background img
banner
banner

Η νεανική παραβατικότητα «καλπάζει», συνεργασία και ενημέρωση δίνουν λύσεις

ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Με προβληματισμό και σκέψη στις… αποσκευές αλλά και σωστή νοηματοδότηση του προβλήματος και κατευθύνσεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η νεανική παραβατικότητα, έφυγαν από την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου χθες βράδυ, όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργάνωσαν το Τμήμα Ασφάλειας Αιγιαλείας, η Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Αιγιαλείας και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγιαλείας, με την υποστήριξη του Δήμου.

Η ημερίδα είχε τίτλο «Νεανική Παραβατικότητα – Η σύγχρονη πρόκληση της κοινωνίας» και την παρακολούθησαν εκατοντάδες άνθρωποι. Είχε δε το πολυπληθέστερο κοινό από όλες όσες έχουν διοργανωθεί, αποδεικνύοντας όχι μόνο πως το θέμα της παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά ότι η διάσταση που έχει λάβει η παραβατική συμπεριφορά των νέων, τρομάζει την τοπική κοινωνία.

Οι πρωτοβουλίες του Τμήματος Ασφαλείας

Ο πρωτεργάτης της προσπάθειας, Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας Ιορδάνης Μαγειράκης που είχε και τον συντονισμό, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Σε συνεργασία με φορείς μπορέσαμε και διοργανώσαμε μία πολύ σημαντική Ημερίδα, αφιερωμένη στα παιδιά μας. Τίποτα δεν θα ήταν εφικτό αν είχαμε την αμέριστη συνεισφορά του Δήμου Αιγιάλειας αλλά και της αντιδημαρχίας Παιδείας που επιμελήθηκαν κάθε σημείο της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης”.

Σε άλλα σημεία, εμβόλιμα των τοποθετήσεων, ο κ. Μαγειράκης ανέφερε: ΄΄Το θέμα των ανηλίκων απασχολεί όλο και περισσότερο την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Από την Υπηρεσία μας ελήφθη απόφαση σύστασης ειδικής ομάδας προστασίας ανηλίκων που θα διαχειρίζεται περιστατικά με ανήλικους και έτσι συγκροτήσαμε από το 2023 την Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων, που αποτελείται στην παρούσα φάση από τρεις γυναίκες αστυνομικούς με επικεφαλής γυναίκα αξιωματικό της Ασφάλειας Αιγιαλείας, που είναι αρμόδιες να χειρίζονται περιστατικά παραβατικότητας και θυματοποίησης ανηλίκων με απόλυτο σεβασμό στην ανηλικότητα και να λειτουργούν με στοργή και ευπροσηγορία για να μην τους αφήσουν δυσμενή ψυχικά βιώματα και να ενημερώνουν για κάθε ένα από αυτά την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιγίου με το συγκεντρωθέν προανακριτικό υλικό΄΄.

΄΄Κρίναμε πως χρειάζεται ένα χτίσιμο σχέσης εμπιστοσύνης με τους μαθητές, τους γονείς και κηδεμόνες και γι’ αυτό καθιερώσαμε την ειδική ημέρα ακρόασης εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων και μαθητών, κάθε Παρασκευή από τις 9.00 το πρωί ως τις 3.00 το μεσημέρι στο γραφείο μου, για να ενημερωνόμαστε και να δίνουμε τις κατευθύνσεις στη διαχείριση των περιστατικών΄΄.

Ο προβληματισμός του δημάρχου

΄΄Προβληματίστηκα… δεν σας κρύβω, για τον λόγο που βλέπω τόσο πολύ κόσμο εδώ απόψε, τόση μεγάλη ανταπόκριση. Νομίζω ότι λίγο ως πολύ, όλοι μας, ίσως να σκεφτήκαμε ότι αν αυτή η εκδήλωση γινόταν πριν από 30 ή 40 χρόνια δεν υπήρχε το ίδιο ενδιαφέρον. Σκέφτομαι και προτείνω, αυτή η προσπάθεια που συντελείται να αποτελέσει τη βάση ενός υγιούς και παραγωγικού διαλόγου στο άμεσο αλλά και στο απώτερο μέλλον. Οφείλουμε να αναζητήσουμε το αίτιο που έχουμε ως κοινωνία τόσο μεγάλη εγκληματικότητα σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα στρώματα. Όταν ανοίγω πλέον την τηλεόραση και… πετυχαίνω ειδήσεις, αλλάζω πλέον κανάλι, γιατί λένε μόνο άσχημες ειδήσεις. Πρέπει κατά τη γνώμη μου να συγκλίνουμε όλοι στην προσπάθεια να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση και νομίζω ότι ο τομέας της Παιδείας είναι ένας σοβαρός κινητήριος μοχλός, που μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον και να αντιμετωπίσει κάθε τέτοιο περιστατικό ή ζήτημα΄΄, τόνισε από το βήμα της εκδήλωσης ο δήμαρχος Αιγιάλειας.

Ευχές εκ μέρους του Μητροπολίτη

Θερμές ευχές για την επιτυχία της ημερίδας απηύθυνε εκ μέρους του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, ο Διάκονος π. Αναστάσιος Καμπούρης.

Οι δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας Γεωργία Ντάτσικα χαρακτήρισε τη νεανική παραβατικότητα ως ένα βιοψυχοκοινωνικό φαινόμενο αναλύοντας τους παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης τέτοιας συμπεριφοράς, όπως είναι το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, η μη ισορροπημένη σχέση με τους γονείς, ο ασυνεπής τρόπος ανατροφής και το ενοχικό περιβάλλον, οι χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο, η απουσία ενδιαφερόντων και η κοινωνικοποίηση μέσω παραβατικών συνομηλίκων ήταν μερικοί από τους παράγοντες που ανέφερε, τονίζοντας πως από την οικογένεια πρέπει να διδάσκονται στο παιδί αξίες και αρετές. Όπως είπε η πολιτεία επικεντρώνεται στο φαινόμενο μέσα από συμπράξεις και συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ ανέλυσε και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όπου θα ληφθούν μέθοδοι πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας των ανηλίκων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης εστίασε στο κομμάτι της πρόληψης και λιγότερο της καταστολής, λέγοντας πως και ο ίδιος ως πατέρας και από τον κοινωνικό του κύκλο έχει βιώσει τέτοια φαινόμενα, σημειώνοντας πως αυτό που χρειάζεται είναι επιμόρφωση, ομιλίες και διαλέξεις από το Δημοτικό Σχολείο ακόμη, πριν παρουσιαστεί η παραβατικότητα. Τόνισε πως είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο όμως στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες όπως ο ισχυρός θεσμός της οικογένειας ο οποίος βάλλεται κι αυτός τελευταία, ενώ υπάρχει και η Ορθοδοξία που παίζει βασικό ρόλο και μαζί με την οικογένεια αποτελούν σημαντικούς πυλώνες. Τόνισε ότι χρειαζόμαστε πρωτογενή στοιχεία και η Περιφέρεια σκοπεύει να συγκεντρώσει μέσω μελετών, ενώ ανέφερε ότι και ο δήμος Αιγιαλείας μπορεί να συμμετάσχει σε προγράμματα καθώς και σε αυτή την προγραμματική περίοδο και στο INTERREG και στο ΕΣΠΑ 2021-27 χρηματοδοτούνται κοινωνικές δράσεις.

Η εκδίκαση των υποθέσεων ανηλίκων

Ο Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Αιγίου Αθανάσιος Κολοκοτρώνης επισήμανε τον ιδιαίτερο ρόλο της Εισαγγελίας Ανηλίκων ο οποίος, όπως είπε, ΄΄έχει έναν διπλό χαρακτήρα, τόσο προληπτικό όσο και εγγυητικό. Ο εγγυητικός χαρακτήρας είναι περισσότερο για τον συντονισμό της εφαρμογής όλης της προνοιακής μέριμνας του κράτους απέναντι στον ανήλικο, ωστόσο αυτό πρέπει να βρίσκεται σε μία ισορροπία σε σχέση με τον δεύτερο σημαντικό ρόλο, αυτόν της καταστολής. Ειδικότερα στο Αίγιο έχουμε την εκδίκαση αδικημάτων, από πλευράς ανηλίκων σε συνθέσεις δικαστηρίων ανηλίκων, είτε μονομελών είτε τριμελών. Και το μονομελές και το τριμελές δικαστήριο δικάζει δύο φορές τον χρόνο και ο αριθμός των υποθέσεων δυστυχώς βαίνει αυξανόμενος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ξεπεράσει τις 100 υποθέσεις στο μονομελές δικαστήριο ανηλίκων, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεδομένου ότι δεν μπορεί να επιβάλει ποινή παρά μόνο αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα, τονίζεται ο σημαντικός χαρακτήρας της συνεργασίας των διάφορων δομών και υπηρεσιών που πρέπει να ευθυγραμμίσουν τη δράση τους, έτσι ώστε τα μέτρα που επιβάλλονται να έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Εξαιτίας αυτής της ιδιαιτερότητας και της σημασίας της συνεργασίας, η σημερινή ημερίδα λαμβάνει σπουδαίο χαρακτήρα”.

Στόχευση και ειδικές κατευθύνσεις από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΕΛ.ΑΣ. και νέος Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Υποστράτηγος Ανδρέας Τσαπικούνης επισήμανε μεταξύ άλλων πως σύμφωνα με έρευνες η βία εμφανίζεται συχνά στο τελευταίο διάστημα της εφηβείας και κυρίως σε τρία πλαίσια που οι έφηβοι αλληλεπιδρούν. Τν επιρροή των συνομηλίκων, το σχολείο, τις συμμορίες. Ένας στους τρεις εγκληματίες διέπραξε το πρώτο του έγκλημα στην εφηβεία. Όσο πιο μικρός το διαπράξει τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχει να διαπράξει εγκλήματα και στο μέλλον.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας, Ταξίαρχος Θεόδωρος Τσάτσαρης, αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για εφαρμογή προληπτικών δράσεων, σημειώνοντας: ΄΄Δίνουμε κατεύθυνση στο προσωπικό μας να aσχολείται με ευαισθησία και διακριτικότητα αλλά και με ενδιαφέρον και ειδική προσέγγιση τόσο προς τους θήτες όσο και προς τα θύματα της νεανικής παραβατικότητας. Το φαινόμενο έχει βαθιές ρίζες και απαιτείται η ευαισθητοποίηση όλων μας΄΄.

Οι γονείς να… ακούν τα παιδιά τους

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή συμμετοχή του κόσμου, επισημαίνοντας πως ΄΄δηλώνει κάτι, τονίζοντας πως η αύξηση των κρουσμάτων νεανικής παραβατικότητας ειδικά μετά την πανδημία, τρομάζει. Ναι μεν ο καθένας να κοιτάζει τα του οίκου του αλλά πρέπει να ενημερώνεται και να λαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε να εξαλειφθούν τέτοιες συμπεριφορές΄΄. Είπε ακόμη ότι έχουν διοριστεί ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία ούτως ώστε να συμβουλεύουν και να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται, συγχαίροντας την τοπική ΕΛ.ΑΣ. για την πρωτοβουλία της να λειτουργεί και σε επίπεδο πρόληψης. Απευθυνόμενος δε στους γονείς είπε «να βρίσκεστε κοντά στα παιδιά σας».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μένιος Κουτρόπουλος είπε πως είναι σημαντικό τα παιδιά να μην νιώθουν την αστυνομία ως τιμωρό, σημείωσε ότι το πρόβλημα της νεανικής παραβατικότητας είναι πολύ μεγάλο και ανέφερε πως μέσα από τέτοιου είδους συνεργασίες μπορεί να βγουν λύσεις.

Οι εισηγήσεις ενημέρωσαν, προβλημάτισαν και άνοιξαν δρόμους

Τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της νεανικής παραβατικότητας, τα αίτια που το προκαλούν, τις μορφές της παραβατικότητας που αναπτύσσουν οι νέοι και τέλος τους πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθούν η οικογένεια, η κοινωνία και η πολιτεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ανέλυσε στην εμπεριστατωμένη εισήγησή του ο Εγκληματολόγος Άγγελος Τσιγκρής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση της Ιωάννας Τσάκωνα, Ψυχολόγου, Αξιωματικού ΕΛ.ΑΣ. η οποία σε πολλά σημεία της ομιλίας της απευθύνθηκε στους νεαρούς που βρίσκονταν στην αίθουσα. «Ταρακούνησε» ωστόσο και τους γονείς επισημαίνοντας πως τα παιδιά είναι μικρογραφίες τους και ότι οι ίδιοι οφείλουν να δίνουν το καλό παράδειγμα και όχι να επικρίνουν διαρκώς αλλά να ακούν τι έχουν να τους πουν τα παιδιά τους.

Ο Δημήτριος Πανούτσος – Αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ., ανέλυσε το θέμα «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» παρουσιάζοντας ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον πεδίο με πολλές «παγίδες» για τους νέους.

Τα παιδιά να βγουν στο προσκήνιο

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι τοποθετήσεις – ερωτήσεις των μαθητών.  Τέλος, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Δημήτρης Ελευθεριώτης μιλώντας για τη σχολική βία και τα εκπαιδευτικά αδιέξοδα, τόνισε: ΄΄Τα παιδιά, στην αξιολογική κλίμακα πρέπει να είναι, και είναι, πρώτα στην λίστα μας. Εσείς οι νέοι, οι μαθητές της ευρύτερης περιοχής, είστε για εμάς το δυναμικό κοινό της σημερινής εκδήλωσης΄΄. Ζήτησε ταυτόχρονα συγνώμη που οι προηγούμενη ομιλητές άφησαν λίγο χρόνο στα παιδιά, για μιλήσουν για όσα θέματα βιώνουν στις σχολικές μονάδες και στις διαπροσωπικές σχέσεις τους στην καθημερινότητα.

“Τα παιδιά πρέπει να βγουν στο προσκήνιο και να ακουστεί η φωνή τους να μιλήσουν και να τοποθετηθούν. Αυτό είναι το νόημα της εκδήλωσης και η ουσία αυτής της προσπάθειας που καταβάλλεται” ανέφερε ο κ. Ελευθεριώτης. Λίγο μετά, ευχαρίστησε τους προέδρους των 15μελών των κατά τόπους σχολείων για τη συμμετοχή τους και για όσα κατέθεσαν στους παρευρισκόμενους, λέγοντας “όταν τα παιδιά μιλούν εμείς οι μεγάλοι πρέπει να σωπαίνουμε, πρέπει να σταματήσουμε την διδασκαλία και απλά να ακούσουμε προσεκτικά τι θέλουν να πουν, τι βιώνουν και προπαντός, τι νιώθουν”.

Ανέφερε ότι είχε μία σύντομη συνάντηση με ομάδα παιδιών για την προετοιμασία της συγκεκριμένης Ημερίδας και ότι αισθάνθηκε πολύ καλά και “γεμάτος”, λέγοντας “έφυγα αρκετά πλούσιος από εμπειρίες και αισθήματα έπειτα από αυτή τη συνάντηση που είχαμε με τα παιδιά». Τέλος ο κ. Ελευθεριώτης, έκανε λόγο για τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στα παιδιά για νέες εργασίες και να θωρακιστεί ο κοινωνικός τους ιστός ενώ ταυτόχρονα δήλωσε την ανησυχία του, που η παραβατικότητα συνεχώς… κατεβαίνει όριο ηλικίας και που γίνονται όλο και περισσότερα περιστατικά στις καθημερινές συναναστροφές τους”.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr