background img
banner
banner

Μειώνονται τα αποθέματα νερού, προβλέπεται δύσκολο καλοκαίρι

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΕΡΓΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΣΤΙΣ ΚΑΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

«Πονοκέφαλο» για τους ανθρώπους της ΔΕΥΑΑ αποτελεί ο άνομβρος φετινός χειμώνας καθώς με αυτούς τους ρυθμούς τα φυσικά αποθέματα νερού μειώνονται σημαντικά, γεγονός που γεννά φόβους ότι τους καλοκαιρινούς μήνες ίσως οι δεξαμενές του δήμου να μην επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής.

Στην κατάσταση αυτή, που συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα που είχαν προκληθεί στη Δ.Ε. Διακοπτού εξαιτίας της φωτιάς του περασμένου Ιουλίου, τα οποία παραμένουν και «απειλούν» την ομαλή ροή τόσο της ύδρευσης όσο και της άρδευσης…

Πολύ πιθανό θεωρείται πλέον ότι εξαιτίας της ανομβρίας, το ερχόμενο καλοκαίρι να προκύψουν δυσκολίες. Οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ φέτος σε επίπεδο Αιγιάλειας, τα χιόνια στα ορεινά της περιοχής ήταν τα λιγότερα των τελευταίων ετών. Σημειωτέον ότι από τα χιόνια προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των πηγαίων φυσικών νερών, ωστόσο φέτος η περιοχή είναι στα χαμηλότερα επίπεδα. Θεωρείται δε μαθηματικά βέβαιο πως αν δεν υπάρξει σωστή διαχείριση και άμεσος συντονισμός, η ΔΕΥΑΑ θα βρεθεί μπροστά σε ένα τεράστιο ζήτημα που θα “γεννήσει” αυτόματα δεκάδες προβλήματα σε κάθε επίπεδο, σε πολύ μεγάλο μέρος του Δήμου Αιγιάλειας.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο “μάτι του κυκλώνα” είναι κυρίως οι ορεινές και ημιορεινές κοινότητες τις οποίες η ανομβρία και η έλλειψη χιονιού έχει επηρεάσει αρκετά, σε σημείο που η ισορροπία της φυσικής ροής έχει διαταραχθεί με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργική και αποδοτική σε όλα τα σημεία.

Η κλιματική αλλαγή και κατ’ επέκταση οι φωτιές και τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στην άρδευση κι αν όχι τώρα, σίγουρα από τον Μάιο, εφόσον βέβαια δεν έχουν προηγηθεί τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα στην πληγείσα από τις φωτιές Δ.Ε. Διακοπτού.

Για παράδειγμα στα Ζαχλωρίτικα, την Τράπεζα και κάποια κομμάτια άρδευσης της κοινότητας Διακοπτού, λόγω των καταστροφών που είχαν σημειωθεί μετά τις φωτιές της περσινής περιόδου και λόγω των φερτών υλικών που έφεραν οι εκτεταμένες πλημμύρες, σημειώθηκαν σοβαρές αλλοιώσεις, με τμήματα γης να έχουν καλυφθεί με τεράστιους όγκους φερτών υλικών και εγκαταστάσεις άρδευσης, δεξαμενές, γεωτρήσεις αλλά και πολλά αυλάκια να έχουν πληγεί και είναι βέβαιο ότι σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της άρδευσης.

Από τη μία οι ταλαιπωρημένες υποδομές και από την άλλη η ανομβρία, συντελούν ένα επικίνδυνο κράμα που απειλεί ανοιχτά τη λειτουργικότητα της περιοχής και την ισορροπία της φύσης. Οι άνθρωποι της ΔΕΥΑΑ έχουν ζητήσει επίσπευση της εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων ούτως ώστε να προχωρήσει η ρυθμιστική παρέμβαση, συντήρηση ή αποκατάσταση σε οποιοδήποτε σημείο στο γενικό δίκτυο από τη ΔΕΥΑΑ, τα συνεργεία της οποίας, έτσι όπως είναι σήμερα η κατάσταση δεν έχουν καν πρόσβαση να παρέμβουν. Τονίζουν μάλιστα πως ό,τι είναι να γίνει πρέπει να διευθετηθεί πριν τελειώσει ο χειμώνας…

Γ. Ντίνος: ΄΄Βρισκόμαστε εν αναμονή των αντιπλημμυρικών για να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις΄΄

Ερωτηθείς από τo Protionline.gr για τα εν λόγω προβλήματα, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Γιώργος Ντίνος είπε πως πράγματι υπάρχουν πολλά σημεία στις καμένες εκτάσεις που χρήζουν αποκατάστασης ούτως ώστε το επόμενο διάστημα να μην υπάρχουν εμπλοκές σε ύδρευση και άρδευση. ΄΄Έχουμε καταγράψει τα σημεία που υπάρχουν προβλήματα, έχουμε καταθέσει τεχνικές εκθέσεις τόσο προς την Περιφέρεια όσο και προς το Υπουργείο, είμαστε σε αναμονή για την έγκριση των κονδυλίων και την εκτέλεση των αντιπλημμυρικών ούτως ώστε να γίνουν και οι ανάλογες παρεμβάσεις, προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα τους καλοκαιρινούς μήνες΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντίνος.

Για ποια σημεία η ΔΕΥΑΑ έχει ζητήσει παρεμβάσεις

Ήδη η ΔΕΥΑΑ έχει ζητήσει καθαρισμό και διάνοιξη της αγροτικής οδοποιίας προς τις πηγές «Νερομάνας» και της όδευσης του αγωγού προς το φρεάτιο ανάντι της δεξαμενής Αγ. Ελεούσας διότι τόσο οι υδρομαστεύσεις όσο και το δίκτυο είναι εκτός λειτουργίας. Ακόμη καθαρισμό και διάνοιξη της αγροτικής οδοποιίας από τον οικισμό Τράπεζας μέχρι την δεξαμενή του Διακοπτού στη θέση «Μέσελες» μέσω της δεξαμενής «Αλωνάκι». Κατά μήκος αυτής της οδού διέρχεται και το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης που υδροδοτεί την Τράπεζα μέσω του Διακοπτού που αυτή την στιγμή είναι και η μόνη.

Επιπλέον έχει ζητήσει αποχωμάτωση και αποκάλυψη της πηγής Αγίας Ελεούσας, των φρεατίων, της δεξαμενής και του οικίσκου της δεξαμενής που έχουν μπαζωθεί από φερτά υλικά και είναι εκτός λειτουργίας. Η πηγή Αγίας Ελεούσας καλύπτει και αρδευτικές ανάγκες. Σημειωτέων ότι η ύδρευση της Τράπεζας, που περιλαμβάνει τους οικισμούς Τράπεζας, Πούντας και Λομποζίνο, γίνεται αποκλειστικά από το δίκτυο του Διακοπτού μέσω αντλητικών συγκροτημάτων που πέραν του ότι απαιτείται υψηλό κόστος ανά κυβικό ύδατος, είναι συγκεκριμένη η παροχή ύδατος σε κυβικά ανά ώρα για την κάλυψη των αναγκών και σε περίπτωση βλάβης η Τράπεζα θα παραμείνει χωρίς νερό.

Επίσης, βάση της τεχνικής έκθεσης- εκτιμήσεις για την αποκατάσταση λειτουργίας των υδραυλικών από Κερυνίτη ποταμό προς Βιλιβινιώτικα Ροδιάς και από Βουραϊκό ποταμό προς Διακοπτό, Ζαχλωρίτικα, Ελαιώνα προτείνεται να γίνει αποκατάσταση ως εξής: -Καθαρισμός τον αυλάκων από τα φερτά υλικά και απομάκρυνση των σαθρών ανάντη. Οι εργασίες να γίνουν σε ποσοστό 95% με τα χέρια διότι δεν υπάρχει πρόσβαση σε μηχάνημα. -Τοποθέτηση σωλήνων δομημένου τοιχώματος μέσα στους αύλακες διαμέτρου Φ500 και Φ300 κατασκευή φρεατίων αλλά 80μ εργασίες μηχανημάτων για την αποκατάσταση της δέσης Διακοπτού. – Καθαρισμός υπαρχόντων τεχνικών σε διάβασης με σωλήνες κάτω από δρόμους και λοιπά η απλή αποχωμάτωση τον αυλάκων δεν προτείνετε διότι με την πρώτη βροχή αυτά θα επαναχωθούν και δεν θα λειτουργήσουν.

Η ΔΕΥΑΑ έχει αναφέρει ότι η αποκατάσταση είναι ιδιαιτέρως επείγουσα και αναγκαία διότι υπάρχει ορατός ο κίνδυνος της διακοπής της άρδευσης στον πλέον παραγωγικό κάμπο της Αιγιάλειας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα καταστραφούν οι καλλιέργειες 3.500 στρεμμάτων φυτικό κεφάλαιο και καρπός με τις ανάλογες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Με βάση την εκτίμηση, το κόστος αποκατάστασης τον αυλάκων κ.λπ. ανέρχεται σε 563.332 € ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr