background img
banner
banner

Σε έξαρση ο κορωνοϊός στην Αιγιάλεια

ΠΕΝΗΝΤΑ ΤΕΣΤ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ…

Εν μέσω δύο σφοδρών επιδημικών κυμάτων, κορωνοϊού και γρίπης, υποδέχθηκαν το νέο έτος και οι Αιγιαλείς, με τις υγειονομικές και επιστημονικές αρχές να συστήνουν τη χρήση μάσκας αλλά και τον εμβολιασμό, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν περαιτέρω μολύνσεις και να αποτραπούν νοσηλείες και θάνατοι. Στο Νοσοκομείο Αιγίου νοσηλεύονται περιστατικά με κορωνοϊό με βεβαρημένο ωστόσο ιστορικό.

Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, η υποπαραλλαγή JN.1 κάνει αισθητή την παρουσία της αποτελώντας τουλάχιστον το 30% των κρουσμάτων, σε μια δυναμική πορεία που αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Ως προς τον λόγο της έξαρσης, οι ειδικοί αναφέρουν ότι σχετίζεται με το γεγονός ότι έχει περάσει η επίδραση των εμβολίων που θωράκιζαν τον ανθρώπινο οργανισμό, συνιστώντας μία ακόμη «αναμνηστική» δόση.

Ογδόντα σελφ τεστ δόθηκαν σε μία εφημερία σε ημέρα αργίας…

Εκείνο ωστόσο που προξενεί εντύπωση είναι η αλματώδης αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, που είναι εμφανής στα ιατρεία παθολόγων και πνευμονολόγων της περιοχής, πολύ περισσότερο όμως η έξαρση φαίνεται στα φαρμακεία της Αιγιάλειας. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τα λεγόμενα των φαρμακοποιών, οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ελαφριάς μορφής και αντιμετωπίσιμες. Έτσι οι πάσχοντες πηγαίνουν στο φαρμακείο είτε για ράπιντ τεστ είτε για να προμηθευτούν σελφ τεστ, ούτως ώστε να γνωρίζουν εάν πάσχουν ώστε να προφυλάξουν τους δικούς τους. Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της περιοχής έχει νοσήσει τουλάχιστον μία φορά με κορωνοϊό και δεν υπάρχει ο πανικός των προηγούμενων χρόνων που οδηγούσε χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος, στα νοσοκομεία και τα ιατρεία.

Στα φαρμακεία της Αιγιάλειας πάντως, σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά στo Protionline.gr από το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας, εδώ και μιάμιση περίπου εβδομάδα, κατά μέσο όρο διατίθενται 50 τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού την ημέρα! Μικρότερη είναι η ζήτηση για τεστ εποχικής γρίπης και στρεπτόκοκκου. Βεβαίως το στοιχείο αυτό αφορά κυρίως κεντρικά φαρμακεία. Ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το ότι στα εφημερεύοντα φαρμακεία κατά τη διάρκεια των αργιών πωλήθηκαν περί τα 100 σελφ τεστ την ημέρα, αριθμός που φανερώνει την έκταση του προβλήματος. Μάλιστα, τα συμπτώματα είναι τέτοια που πολλοί πιστεύουν ότι πάσχουν από κορωνοϊό ωστόσο στην πραγματικότητα μπορεί να τους ταλαιπωρεί μία ίωση.

Επιπλέον, από πλευράς Φαρμακευτικού Συλλόγου, σε σχετικό ερώτημα του Protionline.gr έγινε γνωστό ότι το κύμα της εποχικής γρίπης βρίσκεται στο ξεκίνημά του, γεγονός που σημαίνει ότι θα υψώνεται για τις επόμενες έξι με επτά εβδομάδες. Μικρότερη είναι η έξαρση σε κοξάκι που ταλαιπωρεί συνήθως παιδιά έως 6 ετών και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη στην περιοχή.

Ελλείψεις… τέλος – Σταματάει η ταλαιπωρία των ασθενών

Την ίδια στιγμή, στα φαρμακεία της περιοχής υπάρχει πληρότητα, τόσο σε τεστ όσο και σε φάρμακα και σκευάσματα. Όπως τονίστηκε, το έντονο πρόβλημα των τελευταίων μηνών με την έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων ξεπερνιέται καθώς από τις 27 Δεκεμβρίου έχει ομαλοποιηθεί το σύστημα που λειτουργούν οι φαρμακευτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το φαινόμενο οι ασθενείς να ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν τα φάρμακά τους.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Νοσοκομείο Αιγίου

Εν τω μεταξύ, με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Για την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου προγραμματίζονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Δημαρχείο Πατρών (Βότση και Μαιζώνος κατά τις ώρες 08:30 με 14:30), στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου (κατά τις ώρες 08:00 με 14:30), στο Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα Πατρών (κατά τις ώρες 08:00 με 20:30), στο Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα Πατρών (κατά τις ώρες 08:30 με 14:30) στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ», στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας (κατά τις ώρες 08:30 με 14:30), στο Π.Γ.Ν.Π. «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ» (πλησίον των Τ.Ε.Π. κατά τις ώρες 08:30 με 14:30) και στον προαύλιο χώρο του Γ.Ν. Πατρών «Αγ. Ανδρέας» (κατά τις ώρες 08:00 με 20:00) για το ευρύ κοινό.

΄΄Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται για την ανίχνευση των μη συμπτωματικών κρουσμάτων, από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests. Ο τακτικός δειγματοληπτικός έλεγχος αποτελεί ευθύνη όλων μας΄΄, τονίζεται από την 6η ΥΠΕ.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr