάδου της αιμοκάθαρσης. Έχουν γίνει θετικά βήματα, έχουν υπάρξει και προβλήματα και αποτυχίες. Σίγουρα υπάρχουν πολλές προκλήσεις. Μία από αυτές είναι ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback), rebate κ.λπ. που επιβαρύνει πολύ το απρόσκοπτο έργο των μονάδων χρόνιας αιμοκάθαρσης και εναπόκειται στο έργο και τις διαπραγματεύσεις των εκάστοτε σωματείων των κλινικών αλλά και των νεφροπαθών για την αντιμετώπιση των ζοφερών καταστάσεων.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι κάποια στιγμή πρέπει το νοσοκομείο του Αιγίου να στελεχωθεί καταλλήλως, ώστε όσοι έχουν νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου να μπορούν να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία φίστουλας ή καθετήρα εκεί. Είναι γεγονός πως οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια δεν πρέπει να επιβαρύνονται κάνοντας χιλιόμετρα μεταβαίνοντας στην Πάτρα. Είναι μια επιπρόσθετη ταλαιπωρία και επιβάρυνση στην ήδη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν. Δεδομένου ότι ο αριθμός των νεφροπαθών ασθενών της περιοχής είναι αρκετά μεγάλος, καλό θα ήταν να υπάρχει αντίστοιχη ανταπόκριση και στελέχωση και στο νοσοκομείο.

Κατά πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα της αιμοκάθαρσης με την πάροδο των χρόνων;
Η επιστήμη εξελίσσεται ραγδαία, το προσδόκιμο ζωής των νοσούντων από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αυξάνεται, το ίδιο και η επιτυχής έκβαση στην μεταμόσχευση νεφρού την οποία προάγουμε πάντα στις κλινικές μας (συνεχής προμεταμοσχευτικός έλεγχος).

Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για τη Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» για το 2024;
Να προάγουμε την σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων μας, των ανθρώπων που επιλέγουν εμάς για την θεραπεία τους, η στελέχωση με το καλύτερο προσωπικό, η συνεχής παρακολούθηση των επιστημονικών εξελίξεων και η διηνεκής επένδυση στον πιο εξελιγμένο εξοπλισμό ήταν και παραμένει προτεραιότητα μας.

Ποια είναι η Ξένια Φουντά

Η κ. Φουντά αποφοίτησε με άριστα από την Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή, πέρασε και αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την απόκτηση της άδειας του Δικηγόρου συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Goldsmiths, University of London.Από το 2015 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα της αιμοκάθαρσης και συγκεκριμένα με τις εξής ιδιότητες: Νόμιμη εκπρόσωπος της ΝΕΦΡΟΚΛΙΝΙΚ ΑΕ ( παραγωγή διαλυμάτων αιμοκάθαρσης), υπεύθυνη διασφάλισης ποιότητας στην εισαγωγή και διανομή υλικών αιμοκάθαρσης στην ΝΤΙΑΛΜΕΝΤΙΚΑ ΑΕ, νομική σύμβουλος & Πρόεδρος ΔΣ στην Νεφρολαιφ Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (Ελ. Βενιζέλου 30, Γλυφάδα Αττικής), στην Νεφροσέντερ Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (3η Σεπτεμβρίου και Μακεδονίας 9 Αθήνα) και Φιλοξένια Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (Ροδοδάφνη Αιγίου).Από το 2018 είναι γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης «ΕΛΛΕΝΙΚ» (Ελληνική Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης).


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr